Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Επικαιρότητα

Η καραντίνα έφερε λιγότερα σκουπίδια αλλά περισσότερη ανακύκλωση

Σύμφωνα με το ΦΟΔΣΑ από το Μάρτιο έως το Δεκέμβριο του 2020, στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης κατέληξαν 12.000 τόνοι λιγότεροι, σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2019

Μπορεί η καραντίνα, κατά την  περίοδο του lockdown το 2020, να κράτησε τους Θεσσαλονικείς στο σπίτι, οδηγώντας τους να… αγαπήσουν περισσότερο το φαγητό, ωστόσο αυτό δεν φαίνεται στα σκουπίδια που παρήγαγαν. Οι ποσότητες των οικιακών απορριμμάτων που κατέληξαν στο ΧΥΤΑ της Μαυροράχης από τον Μάρτιο έως το Δεκέμβριο της προηγούμενης χρονιάς, ήταν λιγότερα κατά 12.000 τόνους, σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2019.

Ειδικότερα, τους μήνες αυτούς, το 2020 στο χώρο ταφής κατέληξαν συνολικά 338.000 τόνοι απορριμμάτων, ενώ την προηγούμενη χρονιά το 2019 στο ΧΥΤΑ οδηγήθηκαν 350.000 τόνοι σκουπιδιών. Αντίθετα, σημειώθηκε αύξηση στην ανακύκλωση, καθώς οι μπλε κάδοι ήταν διαρκώς γεμάτοι, οδηγώντας αρκετούς δήμους της Θεσσαλονίκης να αυξήσουν το δίκτυο τους και τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων που συμμετέχουν στην αποκομιδή των ανακυκλώσιμων.

Η μείωση των κοινών σκουπιδιών κατά την περίοδο των δύο lockdown το 2020, οφείλεται σύμφωνα με εκτιμήσεις του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΦΟΔΣΑ), αφενός στο κλείσιμο της εστίασης και των καταστημάτων του λιανεμπορίου, αφετέρου στην αύξηση των delivery που παραδίδεται σε ανακυκλώσιμες συσκευασίες, αλλά και πολλών προϊόντων από τα σούπερ μάρκετ που έχουν ανακυκλώσιμες συσκευασίες, ενώ μεταφέρονται σε βιοδιασπώμενες σακούλες.

Κλειστά καταστήματα και μετακινήσεις μείωσαν τα σκουπίδια

Στελέχη του ΦΟΔΣΑ θεωρούν ακόμη ότι η μείωση των οικιακών απορριμμάτων σε ποσοστά υψηλότερα από ό,τι το 2019 οφείλεται και στον περιορισμό των καθημερινών μετακινήσεων, αλλά και στη ραγδαία πτώση του τουρισμού.

Όπως τόνισε μιλώντας στο makthes.gr ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Μιχάλης Γεράνης, “ενώ κανείς θα περίμενε αύξηση στα οικιακά σκουπίδια κατά την περίοδο του lockdown την περασμένη άνοιξη και το χειμώνα του 2020, καθώς ο εγκλεισμός εξαιτίας του κορονοϊού οδήγησε σε περισσότερο φαγητό, στη Θεσσαλονίκη τα απορρίμματα που οδηγήθηκαν για ταφή στο ΧΥΤΑ ήταν λιγότερα κατά 12.000 τόνους, έναντι του ίδιου διαστήματος το 2019».

Ο ίδιος εκτίμησε ότι σε αυτό συνέβαλε το κλείσιμο των καταστημάτων και η αύξηση του delivery φαγητού και καφές, οι συσκευασίες των οποίων γέμιζαν για όλο το διάστημα του μπλε κάδους. Ενθαρρυντικό ωστόσο κατά τον κ. Γεράνη είναι το γεγονός ότι στους πράσινους κάδους τα σκουπίδια ήταν λιγότερα, αφού, όπως είπε, διαπιστώθηκε πως ήταν γεμάτοι οι μπλε κάδοι της ανακύκλωσης. «Εκτιμώ ότι καταναλώσαμε όλοι περισσότερο φαγητό, αλλά αποδεικνύεται ότι οι πολίτες βρήκαν την περίοδο του εγκλεισμού να διαχωρίζουν τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα» σχολίασε ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ.

Αύξησαν τους μπλε κάδους

Στο δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης η υπηρεσία καθαριότητας συγκέντρωνε 100 τόνους ημερησίως, όχι πολύ λιγότερους σε σχέση με το 2019, αλλά όπως είπε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Γιώργος Κουσίδης, μεγαλύτερη ήταν η ποσότητα των ανακυκλώσιμων. «Πέρυσι κατά το lockdown βγάλαμε και τέταρτο αυτοκίνητο για την ανακύκλωση, ενώ το 2019 είχαμε τρία και βέβαια λιγότερα δρομολόγια» ανέφερε ο ίδιος. Είπε ακόμη ότι την περίοδο του εγκλεισμού, οι πολίτες φάνηκε πως έκαναν περισσότερη ανακύκλωση, ενώ σε συνδυασμό με τα κλειστά καταστήματα το αποτέλεσμα ήταν να μειωθούν τα σκουπίδια στους πράσινους κάδους.

Τους 3.500 τόνους έφτασαν τα ανακυκλώσιμα που συγκεντρώθηκαν στους μπλε κάδους το 2020 στο δήμο Κορδελιού –Ευόσμου, όπου την περίοδο της καραντίνας η αποκομιδή έφτανε περίπου τους 150 τόνους ημερησίως. Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Χρήστος Δεμερτζής ανέλαβε καθήκοντα το φθινόπωρο του 2019, ωστόσο εξηγεί ότι τα οικιακά απορρίμματα δεν αυξήθηκαν την περίοδο του lockdown πέρυσι, κυρίως επειδή ήταν κλειστή η εστίαση, αυξήθηκε όμως η ανακύκλωση. «Αναγκαστήκαμε να επανασχεδιάσουμε τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων ειδικά για την ανακύκλωση, ενώ επεκτείναμε το δίκτυο των κάδων, αποδείχθηκε μάλιστα ότι ήταν αναγκαίο αφού το 2020 έκλεισε στις 3.500 τόνους ανακυκλώσιμων» επισήμανε ο ίδιος.

Στο δήμο Καλαμαριάς λιγότερα ήταν τα σκουπίδια τις δύο περιόδους του lockdown το 2020 σε σχέση με το 2019, αλλά σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας Στέλιο Ματσαρίδη περισσότερα ήταν τα ανακυκλώσιμα. «Συγκεντρώναμε ημερησίως περί τους 80 τόνους κατά την αποκομιδή, λιγότερα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, λόγω των κλειστών καταστημάτων και της περιορισμένης μετακίνησης των πολιτών. Ωστόσο καταγράφηκε μια αύξηση απορριμμάτων στους κάδους ανακύκλωσης, που σχεδόν καθημερινά ήταν γεμάτοι» ανέφερε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι αύξηση σημειώθηκε και στα ογκώδη, αφού λόγω του εγκλεισμού έγιναν πολλές ανακαινίσεις και εκκαθαρίσεις σπιτιών και καταστημάτων.

Πηγή: makthes.gr

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement