Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Παύλου Μελά

Ένα νέο δάσος – πάρκο με 300.000 δένδρα «γεννιέται» στη Δυτική Θεσσαλονίκη

Η έκταση βρίσκεται στην εκτός σχεδίου πόλης περιοχή, στην Ευκαρπία και το έργο αποτελεί δωρεά επιχειρηματία

Μια τεράστια έκταση, η οποία βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλης και εκτείνεται σε πάνω από 3.000 στρέμματα, βγαίνει από την «εγκατάλειψη» και πολύ σύντομα μετατρέπεται σε… αστικό δάσος με χιλιάδες δενδρύλλια και ήπιες εγκαταστάσεις αναψυχής για τους πολίτες της περιοχής και τους επισκέπτες από ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη.

Ο χώρος βρίσκεται σε περιοχή της Ευκαρπίας στο δήμο Παύλου Μελά και το έργο της ανάπλασης που είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη διοίκηση του Δ. Δεμουρτζίδη, σήμερα φαίνεται ότι παίρνει «σάρκα και οστά», καθώς βούληση της νέας δημοτικής αρχής του Δημήτρη Ασλανίδη είναι το έργο, που αποτελεί δωρεά επιχειρηματία, όχι μόνο να συνεχιστεί, αλλά και να επισπευθούν οι διαδικασίες για την διαμόρφωση του χώρου και τη φύτευση περίπου 300.000 δένδρων.

Ο χώρος παραχωρήθηκε κατά χρήση από το δήμο Παύλου Μελά, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα αστικό δασύλλιο με πράσινο και φιλικές, προς το περιβάλλον, υποδομές, ενώ σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό η φύτευση των δένδρων θα γίνει υπό την επίβλεψη της διεύθυνσης Δασών.

Όπως τόνισε μιλώντας στο makthes.gr ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Ασλανίδης το δάσος – πάρκο θα γίνει, γιατί αφενός είναι μια καλή πρωτοβουλία που ανέλαβε η προηγούμενη διοίκηση, αφετέρου «θέλουμε να διαμορφώσουμε νέους χώρους πρασίνου που έχουν ανάγκη οι κάτοικοι της περιοχής και εν γένει η Δυτική Θεσσαλονίκη». Δεν παρέλειψε ωστόσο να τονίσει ότι έτσι και αλλιώς ο δήμος Παύλου Μελά σύντομα θα καταστεί πόλος έλξης για επισκέπτες, καθώς προικοδοτείται το Μητροπολιτικό Πάρκο, η μεγαλύτερη αστική παρέμβαση, στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά.

Να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά εμπόδια

Παρά τη βούληση όμως της νέας διοίκησης να τρέξει τις διαδικασίες για το νέο δάσος – πάρκο (Ανδρεάδη) ο δήμαρχος εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν γραφειοκρατικές δυσκολίες, καθώς η περιοχή όπου βρίσκεται η έκταση των 3.000 στρεμμάτων είναι εκτός σχεδίου και επιπλέον θα πρέπει να εκδοθούν δασικές άδειες.

«Λέμε την αλήθεια στους πολίτες που μας εμπιστεύτηκαν και δεν υποστηρίζουμε ότι ο χώρος θα είναι έτοιμος αύριο. Σε κάθε περίπτωση θα τρέξουμε τις διαδικασίες που απαιτούνται και σε λίγους μήνες είναι πολύ πιθανό να είμαστε έτοιμοι για τη διαμόρφωση του χώρους και τη φύτευση των δένδρων» υπογράμμισε ο κ. Ασλανίδης.

Αναφερόμενος στο κόστος του έργου είπε πως ανέρχεται σε κάποια εκατομμύρια, ενώ τη συντήρησή του θα την αναλάβει για τα πρώτα πέντε χρόνια ο επιχειρηματίας που στην ουσία το χρηματοδοτεί.

Σύμφωνα με το δήμαρχο Παύλου Μελά, εκτός των δενδυλλίων που θα φυτευθούν, στην ίδια έκταση στην Ευκαρπία θα διαμορφωθούν δρόμοι περιπάτου, κιόσκια και σύγχρονες υποδομές αναψυχής για τους κατοίκους και τους επισκέπτες.

Η πρόσβαση μάλιστα θα είναι εύκολη για τους πολίτες, καθώς παράλληλα με τα έργα φύτευσης χιλιάδων δένδρων θα γίνει διάνοιξη δρόμων, ενώ θα κατασκευαστεί και πάρκιγκ με εκατοντάδες θέσεις στάθμευσης.

Υπενθυμίζεται ότι η έκταση στο παρελθόν είχε κηρυχθεί αναδασωτέα, τα δένδρα που θα φυτευτούν θα επιλεγούν από τη διεύθυνση Δασών, προκειμένου να αποδώσουν το συντομότερο. Αναφορικά με την περιοχή, εκτείνεται από την περιοχή του Τιτάν και φτάνει ως τα όρια του Περιβαλλοντικού Πάρκο Δερβενίου, στην εξωτερική περιφερειακή, εκεί που κάποτε λειτουργούσε μια από τις χωματερές της πόλης.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement