Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Παύλου Μελά

Διαμαρτυρία του Δ.Σ. Παύλου Μελά για την περικοπή χρηματοδότησης των Προγραμμάτων ‘Αθληση για ‘Ολους

Το ψήφισμα εκδόθηκε κατά πλειοψηφία στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παύλου Μελά

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Παύλου Μελά στη συνεδρίασή του, στις 30 Αυγούστου  του έτους 2021, εξέδωσε Κατά Πλειοψηφία το παρακάτω ψήφισμα διαμαρτυρίας για την περικοπή χρηματοδότησης των Προγραμμάτων Άθληση για Όλους σύμφωνα με την υπ΄ αρ. 221/2021 απόφασή του:

«Με το υπ. αρ. Πρωτ. 388930/13-08-2021 έγγραφο της ΓΓΑ (αρ.εισερχομένου 3722/18-08-2021) ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κος Ελευθέριος Αυγενάκης ενημέρωσε τους Δήμους ανά την Επικράτεια ότι δεν θα χρηματοδοτήσει τα Προγράμματα “Άθληση για όλους” για την τρέχουσα περίοδο 2021-2022 επικαλούμενος λόγους αποτελεσματικότητας, διαφάνειας κλπ, τη χρονική δε περίοδο που ο Αθλητισμός στη χώρα μας άνοιξε με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και οι δήμοι λειτούργησαν υποδειγματικά τηρώντας όλα τα μέτρα προβαίνοντας δε σε έξοδα για τη βελτίωση αρκετών υποδομών των χώρων άθλησης(δημιουργία χώρων Covid, αλλαγή κουφωμάτων,νέους εξαερισμούς, προμήθεια εξοπλισμού για καλύτερη καθαριότητα και έλεγχο χώρων και πολλά άλλα). Ο δε λόγος που επικαλείται για στοχευμένες ομάδες πληθυσμού είναι τουλάχιστον ατυχής καθώς από τη φύση τους τα Προγράμματα “ Άθληση για Όλους” είναι ούτως ή άλλως για στοχευμένες ομάδες πληθυσμού κάτι που το διακρίνει και ο τίτλος τους( “Άθληση για Όλους”).

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας ενέκρινε τα παραπάνω και απέστειλε εμπρόθεσμα την Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που αφορά το αίτημα πρόσληψης Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής (αρ. απόφασης 122/10-05-2021).

Ο Δήμος μας βρίσκεται στις πρώτες 5 θέσεις πανελλαδικά από άποψη συμμετοχής πολιτών κάθε κατηγορίας στα προγράμματα ΠαΓο.

Συγκεκριμένα στην τελευταία περίοδο πριν την Πανδημία(2019-2020) ο δήμος μας είχε:

Γενικά προγράμματα μεγάλης διάρκειας: 160 τμήματα

Ειδικά προγράμματα μεγάλης διάρκειας: 17 τμήματα

Ο δε αριθμός των συμμετεχόντων ξεπέρασε τους534 επιπλέον 220 παιδιών στο Πρόγραμμα “Παιδί και Θάλασσα” που λειτουργούσε με τους ίδιους Καθηγητές Φυσικής Αγωγής.

Ακόμα μέρος των γυμναστών μας απασχολούνταν και για περίπου ένα μήνα στο Δημοτικό μας Κολυμβητήριο όπου η συμμετοχή ξεπερνούσε τους 980 ανθρώπους ανά περίοδο (παιδιά, ενήλικες, ΑμεΑ κλπ).

Ακόμα και μέσω της Πανδημίας από τον Απρίλιο του 2021 η συμμετοχή στα Προγράμματα του Δήμου μας(δια ζώσης και διαδικτυακά) ξεπέρασε τα 800 άτομα, γεγονός που κατέδειξε τη διάθεση του κόσμου να βγει από τα σπίτια του και να αθληθεί.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ποιές πληθυσμιακές ομάδες αφορούν τα προγράμματα που προτίθεται να σταματήσει τη χρηματοδότηση στους δήμους ο κος Υφυπουργός:

 • Αθλητισμός στην Προσχολική ηλικία
 • Αθλητισμός και Παιδί
 • Αθλητισμός και Γυναίκα
 • Αθλητισμός Νέων και Εφήβων
 • Αθλητισμός και Τρίτη Ηλικία
 • Οικογενειακός Αθλητισμός
 • Αθλητισμός σε άτομα με χρόνιες παθήσεις
 • Αθλητισμός σε Άτομα με Αναπηρίες
 • Αθλητικές Εκδηλώσεις

Όλες οι παραπάνω ομάδες πληθυσμού είναι στοχευμένες ομάδες ανά κατηγορίας φύλου, ηλικίας, ευπαθών ομάδων κλπ.

 • Το ποσό των439.000€ που αναφέρει ως ετήσια δαπάνη ο κος Υφυπουργός αφορά το ανώτατο όριο δαπάνης που θα επιβάρυνε τη ΓΓΑ σε περίπτωση που θα εγκρινόνταν όλα τα προγράμματα που καταθέτουν οι Δήμοι κάτι το οποίο όμως δεν συμβαίνει ποτέ.
 • Ενδεικτικά μόνο για το Δήμο μας οι προτάσεις έγκρισης τμημάτων και αυτές που εγκρίθηκαν την τελευταία τετραετία ήταν:
ΠερίοδοςΠρόταση Δήμου Παύλου ΜελάΕγκρίθηκαν από τη ΓΓΑΔιαφορά
2017-2018223187-36
2018-2019 225174-51
2019-2020225177-48
2020-2021221182-39
 • Άρα σε ποιες στοχευμένες ομάδες μπορεί να αναφέρεται ο υφυπουργός;
 • Τι θα εξυπηρετήσει η περικοπή της χρηματοδότησης στους Δήμους;
 • Που θα οδηγηθούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι αν όχι και στα ιδιωτικά Γυμναστήρια και στα ΚΔΑΠ;
 • Τι θα απογίνουν οι 1.142 Καθηγητές Φυσικής Αγωγής που κάποιοι εργάζονται πάνω από 30 χρόνια στα Προγράμματα;
 • Για ποιόν λόγο άλλαξε μόλις πέρυσι ο κος Υφυπουργός το Οργανωτικό Πλαίσιο των Προγραμμάτων(ΦΕΚ 461/Β’/14-02-2020) με στόχο την αναμόρφωσή τους προς το καλύτερο αφού ήδη γνωρίζαμε ότι είμαστε μέσα στην Πανδημία και τι άλλαξε μέχρι φέτος;

Από το 1983 που ξεκίνησε ο θεσμός των ΠαΓο έτυχαν καθολικής αποδοχής από την κοινωνία σε κάθε γωνιά της χώρας μας και “έβγαλε” από τα σπίτια τους εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου οι οποίοι αγάπησαν την άθληση με οφέλη βιολογικά, κοινωνικά, πνευματικά, οικογενειακά και πολλά άλλα.

Είμαστε μόλις λίγες ημέρες πριν την έναρξη της Σχολικής Περιόδου που σηματοδοτούσε και την έναρξη των προγραμμάτων “Άθληση για Όλους” και χιλιάδες κόσμου τα περιμένει με ανυπομονησία όπως και οι 1.142 και πλέον καθηγητές Φυσικής Αγωγής που μετά από ένα χρόνο ανεργίας (καθώς πέρυσι τα ΠαΓο λειτούργησαν 2-3 μήνες) αναμένουν να εργαστούν.

Καλούμε τον Υφυπουργό Αθλητισμού-Πολιτισμού κο Ελευθέριο Αυγενάκη να αναθεωρήσει την άποψη του και να ακυρώσει την απόφαση του για περικοπή της χρηματοδότησης για τους Δήμους όλης της χώρας και τα Προγράμματα “Άθληση για Όλους” να λειτουργήσουν στην ώρα τους με όλες τις προϋποθέσεις που τέθηκαν λίγους μήνες πριν από τη ΓΓΑ, καθώς όλοι οι δήμοι τήρησαν τα χρονοδιαγράμματα ως όφειλαν ενώ θα πρέπει να αυξηθεί η χρηματοδότηση έτσι ώστε να καταργηθεί ο ανταποδοτικός χαρακτήρας των προγραμμάτων.

Ο Αθλητισμός είναι κοινωνικό αγαθό και αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη αυτής της χώρας ανεξαρτήτου φύλου, ηλικίας, θρησκείας, κοινωνικής και οικονομικής θέσης» αναφέρεται στο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement