Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Παύλου Μελά

Έκθεση φωτογραφίας για την ιστορία της Σταυρούπολης στην Υπόγεια Διάβαση

Την Πέμπτη, 18 Απριλίου, στις 7 το απόγευμα

Ο Δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτριος Ασλανίδης, η Εντεταλμένη Σύμβουλος Πολιτισμού, Αδαμαντία Αγκούτογλου και το Τμήμα Πολιτισμού σας προσκαλούν στην έναρξη της έκθεσης φωτογραφίας “Η Ιστορία του τόπου μας μέσα από εικόνες”  Τόπος, χρόνος, άνθρωποι “Σημείο 0”.

Η εκδήλωση της έναρξης της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 18 Απριλίου 2024  και ώρα 19:00, στον εκθεσιακό χώρο «Υπόγεια Διάβαση Εναλλακτική Υπόγεια Διαδρομή», οδός Λαγκαδά 223, Σταυρούπολη.

Διάρκεια έκθεσης:

Πέμπτη 18 Απριλίου  έως Πέμπτη 9 Μαΐου  2024

Ημέρες και ώρες λειτουργίας:

Καθημερινές Δευτέρα έως Παρασκευή. 09:00 – 20:30, Σάββατο 09:00 – 14:00

Η έκθεση αποτελείται από εικόνες του τόπου, των γεγονότων, των ανθρώπων, των συναισθημάτων, εικόνες της ζωής, εικόνες που συνδέονται και ξεδιπλώνονται στον χρόνο. Μία καταγραφή που φιλοδοξεί να αφηγηθεί την ιστορία του τόπου, να την εμπλουτίσει, να τη διασώσει, να την κληροδοτήσει, να παρουσιάσει και να ερμηνεύσει την πολιτιστική του ταυτότητα.

Αναζητώντας τη διαχρονικότητα, η έκθεση ξεκινά την ξενάγηση στον τόπο μας από το “σημείο 0”, σημείο  που δεν υπήρχαν επίσημες καταγραφές αλλά μόνο άδειος χώρος, χάρτες και κάποια ευρήματα που έδειχναν το παρελθόν. Στη συνέχεια, το 1914 με την εγκατάσταση των προσφύγων, εμφανίζονται οι πρώτες εικόνες, οι άδειοι χώροι γεμίζουν. Κτηριακές εγκαταστάσεις δημιουργούνται, αναπτύσσονται, η ζωή εξελίσσεται, ξετυλίγεται, αποτυπώνεται.

Στην έκθεση αρχικά παρουσιάζεται υλικό από το Ιστορικό Αρχείο Σταυρούπολης που έχει στην κατοχή του ο Δήμος και δημιουργήθηκε στο πλαίσιο διετούς προσπάθειας υπό την ευθύνη του Σπύρου Λαζαρίδη. Στη συνέχεια με πολλαπλές εκθέσεις, τοπικές και θεματικές, θα φτάσουμε μέχρι το σήμερα, με εικόνες που συνθέτουν τη σύγχρονη πραγματικότητα και αποτελούν τη σύνδεση με το παρελθόν και το μέλλον. Πρόθεση μας είναι η έκθεση να έχει έναν διαρκή χαρακτήρα, να εμπλουτίζεται με νέο υλικό και να κορυφωθεί εντός του 2024, έτος που συμπληρώνονται 110 χρόνια από τη δημιουργία του πρώτου προσφυγικού οικισμού της δυτικής Θεσσαλονίκης.

Ακόμα, στόχος μας είναι η παρούσα δράση να συνδεθεί με την ιστορία της ευρύτερης περιοχής και της πόλης της Θεσσαλονίκης αφού υπάρχει μια σχέση ενότητας και αλληλεπίδρασης στη διαμόρφωση και εξέλιξή τους και θα διανθιστεί με δράσεις ιστορικού – κοινωνικού- πολιτιστικού χαρακτήρα, όπως προβολές ντοκιμαντέρ, μουσικά, χορευτικά, θεατρικά δρώμενα, αφηγήσεις, ομιλίες- διαλέξεις σχετικές με την ιστορία του τόπου, τη ζωή και τους ανθρώπους του. Δράσεις ενσωματωμένες στην πολιτισμική ιστορία του κάθε τόπου που φωτίζουν τις εξωτερικές  και εσωτερικές μας εικόνες.

Υπάρχει και κάτι ακόμα που θέλουμε να γίνει ορατό από αυτό το εγχείρημα: Είναι εκείνη η γραμμή που διέρχεται τον χρόνο και που εμπεριέχει αυτά, που αν και φαινομενικά μεταβάλλονται, εν τούτοις ο χρόνος δεν τα αλλοιώνει και αντέχουν στο πέρασμά του. Κι αυτά είναι τα συναισθήματα, οι αξίες, οι ανθρώπινες ανάγκες, τα πάθη και οι πόθοι, τα μικρά και τα μεγάλα, όλα δηλαδή εκείνα που συνθέτουν τον βαθύτερο μας εαυτό και γράφουν ανεξίτηλα την ιστορία του κόσμου στο διηνεκές.

Σας περιμένουμε λοιπόν σε μια περιήγηση στην ιστορία του τόπου μας, σε μια συνάντηση με τους κοντινούς και μακρινούς προγόνους μας, σε μια συνάντηση με τον εαυτό μας. Ξέρουμε ότι κάπου εκεί στις εικόνες στους ήχους και στους ψίθυρους θα  αναγνωρίσουμε τα δικά μας κομμάτια στον κοινό τόπο που λέγεται Ελλάδα, καθώς η ιστορία και η εξέλιξη της μας εμπεριέχει όλους.

Με την έναρξη της έκθεσης αυτής απευθύνουμε  πρόσκληση ενδιαφέροντος με σκοπό να τροφοδοτηθεί και εμπλουτιστεί το υπάρχον αρχείο από αρχεία δημοτών, συλλόγων, φορέων.

Αρχίζουμε λοιπόν από το “Σημείο 0” και ετοιμαζόμαστε για τα επόμενα βήματα.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement