Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Παύλου Μελά

Το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Παύλου Μελά κατά της καύσης απορριμμάτων στο ΤΙΤΑΝ

Published

on

Το Δημοτικό Συμβούλιο ζητά να σταματήσει τώρα η καύση απορριμμάτων στο εργοστάσιο της Ευκαρπίας

Ψήφισμα διαμαρτυρίας για την καύση απορριμμάτων στην τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ που βρίσκεται στην περιοχή της Ευκαρπίας εξέδωσε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Παύλου Μελά

Στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη παρουσιάστηκε η μελέτη που διενήργησε το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ) και η οποία δείχνει υπέρβαση των ανώτατων επιτρεπτών ορίων στις τιμές ατμοσφαιρικών ρύπων γύρω από την τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ.
Το Δημοτικό Συμβούλιο διεκδικεί ανάκληση της αδειοδότησης και να σταματήσει τώρα η καύση απορριμμάτων στο εργοστάσιο της Ευκαρπίας.

Δείτε αναλυτικά το ψήφισμα:

Να πραγματοποιηθούν κύκλοι επαφών με όλους αρμόδιους φορείς του κράτους και της περιφέρειας και να παρθούν αποφάσεις που θα στοχεύουν στην παραπάνω κατεύθυνση.
Η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας είναι διαχρονική. Το 2019 το Δημοτικό Συμβούλιο έκδωσε Ομόφωνο ψήφισμα διαμαρτυρίας κατά της προοπτικής καύσης απορριμμάτων RDF-SRF και εναλλακτικών καυσίμων, στην τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ καθώς και σε οποιαδήποτε άλλη μονάδα καύσης. Τον Ιούνιο του 2020 σε “ειδική” συνεδρίασή του το Δημοτικού Συμβούλιο τάχθηκε Σύσσωμο κατά της τροποποίησης της άδειας καύσης υπολειμμάτων ανακύκλωσης και επέκτασης της σε RDF-SRF και εναλλακτικών καυσίμων της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ, ενώ ταυτόχρονα καλούσε τους φορείς της πόλης, την Κυβέρνηση, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, το ΦΟΔΣΑ Κ. Μακεδονίας και τα Δημοτικά Συμβούλια ολόκληρης της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης να σταθούν αλληλέγγυοι στον αγώνα του Δήμου Παύλου Μελά ενάντια στην καύση RDF-SRF, διότι το ενδεχόμενο καύσης τους έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων ολόκληρης της πόλης.

Το περασμένο καλοκαίρι εγκρίθηκε με υπουργική απόφαση του ΥΠΕΝ η 2η αδειοδότηση καύσης απορριμμάτων στην τσιμεντοβιομηχανία του Ομίλου ΤΙΤΑΝ στην Ευκαρπία. Η δικαιολογημένη ανησυχία της τοπικής κοινωνίας επιβεβαιώθηκε από τις ίδιες τις εξελίξεις και όχι μόνο.

Σημαντική μερίδα της ακαδημαϊκής, επιστημονικής και ιατρικής κοινότητας επιβεβαιώνει τον επικίνδυνο για την υγεία και το περιβάλλον χαρακτήρα της καύσης απορριμμάτων. Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την κακή ποιότητα του αέρα λόγω των αιωρούμενων σωματιδίων. Ειδικότερα, στην περιοχή της Θεσσαλονίκης καταγράφηκαν συστηματικές υπερβάσεις των ανώτατων προβλεπόμενων ορίων για 14 συναπτά έτη μέχρι και σήμερα. Η πραγματικότητα αυτή επιβεβαιώνεται και από την πρόσφατη μελέτη και τις μετρήσεις του ΠΑΚΟΕ που πραγματοποιήθηκαν εκ μέρους του Δήμου.

Το δημοτικό συμβούλιο παρακολουθεί όλες τις παραπάνω εξελίξεις και στέκεται απέναντι στην υπουργική απόφαση που αδειοδοτεί την τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ για καύση RDF/SRF. Διαφωνεί με την καύση απορριμμάτων και τις αρνητικές επιπτώσεις που θα επιφέρει.

Διεκδικούμε τώρα ανάκληση της αδειοδότησης. Να σταματήσει τώρα η καύση απορριμμάτων στο εργοστάσιο της Ευκαρπίας.

Το δημοτικό συμβούλιο στηρίζει τους δίκαιους και μαχητικούς αγώνες που αναπτύχθηκαν από δεκάδες φορείς, συλλόγους και σωματεία κατά της καύσης απορριμμάτων. Το επόμενο διάστημα να πραγματοποιηθεί με ευθύνη της δημοτικής διοίκησης δέσμη πρωτοβουλιών για την πλήρη ενημέρωση και δραστηριοποίηση όλων των δημοτών γύρω από το ζήτημα.