Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Νέαπολης Συκεών

Έπεσαν οι υπογραφές για τη συνέχιση των εργασιών του κτηρίου για τα 8ο-15ο Νηπιαγωγεία Συκεών

Το έργο θεμελιώθηκε τον Ιούνιο του 2011 αλλά οι εργασίες κατασκευής σταμάτησαν τον Μάιο του 2012

Άνοιξε ο δρόμος για τη συνέχιση των εργασιών και την ολοκλήρωση του κτηρίου για τα 8ο-15ο Ολοήμερα Νηπιαγωγεία στις Συκιές.

Το έργο θεμελιώθηκε τον Ιούνιο του 2011 αλλά οι εργασίες κατασκευής σταμάτησαν τον Μάιο του 2012 καθώς ο ανάδοχος εργολάβος αδυνατούσε να συνεχίσει το έργο λόγω αδυναμίας και κηρύχθηκε έκπτωτος. Στη συνέχεια ακολούθησαν μεγάλες δικαστικές περιπέτειες που ολοκληρώθηκαν με διαδοχικές ομόφωνες αθωώσεις του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη, αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων και υπηρεσιακών στελεχών.

«Με την επίλυση, πλέον, όλων των εκκρεμοτήτων και το «κλείσιμο» των μετώπων που φρέναραν την παράδοση του έργου, άνοιξε τώρα το… μέτωπο της ολοκλήρωσης του έργου. Αυτό δρομολογήθηκε μετά την πραγματοποίηση της δημοπρασίας για το υπόλοιπο των εργασιών και την ανάδειξη του αναδόχου, με τον οποίο υπογράφηκε ήδη η προβλεπόμενη σύμβαση», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του δήμου. 

Η υπογραφή της σύμβασης έγινε σήμερα το πρωί στην Τεχνική Υπηρεσία από τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Στέλιο Γκατζέ και τον εκπρόσωπο της αναδόχου κατασκευάστριας εταιρίας, παρουσία του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη και του προϊσταμένου της Τ.Υ. Παναγιώτη Αγγελοχωρίτη. 

Οι εργασίες, προϋπολογισμού 1.700.000 ευρώ, μαζί με τον εξοπλισμό, ποσό που καλύπτεται στο σύνολό του από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ξεκινούν άμεσα με χρονοδιάγραμμα τους οκτώ μήνες. Ωστόσο, ο δήμαρχος εξέφρασε την ελπίδα ότι το έργο μπορεί να παραδοθεί στην εκπαιδευτική κοινότητα πολύ νωρίτερα.

ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ:

Ο σχεδιασμός του κτηρίου ενσωματώνει τις αρχές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ η αρχιτεκτονική του εστιάζει στη δημιουργία ενός φιλικού χώρου-κυψέλης δημιουργικότητας, μάθησης και ομαλής κοινωνικοποίησης των παιδιών. Στο ισόγειό του χωροθετούνται αίθουσες πολλαπλών χρήσεων και ξεκούρασης, γραφεία διεύθυνσης και εκπαιδευτικών, κουζίνα, κ.ά.

Στον πρώτο όροφο θα φιλοξενούνται γραφεία γραμματείας, παιδοψυχολόγου, παιδιάτρου, κοινωνικού λειτουργού, συμβουλευτικής γονέων, αίθουσες σεμιναρίων και εκδηλώσεων. Στο υπόγειο θα λειτουργεί χώρος στάθμευσης οχημάτων και στην αυλή θα δημιουργηθούν προαύλια σαν υπαίθριες τάξεις.

«Ευρωπαϊκών προδιαγραφών…»

«Κοινωνικό κέντρο προσχολικής αγωγής», στο οποίο τα παιδιά «θα απολαμβάνουν υψηλού επιπέδου εκπαίδευση» χαρακτήρισε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης το νέο σχολικό συγκρότημα της οδού Σπάρτακου. Αναλυτικά, μετά την υπογραφή της σύμβασης ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών δήλωσε:

«Μετά από περιπέτειες και δικαστικούς αγώνες σχεδόν δέκα χρόνων, στους οποίους δικαστικούς αγώνες ο δήμος, η διοίκησή του και οι εργαζόμενοι δικαιώθηκαν πλήρως και 100% για τη στάση που κράτησαν υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα του δήμου, ήρθε η ώρα το έργο να επιστρέψει στη τελική φάση της ολοκλήρωσής του. Έτσι, φτάσαμε σήμερα μετά κόπων και βασάνων, πολλών ταλαιπωριών και πολλών προβλημάτων που επιλύθηκαν, να υπογράψουμε τη σύμβαση για την ολοκλήρωση αυτού του σοβαρού έργου υποδομής στην Παιδεία».

«Κατ’ αρχήν πολλά συγχαρητήρια και ευχαριστίες στην Τ.Υ. διότι η μελέτη αυτού του έργου είναι υποδειγματική. Θεωρήθηκε και από τις Υπηρεσίες του υπ. Παιδείας ως πρότυπη και για αυτό μάλιστα ζητήθηκαν τα σχέδια και τα πνευματικά δικαιώματα. Η μελέτη βασίστηκε στα ευρωπαϊκά, και δη στα σκανδιναβικά, δεδομένα με ένα πολυθέσιο, τετραθέσιο Νηπιαγωγείο 100 περίπου νηπίων. Αυτό δεν είναι απλά ένα Νηπιαγωγείο, αλλά κοινωνικό κέντρο προσχολικής αγωγής. Έχει αίθουσες για παιδίατρο, για ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό, για νοσηλευτή, ξεχωριστές αίθουσες δραστηριοτήτων, αίθουσες ύπνου, χώρους παραγωγής φαγητού και χώρους αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων μέσα στο κτίριο».

«Ο προϋπολογισμός των εργασιών που υπολείπονται για την ολοκλήρωση του κτιρίου είναι 1,7 εκατ. ευρώ, χρήματα που εξασφαλίστηκαν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αναγνωρίζοντας έτσι η Πολιτεία τη σημασία του έργου και την αρτιότητα της μελέτης. Μέσα από αυτά τα χρήματα αυτού του προϋπολογισμού θα υπάρξει πλήρης εξοπλισμός έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε 100 παιδιά της περιοχής αυτής της Ενότητας των Συκεών να απολαύσουν υψηλού επιπέδου ποιοτικές παιδαγωγικές, εκπαιδευτικές, αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες».

«Το χρονοδιάγραμμα είναι οκτώ μήνες αλλά ελπίζουμε και σ’ αυτή την περίπτωση να πετύχουμε και νωρίτερα την παράδοση αυτού του στολιδιού στην εκπαιδευτική κοινότητα του δήμου Νεάπολης-Συκεών, και δη στη Δ.Ε. Συκών» . 

«Περιμένουμε τις αμέσως επόμενες εβδομάδες να ξεκινήσει η κατασκευή του μεγάλου αντίστοιχου τετραθέσιου Νηπιαγωγείου στη Δ.Ε. Νεάπολης επί της οδού Λαγκαδά, που θα φιλοξενήσει άλλα 100 παιδιά, επίσης με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση κι αυτής της επένδυσης από το Π.Δ.Ε.».

«Μ’ αυτές τις δυο παρεμβάσεις θα δώσουμε τη δυνατότητα σε 200 περίπου παιδιά του δήμου μας, του δήμου Νεάπολης-Συκεών, νηπιακής ηλικίας, να απολαύσουν ποιοτική παιδαγωγική εκπαίδευση».

«Το πιο σημαντικό παράσημο…»

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Στέλιος Γκατζές δήλωσε:

«Κατ’ αρχήν χαιρόμαστε που ολοκληρώνεται μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα δικαστικών ταλαιπωριών αυτό το σημαντικό έργο του δήμου μας, που θα δώσει και τη διάσταση που πρέπει αλλά και την υλικοτεχνική υποδομή που χρειάζονται τα παιδιά για να έχουν το καλύτερο αποτέλεσμα». 

Το συγκεκριμένο κτηριο αποτελεί ένα στολίδι υποδομών. Έχει την εικόνα ενός σύγχρονου εκπαιδευτηρίου με όλα τα απαραίτητα και σύγχρονα μέσα για να έχουν τα παιδιά την καλύτερη εκπαίδευση. Ελπίζω κι εγώ ότι άμεσα μέσα στο επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθούν οι εργασίες για να μπορούν τα παιδιά των 8ου και 15ου Νηπιαγωγείων, που συστεγάζονται αυτή τη στιγμή, να μπουν σ’ αυτό το καινούριο κτίριο για να έχουν όλες εκείνες τις υποδομές που χρειάζεται για να λειτουργούν με τον καλύτερο τρόπο».  

Το συγκεκριμένο έργο έχει και μια ακόμη πτυχή. Στην περιπέτεια αυτή που ενεπλάκη ο δήμος μέσα από τη δικαστική διαμάχη με την εργολαβία, δυστυχώς για τον δήμο, όχι για τη διοίκηση, δυστυχώς για την υποδομή αυτή αλλά και για τα παιδιά που δεν χάρηκαν αυτά τα οκτώ χρόνια που πέρασαν που το έργο είχε πέσει σε τέλμα, συμμέτοχος ήταν και η αντιπολίτευση σε όλες της τις εκφάνσεις δημιουργώντας ένα κλίμα, μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα η οποία άπλωνε τις ευθύνες στη διοίκηση αλλά και στους υπηρεσιακούς. Η απόλυτη δικαίωση και των υπηρεσιακών αλλά και της διοίκησης στη δικαστική διαμάχη, αλλά και σε όλα τα υπόλοιπα επίπεδα στα Τεχνικά Συμβούλια, στο ΣΥΠΟΘΑ και σε όλες τις δικαστικές αίθουσες που προσέφυγε η εργολαβία, είναι για μας το πιο σημαντικό παράσημο μέσα από αυτή τη διαδικασία».

Να τονίσω ότι μέσα σ’ αυτή την ιστορία υπήρχε δίωξη ανθρώπων της Υπηρεσίας, του σημερινού προϊσταμένου αλλά και μηχανικών της Υπηρεσίας. Και ακόμη μια δικαίωση αυτής της ιστορίας, και από τεχνικής και πολιτικής άποψης, είναι το ότι το έργο και ως εικόνα και ως αποτύπωμα χρηματοδοτείται πλέον και από το Π.Δ.Ε. για να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί στους μαθητές. Κι αυτό χωρίς να επιβαρύνει ούτε με ένα ευρώ το δημοτικό προϋπολογισμό, για κάτι που μας κατηγορούσαν ότι εξαιτίας λάθους ενεργειών του δήμου, υποστηρίζοντας ότι ο δήμος θα επιβαρυνθεί με το κόστος της ολοκλήρωσης».

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement