Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Παύλου Μελά

Συγκίνηση στην τελετή μνήμης των 101 εκτελεσθέντων από τους Ναζί στον Δ.Παύλου Μελά

Παρουσία του Γερμανού προξένου η τελετή

Η καθιερωμένη ετήσια τελετή μνήμης της θυσίας των εκατόν ενός Ελλήνων κρατουμένων πατριωτών στο τότε στρατόπεδο “Παύλου Μελά”, οι οποίοι εκτελέστηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα την περίοδο της Κατοχής, -ακριβώς πριν από 77 χρόνια, στις 26 Ιουνίου 1944 – πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο δήμο Παύλου Μελά.

Η εκδήλωση έγινε μπροστά στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στο δημαρχείο Παύλου Μελά, παρουσία του δημάρχου Δημητρίου Δεμουρτζίδη, του γενικού προξένου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη Carsten Müller, μαθητών του 2ου , 3ου και 16ου δημοτικών σχολείψν Σταυρούπολης, δημοτικών συμβούλων, εκπροσώπων οργανώσεων της Εθνικής Αντίστασης, κ.α. Παρών στην τελετή και ο Θοδωρής Βαλαχάς, ο νεώτερος -στην ηλικία των δώδεκα ετών – αιχμάλωτος την περίοδο της Κατοχής στο στρατόπεδο, όπου κρατήθηκαν και βασανίστηκαν από τους ναζί εκατοντάδες πατριώτες .

Στις ομιλίες που εκφωνήθηκαν, από εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και ερευνητές της περιόδου, τονίστηκε ότι οι εκτελεσθέντες από το ναζιστικά στρατεύματα ήταν περισσότεροι από εκατόν ένας , όπως προέκυψε από την μεταγενέστερη ιστορική έρευνα. “Τιμούμε τη θυσία τους, έδωσαν ότι πιο πολύτιμο είχαν για την πατρίδα, την ίδια τους τη ζωή” δήλωσε ο κ. Δεμουρτζίδης και συνέχισε:

“Με το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης που θα δημιουργηθεί στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, φιλοδοξούμε να μετατραπούν οι θυσίες των ανθρώπων αυτών σε ζώσα μνήμη για τη δικαίωση των χιλιάδων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης”.

Ασκήσαμε ως λαός το δικαίωμα μας να αντισταθούμε απέναντι στη ναζιστική καταπίεση” ανέφερε στη ομιλία του ο πρώην βουλευτής και πρόεδρος της πρώην κοινοβουλευτικής επιτροπής διεκδίκησης κατοχικών οφειλών Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και πρόσθεσε: “Η πιο μεγαλη τιμή στη μνήμη των αδικοχαμένων συμπολιτών μας είναι η απόδοση ιστορικής δικαιοσύνης στη χώρα μας”.

Συγκίνηση προκάλεσε η τοποθέτηση της κόρης του σαρανταεξάχρονου τότε εκτελεσμένου κρατούμενου Πέτρου Γαληνίκη από την Έδεσσα, η Ειρήνη Γαληνίκη, η οποία ήταν τότε μόλις ενός έτους, για τον αποτροπιασμό που είχε προκαλέσει η πράξη των ναζιστικών στρατευμάτων. Στη συνέχεια έγινε “προσκλητήριο νεκρών”, με την ανάγνωση ονομάτων των θυμάτων.

Ακολούθησε η τήρηση ενός λεπτού σιγής και η κατάθεση στεφάνων από το δήμο, τον πρόξενο της Γερμανίας, εκπρόσωπο του κόμματος “Ελληνική Λύση” της δημοτικής παράταξης “Η Πόλη Μπροστά” και λίγων λουλουδιών από τον επιζήσαντα κρατούμενο Θ. Βαλαχά.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement