Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Επικαιρότητα

Μηνύματα δημάρχων Δυτ.Θεσσαλονίκης για τα 200 χρόνια ελεύθερης Ελλάδας

Τι δήλωσαν οι δήμαρχοι Κορδελιού – Ευόσμου και Νεάπολης – Συκεών για την 25η Μαρτίου

Στον εορτασμό της 25ης Μαρτίου 1821 που φέτος συμπίπτει με τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση αναφέρονται μέσω μηνυμάτων οι δήμαρχοι της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Ο δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου, Κλεάνθης Μανδαλιανός, τονίζει μεταξύ άλλων πως «η Επανάσταση του 1821 σηματοδοτεί την ανάγκη για ελευθερία και ανεξαρτησία που έγιναν ιστορία».

Αναλυτικά το μήνυμα του κ.Μανδαλιανού: «Η Επανάσταση του 1821 σηματοδοτεί την ανάγκη για ελευθερία και ανεξαρτησία, που έγιναν ιστορία. Η σύσταση του πρώτου ανεξάρτητου Ελληνικού κράτους είναι το απόσταγμα του ηρωικού αγώνα των Ελλήνων του εξωτερικού, των οποίων η καρδιά δεν σταμάτησε ποτέ να χτυπά για την πατρίδα και των ντόπιων αγωνιστών που αφιέρωσαν τη ζωή και την περιουσία τους στον Ιερό σκοπό της απελευθέρωσης.

 Στα 400 χρόνια σκλαβιάς, η Ελληνική γλώσσα και η Ελληνορθόδοξη πίστη διατήρησαν την απαιτούμενη συνοχή, η οποία ήταν απαραίτητη την κρίσιμη στιγμή, όταν η Φιλική Εταιρεία άναψε τη φλόγα που εξαπλώθηκε, περιέζωσε και έμελλε να απανθρακώσει τα θεμέλια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η φλόγα αυτή, πυροδοτήθηκε τη στιγμή που ενωμένοι και συντεταγμένα οι Έλληνες οργανώθηκαν για να πολεμήσουν για έναν κοινό σκοπό, την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό. Η μακραίωνη Ιστορία του Έθνους μας, συμπυκνώνεται στα λόγια του στρατηγού Μακρυγιάννη, «τούτη την πατρίδα την έχομεν όλοι μαζί, και σοφοί κι αμαθείς, και πλούσιοι και φτωχοί, και πολιτικοί και στρατιωτικοί, και οι πλέον μικρότεροι άνθρωποι» και μόνο μονιασμένοι μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τον εκάστοτε εχθρό. Δεν νοείται εξέλιξη του Έθνους που δεν γνωρίζει την Ιστορία του, για τούτο είναι κρίσιμο να αναζητούμε την ιστορική αλήθεια. Ελευθερία είναι η μνήμη μας. «Η μνήμη» όμως, απ’ «όπου και να την αγγίξεις πονεί» γράφει ο μεγάλος νομπελίστας ποιητής μας Γιώργος Σεφέρης.

«Σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν είναι σαν να σβήνεις και ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον», επισημαίνει. Φέτος, λοιπόν, τιμούμε τη μνήμη όσων θυσιάστηκαν για να γιορτάζουμε τα 200 χρόνια του ανεξάρτητου Ελληνικού κράτους. Χρόνια πολλά Ελλάδα! Χρόνια πολλά πατρίδα! Χρόνια πολλά συμπατριώτες μου! Ζήτω το Έθνος!».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, τονίζει στο δικό του μήνυμα πως «οι σύγχρονες στιγμές που ζούμε ως χώρα, ως κοινωνία, αλλά και ως παγκόσμια κοινότητα, επιμένουν να διατηρούν τις ιστορικές στιγμές των επαναστατημένων Ελλήνων ως άσβεστο φάρο, ως άλλο φως ανέσπερον».

Αναλυτικά το μήνυμα του κ.Δανιηλίδη: «25 Μαρτίου 1821-25 Μαρτίου 2021. Ανήμερα της μεγάλης επετείου συμπληρώνονται φέτος 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, από την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα κατά του Οθωμανού κατακτητή και τυράννου, από το άναμμα της σπίθας που σηματοδότησε την Εθνική Παλιγγενεσία. Συμπληρώνονται φέτος 200 χρόνια από τη θυσία των ανώνυμων και επώνυμων προγόνων μας που παρέδωσαν στις επόμενες και επόμενες γενιές μια χώρα ελεύθερη και ανεξάρτητη, μια Ελλάδα νέα.

»Από τα προεπαναστατικά κινήματα έως την επίσημη έναρξη της Επανάστασης, με τον ξεσηκωμό να απλώνεται σε όλη τη σκλαβωμένη Ελλάδα, αγκαλιάζοντας και τη Μακεδονία με πρωτεργάτες τον Εμμανουήλ Παπά και τον Στάμο Χάψα, το αθάνατο κρασί της Λευτεριάς οδήγησε το Έθνος στη μεγάλη νίκη. Δυστυχώς, οι συνθήκες που επιβάλλει η πανδημία του κορωνοϊού Covid-19 δεν μας επιτρέπουν να αποδώσουμε τις προσήκουσες τιμές και με την προσήκουσα λαμπρότητα στους ήρωες της εποχής.

»Αυτό, όμως, δεν μας εμποδίζει να επαναστοχαστούμε τα διδάγματα της ιστορίας, να επανεξετάσουμε την πορεία μας ως έθνους και ως ελεύθερης χώρας στο ιστορικό διηνεκές, και να επαναπροσδιορίσουμε τη στάση μας απέναντι στα γεγονότα και τις εξελίξεις. Αυτό, επίσης, δεν μας εμποδίζει ακόμη και σήμερα «να μεθύσουμε από το αθάνατο κρασί του ’21». Μπορεί η επανάληψη των μηνυμάτων που αναδύονται από το ζέον -έως και σήμερα- αίμα των θυσιασθέντων ηρώων να φαντάζει ίσως ως μια μονότονη επαναληπτική υποχρέωση των ημερών, και ίσως για πολλούς περιττή. Οι χρονικές συγκυρίες, ωστόσο, είναι αυτές που τα καθιστούν και τα διατηρούν πάντα επίκαιρα, είναι οι σύγχρονες στιγμές που ζούμε ως χώρα, ως κοινωνία, αλλά και ως παγκόσμια κοινότητα, που επιμένουν να διατηρούν τις ιστορικές στιγμές των επαναστατημένων Ελλήνων ως άσβεστο φάρο, ως άλλο φως ανέσπερον…

»Στο διάβα των δυο αιώνων από τον ξεσηκωμό του έθνους, που κινητοποίησε όλο τον ευρωπαϊκό χώρο οδηγώντας στην κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και σε μια σειρά πολιτικών άλλων εξελίξεων που έφθασαν ως τη δημιουργία πολλών άλλων εθνικών κρατών, ως χώρα και ως λαός έχουμε βιώσει πολλά. Υπάρχουν πολλά για τα οποία δικαιούμαστε να είμαστε υπερήφανοι, αλλά και πολλά άλλα που δεν μας επιτρέπουν να αισθανόμαστε παρόμοια υπερηφάνεια. Ιδίως σήμερα, που η χώρα μας βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι εξελίξεων, με τον ”νεοσουλτάνο” να προσπαθεί να αναβιώσει την πάλαι ποτέ Οθωμανική Αυτοκρατορία, οφείλουμε ως έθνος και ως λαός να καταδυθούμε στις σελίδες της ιστορίας, να την επαναμελετήσουμε με εξονυχιστική προσοχή και να αντλήσουμε δυνάμεις από τα μηνύματα που αναδεικνύουν τόσο οι ηρωικές πράξεις όσο και οι αρνητικές στιγμές, που δυστυχώς υπήρξαν και τότε.

»Πολλά τέτοια μηνύματα θα μπορούσε να εντοπίσει και να επικαλεστεί ο καθένας από μας. Αξίζει, όμως, να σταθούμε σε δυο που σήμερα θα μπορούσαμε να τα χαρακτηρίσουμε ως ακρογωνιαίους λίθους για τη θεμελίωση μιας ασφαλέστερης πορείας της χώρας μας στο μέλλον.

»Το ένα προέρχεται από τον εθνικό μας ποιητή. ”Το έθνος πρέπει να μάθη να θεωρή Εθνικόν ό,τι είναι Αληθές”, είπε ο Διονύσιος Σολωμός, απαντώντας στην παρατήρηση φίλου του, ο οποίος -διαβάζοντας έργο του ποιητή, τον «Πόρφυρα»- σχολίασε ότι «το έθνος ήθελε να δεχθεί καλύτερα ένα ποίημα εθνικό»…
»Πόσο επίκαιρη, άραγε, είναι σήμερα αυτή η απάντηση του Διονυσίου Σολωμού, και πόση δυναμική περικλείει! Πόσο αναγκαία είναι σήμερα η εμβάθυνσή μας στο μήνυμά της!

»Το δεύτερο προέρχεται από τον σπουδαίο πίνακα του Θεόδωρου Βρυζάκη, ο οποίος, 37 χρόνια μετά την έναρξη της Επανάστασης του 1821, απεικόνισε την Ελλάδα να ευγνωμονεί τους πρωταγωνιστές της εποχής εκείνης για την κατάκτηση της πολυπόθητης Ελευθερίας. ”Η Ελλάς ευγνωμονούσα”, λοιπόν, αναδυόμενη μέσα από τους αγώνες της τότε πνευματικής τάξης, του Ελληνικού Διαφωτισμού, των οπλαρχηγών και των στρατιωτικών, των πολιτικών δυνάμεων και του κλήρου, αλλά κυρίως των ανώνυμων μαχητών και των ανθρώπων.

»Όλες αυτές οι δυνάμεις, ενωμένες και αφοσιωμένες στον μεγάλο Αγώνα, στη μεγάλη ιδέα, στον μεγάλο στόχο, έφεραν το αποτέλεσμα… Έτσι, λοιπόν, ενωμένοι, και έχοντας κατά νου ότι Εθνικόν είναι ό,τι είναι Αληθές, μπορούμε να κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία… Τιμή και δόξα στους ήρωες του ’21».

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement