Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Νέαπολης Συκεών

Δ. Νεάπολης Συκεών: Εκρηκτική αύξηση των παρεχόμενων υπηρεσιών των Δημοτικών Ιατρείων

Το διάστημα Ιανουάριος-Ιούνιος 2021

Συνολικά 139.906 ιατρικές και νοσηλευτικές υπηρεσίες σε μέλη των ΚΑΠΗ, του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», σε ανέργους, σε ανασφάλιστους, στις οικογένειες ΑμεΑ, σε υπερήλικες, σε ανήμπορους, σε πρόσφυγες και κοινωνικά ευάλωτους συνανθρώπους προσέφεραν το διάστημα Ιανουάριος-Ιούνιο 2021 τα Δημοτικά Ιατρεία του δήμου Νεάπολης Συκεών.

Με τον τρόπο αυτόν, όπως επισημαίνει η δημοτική αρχή σε ανακοίνωσή της, «αναδεικνύεται η δυναμική της ομπρέλας του δικτύου πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, το οποίο υπηρετείται από 44 ιατρούς 17 διαφορετικών ειδικοτήτων».

Να σημειωθεί ότι ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, αξιοποιώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις, υλοποίησε το καινοτόμο πρόγραμμα Υγειονομικών και Κοινωνικών Υπηρεσιών «Cross4all», χάρη στο οποίο οι δημότες και οι δημότισσες είχαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν τους προσωπικούς τους ηλεκτρονικούς φακέλους υγείας, (Personal Health Record) με τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων στις οποίες είχαν υποβληθεί είτε στα Δημοτικά Ιατρεία του δήμου Νεάπολης-Συκεών, ή κατ’ οίκον μέσω της ειδικής κινητής μονάδας, είτε οπουδήποτε αλλού.

Τα αποτελέσματα αυτά «φορτώνονταν» αυτόματα σε ειδική ψηφιακή πλατφόρμα που δημιούργησε το Εργαστήριο Πληροφορικής της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ώστε να μπορούν να αξιολογηθούν ως συνολική εικόνα από οποιονδήποτε ιατρό της επιλογής του κάθε ασθενή.

Θεαματικές αυξήσεις υπηρεσιών

Ένα στοιχείο που αναδεικνύεται από τον απολογισμό του Α΄ Εξαμήνου του 2021 για τα Δημοτικά Ιατρεία και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι η θεαματικότατη αύξηση των παρεχόμενων υπηρεσιών, που σε κάποια περίπτωση έφθασε και στο 390,47% (υπερηχογραφήματα)! Θεαματική, όμως, ήταν η αύξηση στα ραντεβού δια ζώσης (8.021 έναντι 1.937 το πρώτο τρίμηνο-αύξηση 314,09%) και στις κατ’ οίκον ιατρικές επισκέψεις (237 έναντι 64 το πρώτο τρίμηνο-αύξηση 270,31%). 

Άξιο παρατήρησης είναι το γεγονός ότι οι αριθμοί αυτοί καταγράφονται εν μέσω των περιοριστικών μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού Covid-19, που επέφερε την αναστολή λειτουργίας των Δημοτικών Ιατρείων. Παρ’ όλα αυτά, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό βρισκόταν καθημερινά επί ποδός παρέχοντας τις κρίσιμες και αναγκαίες υπηρεσίες του με κατ’ οίκον επισκέψεις.

Ο πρόεδρος του Δ.Κ.Κ.Π.Α. Αρίστος Γαλανός εξαίρει την προσπάθεια όλων των επιστημονικών συνεργατών και των εργαζομένων, «τους οποίους οφείλουμε να συγχαρούμε και να ευχαριστήσουμε», όπως αναφέρει.

Νέα πρωτοβουλία για την Τ.Α.

«Σταθερός προσανατολισμός του δήμου μας είναι να βρίσκεται στο πλευρό της κοινωνίας να υπηρετεί τους συνανθρώπους μας, ιδιαίτερα αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Αυτό πράττουμε και κάτω από οποιεσδήποτε αρνητικές και δύσκολες συνθήκες, όπως αυτή τη μακρά περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού, γιατί θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι σε όλους αυτούς που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Με τη δράση και την προσφορά του δικτύου πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του δήμου μας αποδεικνύεται πόσο αναγκαίο είναι ο θεσμός αυτός να περάσει πλήρως στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», δηλώνει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.

«Δυστυχώς στη χώρα μας, παρά και την τραγική εμπειρία της πανδημίας, και παρά το ευρωπαϊκό δεδομένο και κεκτημένο για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, που εξυπηρετείται είτε αποκλειστικά είτε ως συναρμοδιότητα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε όλη την Ευρώπη, ακόμη και στο πρόσφατο νομοσχέδιο που τροποποιεί το Ν.4564/2018 και μια σειρά άλλων νόμων, και η σημερινή κυβέρνηση, ακολουθώντας τη λάθος γραμμή της προηγούμενης κυβέρνησης, άφησε έξω την Τ.Α. από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, προβλέποντας μόνο κοινωφελή ιδρύματα και όχι τα Νομικά Πρόσωπα και τις Κοινωφελείς Επιχειρήσεις της Τ.Α.», δηλώνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, και πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, Σίμος Δανιηλίδης, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «συνεχίζουμε τον αγώνα όσο δύσκολος και να είναι απέναντι στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, και απέναντι στην ηγεσία του υπ. Υγείας, αγωνιζόμενοι ως Τ.Α. για τη μεταφορά της αρμοδιότητας της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, έστω δυνητικά στην αρχή, δηλαδή για όποιον δήμο πιστεύει ότι είναι έτοιμος και μπορεί να εξυπηρετήσει την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στην περιοχή του».

Να σημειωθεί ότι ήδη ο Σίμος Δανιηλίδης, έχει κινητοποιήσει προς αυτή την κατεύθυνση και το προεδρείο της ΚΕΔΕ, προτείνοντας να υπάρχει η δυνατότητα για ίδρυση φορέων και δομών παροχής υπηρεσιών υγείας από τις Κοινωφελείς Επιχειρήσεις των ΟΤΑ Α΄ Βαθμού και τα Νομικά Πρόσωπά αυτών. 

Απολογισμός τριμήνου

Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία, οι δωρεάν ιατρικές πράξεις που πραγματοποιήθηκαν τον Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο του 2021(Β΄ τρίμηνο) από τα Δημοτικά Ιατρεία του δήμου Νεάπολης-Συκεών έφτασαν στις 65.850, ενώ τις 7.631 έφτασε το σύνολο των κατ’ οίκον παροχών από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», με το Α΄ εξάμηνο οι αριθμοί να είναι 125.643 και 14.163 αντίστοιχα.  

Όπως προκύπτει από τον τρίμηνο απολογισμό, τον Απρίλιο, Μάρτιο και Ιούνιο του 2021, το σύνολο των 65.850 ιατρικών πράξεων που πραγματοποιήθηκαν αναλύεται σε 8.021 επισκέψεις στους χώρους των Δημοτικών Ιατρείων, 237 κατ’ οίκον ιατρικές επισκέψεις, εκδόθηκαν 55.981  ιατρικές συνταγές, ενώ ολοκληρώθηκαν 412 υπερηχογραφήματα, 634 ηλεκτροκαρδιογραφήματα, 495 βυθοσκοπήσεις, 82  γυναικολογικά τεστ ΠΑΠ και 88 αιμοληψίες. 

 Παράλληλα, όπως φανερώνουν τα απολογιστικά στοιχεία του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» για το δεύτερο τρίμηνο του 2021, συνολικά στις Δ.Ε. Συκεών, Νεάπολης, Πεύκων και Αγίου Παύλου πραγματοποιήθηκαν 7.631 κατ’ οίκον παροχές που αφορούσαν λήψη κοινωνικού ιστορικού, προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης και φαρμάκων, εξυπηρετήσεις, διασφάλιση ατομικής υγιεινής, καθαριότητα οικίας, συνοδείες, αιμοληψίες, ενέσεις, αλλαγή καθετήρα και περιποίηση κατακλίσεων. 

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement