Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Κορδελιού Ευόσμου

Η «Παναγιά της Τρύγου» στον Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Κορδελιό

Η Ενορία Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Νέου Κορδελιού απέκτησε την Εφέστιο Εικόνα της

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, το δριμύ ψύχος και την ραγδαία απογευματινή βροχόπτωση, το Σάββατο 16.12.2023 στις 5 το απόγευμα κλήρος και λαός με επικεφαλής τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα, υποδέχθηκαν με κωδωνοκρουσίες και με θρησκευτική κατάνυξη, ενθρόνισαν όλοι μαζί και για πρώτη φορά, με λατρευτική λαμπρότητα, με πίστη και αγάπη, με τιμή σε σεβασμό την Ιερά Εικόνα της «Παναγιάς του Τρύγου» στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος , η οποία θα αποτελεί για το νυν και αεί και εις τους αιώνες των αιώνων, την Εφέστιο Εικόνα της Ενορίας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, για διαρκή προστασία και διηνεκή ευλογία των ενοριτών και των προσκυνητών της.

Την Ιερά Εικόνα της Παναγιάς του Τρύγου παρέλαβαν ανά χείρας ιερείς από το όχημα της Ελληνικής Αστυνομίας και με ομπρέλες, διέσχισαν τον αύλειο χώρο του Ναού, όπου κοπέλες με παραδοσιακές φορεσιές της Θράκης, από το Χορευτικό τμήμα της Ενοριακής Εστίας ΙΝ Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ν Κορδελιού, έραιναν την Παναγιά του Τρύγου με βάγια και άνθη.

Πρώτος προϋπάντησε, υποκλήθηκε, ασπάσθηκε και συνόδευσε την Ιερά εικόνα εντός του Ναού ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Βαρνάβας, ο οποίος φανερά συγκινημένος τέλεσε όλο το λειτουργικό της ενθρονήσεως, καλώντας εξ αρχής τους τρεις δωρητές να ανάψουν τις τρεις ακοίμητες χρυσές κανδήλες της Ιεράς Εικόνας.

Την πρώτη κανδύλα άναψε ο Δωρητής Ιατρός και Γενικός Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, συνδημότης μας, κ. Νίκος Μπάτζιος.

Η Ιερά Εικόνα – είναι αντίγραφο της Παναγίας της Τρυγής- φυλάσσεται στο Σιμωνοπετρίτη Μετόχι της Λήμνου και αγιογράφησαν τα αδέλφια Τσιορβαλιά .

Η ενθρόνιση και η μόνιμη εναπόθεση της, έγινε σε χρυσοποίκιλτο υψηλό θρόνο, τον οποίο θαύμασαν όλοι οι πιστοί οι οποίοι συμμετείχαν με χαρά και κατάνυξη στις λατρευτικές πανηγυρικές ακολουθίες και του Εσπερινού και της Θείας Λειτουργίας.

Μετά το πέρας της Υποδοχής, της Ενθρόνισης και του Πανηγυρικού Αρχιερατικού Εσπερινού ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλως κ.κ. Βαρνάβας εκφώνησε θεόπνευστο και άξιο στην Παναγία μας λόγο από τον οποίο αποσπάσματα προς ευλογία και όφελος όλων.

” Η εκκλησία μας σήμερα πανηγυρίζει, γιορτάζει και γίνεται πανδοχείο καλώντας μας να ξεκουραστούμε από την καθημερινή μας βιοτή. Η Παναγία μας ως Θεοτόκος είναι πάνω από τους Αγίους και εκπροσωπεί επάξια όλους εμάς, μιας και με πλήρη υπακοή και εμπιστοσύνη ακολουθεί το θέλημα του Θεού. Η Πλατυτέρα μας διασώζει την αξιοπρέπειά της, είναι αγνή, γίνεται μια αγκαλιά που καλεί τα παιδιά της, μια αγκαλιά που δεν κλείνει ποτέ, προστατεύει μεσιτεύουσα κι έχει μοναδική θέση στην εκκλησία, πάνω στο τέμπλο στην Ωραία Πύλη.

Αμέτρητα θαύματα έχουν γίνει και γίνονται στο όνομά της, ο λαός την ονομάζει Παραμυθία γιατί βρίσκει παρηγοριά στην θλίψη του στο πρόσωπο της Παναγίας που ήπιε το πικρό ποτήρι της Σταύρωσης του Υιού της και μέχρι το τέλος άντεξε αγόγγυστα.

Από αρχαιότατων χρόνων γινόταν η ευλογία των καρπών της γης στην εκκλησία, έτσι κι εμείς σήμερα παραμονές της εορτής των Χριστουγέννων εορτάζουμε με λιτό και απλό τρόπο μαζί με τους πατέρες, τους ενορίτες κι όλους όσους συμμετείχαν στη σημερινή γιορτή της Εφεστίου (προστάτιδας) Ιεράς εικόνας της Παναγίας του Τρύγου στον ναό της Μεταμορφώσεως…

Κοιτώντας την εικόνα συναντώ την αγάπη, την υπακοή, την σιωπή, την παρηγοριά… κρατά ένα τσαμπί σταφύλι κι ο Χριστός το ευλογεί…από το τσαμπί βγαίνει το κρασί … να το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.

Λίγες φορές ακούμε τη φωνή της Παναγίας, όπως τότε στο γάμο της Κανά όπου μίλησε για να συνεχιστεί η γιορτή των ανθρώπων και η χαρά τους..

Στην εικόνα η Παναγία φορά λευκό χιτώνα που συμβολίζει την αθωότητα, την απλότητα…άσπιλη κι αγνή όπως εκείνη.

Ολοκληρώνοντας τον εμπνευσμένο και φωτισμένο λόγο του, ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν σ΄ αυτή την προσπάθεια διακονώντας με απλότητα, με ταπεινότητα, με ηρεμία και ησυχία όπως αρμόζει στην Παναγία μας.”

Την Κυριακή 18.12.2023 μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας Παιδική χορωδία της Νεανικής Ενοριακής Εστίας του ΙΝ Μεταμορφώσεως Σωτήρος, με αγιοβασιλιάτικα σκουφάκια τρίγωνα και με την συνοδεία Μουσικών Οργάνων, έψαλαν πρώτοι τα κάλαντα στον Μητροπολίτη και στο χριστεπώνυμο πλήθος, επιλέγοντας τα παραδοσιακά κάλαντα της Σμύρνης και της Χίου.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement