Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Επικαιρότητα

Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία. Η ετοιμότητα στη Δ.Θεσσαλονίκη

Σε ετοιμότητα Δήμοι και εκπαιδευτική κοινότητα για την επιστροφή των μαθητών του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου στις σχολικές αίθουσες.

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται δήμοι και εκπαιδευτική κοινότητα στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου οι μαθητές Δημοτικού και τα νήπια να επιστρέψουν με ασφάλεια στις σχολικές αίθουσες. Ήδη από τις αρχές της εβδομάδας οι δημοτικές υπηρεσίες έχουν επιστρατεύσει όλο το προσωπικό των καθαριστριών, ακόμη και εκείνο που είναι τοποθετημένο σε γυμνάσια και λύκεια, με στόχο οι σχολικοί χώροι να είναι καθαροί και φροντισμένοι πριν και μετά το πέρας των μαθημάτων.

Με δεδομένη την ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού δήμοι και περιφερειακή εκπαίδευση, έχουν φροντίσει ο καθένας από την πλευρά του για την λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, την εφαρμογή των κυβερνητικών οδηγιών, εντός και εκτός σχολικών κτιρίων, ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός των παιδιών και του προσωπικού.

Οι 14 δήμοι στο νομό Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τις σχολικές επιτροπές έχουν ήδη προχωρήσει σε εκτεταμένες απολυμάνσεις στους χώρους των σχολείων, διαμορφώνοντας τις αίθουσες για τους μαθητές, ενώ προμήθευσαν όλα τα σχολεία με αντισηπτικά και άλλα μέσα ατομικής προστασίας.

Κόπτσης: Ασφαλείς συνθήκες σε 1.900 δημοτικά και νηπιαγωγεία

Αισιόδοξος ότι η επιστροφή των παιδιών θα γίνει σε ασφαλείς συνθήκες για τους μαθητές των δημοτικών και των νηπίων σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία, καθώς έχουν ληφθεί όλα τα απαιτούμενα μέτρα, δήλωσε στο makthes.gr ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης, Αλέξανδρος Κόπτης «Εκπαίδευση και δήμοι βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα και το Σαββατοκύριακο θα επιθεωρηθούν οι χώροι των σχολείων για να δούμε ότι όλα κυλούν ομαλά» σημείωσε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι έχουν ήδη σταλεί σε όλους τους δήμους οι οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν τα σχολεία, τόσο στην είσοδο όσο και στην έξοδο αλλά και κατά την παραμονή των παιδιών στις αίθουσες και τις αυλές.

Ο κ. Κόπτης δήλωσε αισιόδοξος ότι και σε αυτήν τη φάση θα πάνε καλύτερα τα πράγματα στα σχολεία, καθώς, όπως είπε θα τηρηθούν τα μέτρα από το εκπαιδευτικό προσωπικό και τα παιδιά που με έναν τρόπο είναι ενημερωμένα, ενώ εκτίμησε ότι στόχος είναι να μηδενιστεί η διασπορά του κορονοϊού, η οποία το περασμένο φθινόπωρο ήταν εξαιρετικά χαμηλή.

Στη Θεσσαλονίκη, όπως ανέφερε ο περιφερειακός διευθυντής, κουδούνι θα χτυπήσει σε 350 Δημοτικά σχολεία και 400 νηπιαγωγεία, όπου έχουν γίνει απολυμάνσεις από τους δήμους, έχουν τοποθετηθεί καθαρίστριες και όλα τα αναγκαία μέσα ατομικής προστασίας.

Βήμα – βήμα η επιστροφή των μαθητών

Σύμφωνα με τον κ. Κόπτση με βάση και τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας και της περιφερειακής διεύθυνσης, διαφορετικές θα είναι από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου οι ώρες προσέλευσης και αποχώρησης για κάθε τάξη σε όλες τις σχολικές μονάδες, προκειμένου να μην σημειώνεται συνωστισμός.

Οι δήμοι μέσων των σχολικών επιτροπών έχουν ενημερώσει τα σχολεία ότι όσα έχουν παραπάνω από μία εισόδους να τις χρησιμοποιούν όλες προκειμένου να υπάρχει λιγότερος συγχρωτισμός. Επιπλέον, προβλέπονται χωριστά διαλείμματα, μάσκες, αντισηπτικά και καθαριότητα, στόχο έχουν να είναι μηδενική η διασπορά στα σχολεία.

Για παράδειγμα, όπως ανέφερε ο περιφερειακός διευθυντής, οι μαθητές της Α’ και της Β’ τάξης θα προσέρχονται στις 8:00 το πρωί, της Γ’ και της Δ’ στις 8:15 και της Ε’ και ΣΤ’ στις 8:30, ενώ θα αποχωρούν όταν τελειώσουν τα μαθήματα με ένα τέταρτο διαφορά.

«Το προηγούμενο διάστημα λειτουργίας των σχολείων, η διασπορά του κορονοϊού ήταν στο 0,6%, ενώ αυτή τη φορά τα πράγματα θεωρώ πως θα είναι μηδενική, λόγω των πιο αυστηρών μέτρων και της συμμόρφωσης όλων σε αυτά» επισήμανε ο κ. Κόπτσης.

Επι ποδός οι Δήμοι στη Δυτική Θεσσαλονίκη

“Γιγαντιαία” είναι η επιχείρηση που έστησε ο δήμος Κορδελιού – Ευόσμου για να προλάβει να ετοιμάσει και να ανοίξει με ασφάλεια τα σχολεία της περιοχής, καθώς πρόκειται για συνολικά 118 δημοτικά και νηπιαγωγεία. Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος, Κώστας Σωτηράκης, στα πόστο τους βρίσκονται ήδη 140 καθαρίστριες, ενώ έχουν απολυμανθεί όλοι οι χώροι και θα συνεχίσουν να γίνονται ανάλογες παρεμβάσεις το επόμενο διάστημα ώστε να είναι ασφαλείς οι συνθήκες και τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς.

Ανάλογη προετοιμασία έχει γίνει ήδη και στα δημοτικά και νηπιαγωγεία του δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης και σύμφωνα με το δήμαρχο Λάζαρο Κυρίζογλου, έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για την ασφαλή επιστροφή των παιδιών. «Διανείμαμε μάσκες και αντισηπτικά σε όλα τα σχολεία, καθαρίσαμε αίθουσες και αυλές, κάναμε τις απαιτούμενες απολυμάνσεις, ενώ παράλληλα δώσαμε tablets σε παιδιά της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και βελτιώσαμε το δίκτυο του internet για να διευκολύνουμε τα παιδιά που συμμετέχουν στη εξ΄ αποστάσεως διδασκαλία» τόνισε ο κ. Κυρίζογλου.

Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί και ο δήμος Νεάπολης –Συκεών όπου, όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Αντώνης Σαουλίδης, έγιναν όλα όσα πρέπει για να επιστρέψουν με ασφάλεια τα παιδιά στο σχολείο, ενώ παράλληλα ο δήμος προχωρά και σε προληπτικές απολυμάνσεις. «Αναλάβαμε αυτό που μας αναλογεί και κάνουμε ως δήμος ότι χρειάζεται, παρότι η διασπορά του ιού δεν εξαρτάται μόνο από το πόσο καθαρά είναι τα σχολεία» σχολίασε ο κ. Σαουλίδης.

Πηγή: Makthes.gr (εφημερίδα Μακεδονία)

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement