«Η Τουρκία μπλόφαρε και συνεχίζει να μπλοφάρει με το Casus Belli σε περίπτωση που επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια».
Τη βεβαιότητα αυτή εξέφρασε ο επίτιμος Αρχηγός του Γ.Ε.Σ. και πρώην υπ. Εθνικής Άμυνας, Φραγκούλης Φράγκος μιλώντας στην τελευταία για τη φετινή περίοδο εκδήλωση του Λαϊκού Επιμορφωτικού Πανεπιστημίου (ΛΕΠ) του δήμου Νεάπολης-Συκεών που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών.
Μάλιστα ο κ. Φράγκος στην εισήγησή του με θέμα «Ελληνοτουρκικά και Νικόλαος Πλαστήρας: ‘‘Ο Μαύρος Καβαλάρης’’» σημείωσε ότι ιδιαίτερα αυτή τη χρονική στιγμή που είναι σε εξέλιξη ο πόλεμος στην Ουκρανία «οι Τούρκοι δεν θα τολμούσαν να κάνουν τίποτα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η περίοδος που διανύουμε θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία για την Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα, όπως προβλέπει άλλωστε το Δίκαιο της Θάλασσας και όπως ήδη έχει κάνει και η Τουρκία επεκτείνοντας τα δικά της τόσο στη Μαύρη Θάλασσα όσο και στην Αν. Μεσόγειο.
Καλωσορίζοντας τον ομιλητή ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης αφού τον ευχαρίστησε για τη συμμετοχή του, απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους σημείωσε ότι πρόκειται για έναν «μάχιμο Έλληνα πατριώτη ο οποίος από όπου πέρασε άφησε τη σφραγίδα του, ενώ προσέφερε και συνεχίζει να προσφέρει ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες του στην Πατρίδα».
« Είχαμε αμφιβολίες και επιφυλάξεις για το θέμα του φετινού κύκλου μαθημάτων που είχε τίτλο «Γεωπολιτική της Ελλάδας και του Ελληνικού Χώρου». Ακούσαμε και κάποιες, ευτυχώς λίγες, επικριτικές απόψεις. Ωστόσο η ανταπόκριση στο κάλεσμά μας εισηγητών πανελλήνιας και πανευρωπαϊκής εμβέλειας, αλλά και η συμμετοχή του κόσμου νομίζω ότι μας δικαίωσε» πρόσθεσε ο Σίμος Δανιηλίδης ενώ με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων λειτουργίας του ΛΕΠ ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες αλλά και τους πολίτες που στηρίζουν αυτή την πρωτοβουλία του δήμου.
Παίρνοντας το λόγο ο Φραγκούλης Φράγκος αναφέρθηκε στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών το οποίο ήταν και ο λόγος για τον οποίο είχε αναβληθεί η ομιλία του, σημειώνοντας ότι «η χώρα μας είναι πληγωμένη, υπάρχει πικρία και οργή» και τόνισε ότι «δεν υπάρχουν λόγια για να περιγραφεί το μέγεθος της τραγωδίας και ο πόνος αυτών που έχασαν δικούς τους ανθρώπους».
Συνεχίζοντας με την εισήγησή του ο επίτιμος Αρχηγός του Γ.Ε.Σ. αναφέρθηκε στην πορεία του «Μαύρου Καβαλάρη», τα ιστορικά στοιχεία αλλά και τα γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή του.
Μάλιστα σημείωσε ότι «είναι δύσκολο να επαινεθεί και να αναλυθεί ένας ήρωας όπως ο Στρατηγός Νικόλαος Πλαστήρας που καταξιώθηκε στα πεδία των μαχών, ενώ όταν αναγκάστηκε με γνώμονα πάντα τη σωτηρία της πατρίδος υποχρεώθηκε να συμβιβαστεί, να ενδυθεί το ένδυμα του πολιτικού και να αποποιηθεί την ιδιότητα του στρατιώτη». Ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφερόμενος στη συμμετοχή του Πλαστήρα στη φονικότερη μάχη των Βαλκανικών Πολέμων, αυτή του Κιλκίς-Λαχανά το 1913 εξαιτίας της οποίας οι συμπολεμιστές του τού έδωσαν το προσωνύμιο «Μαύρος Καβαλάρης» διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν ενώ η χώρας μας έχει θρηνήσει τόσα θύματα για να πάρει η Μακεδονία τη μορφή που έχει, σήμερα να υπάρχει απόφαση του Πρωτοδικείου της Φλώρινας που αναγνωρίζει τη σύσταση «Κέντρου Μακεδονικής Γλώσσας».
Στη συνέχεια περιέγραψε πώς ο Πλαστήρας έσωσε τη ζωή χιλιάδων προσφύγων όταν το 1922 κατέρρευσε το Μέτωπο στην Μικρά Ασία, αφενός μαχόμενος συντεταγμένα και αφετέρου κατεβάζοντας από το τρένο για το Τσεσμέ λιποτάκτες τους οποίους απείλησε με εκτέλεση, και επιβιβάζοντας στη θέση τους τους άμαχους που προσπαθούσαν να γλιτώσουν από την μανία των Νεότουρκων.
Σκιαγραφώντας την προσωπικότητα του Πλαστήρα, ο Φράγκος Φραγκούλης στάθηκε σε δύο περιστατικά. Το πρώτο ήταν η αντίδρασή του όταν του πρότειναν να του βάλουν τηλέφωνο στο μικρό σπίτι που νοίκιαζε αφού δεν είχε αποκτήσει δικό του και ενώ έπασχε από φυματίωση. « Μα τι λέτε; Η Ελλάδα πένεται και μένα θα μου βάλετε τηλέφωνο;» αναρωτήθηκε και φυσικά αρνήθηκε.
Και το δεύτερο, ότι όταν πέθανε ο Πλαστήρας, το νεκρικό κοστούμι το αγόρασε ο φίλος του Διονύσιος Καρρέρ καθώς ο ίδιος δεν είχε δικό του αφού διέθετε το μισθό του σε άπορους και ορφανά.
«Ο γιατρός, που ήταν παρών και υπέγραψε το σχετικό πιστοποιητικό θανάτου μέτρησε στο ταλαιπωρημένο του κορμί: 27 σπαθιές και 9 σημάδια από βλήματα» σημείωσε ο επίτιμος Αρχηγός του ΓΕΣ και κατέληξε:
«Αν σήμερα οι Έλληνες είμαστε ελεύθεροι και ανεξάρτητοι σε Ελλάδα και Κύπρο, με τα κατεχόμενα να στενάζουν από τον Τούρκο κατακτητή, αυτό έγινε γιατί δεν ήμασταν πειθήνιοι με ηγέτες όπως ο «Μαύρος Καβαλάρης», ο Στρατηγός Νικόλαος Πλαστήρας, στις βουλές των δυνατών και προσαρμοστικοί στο κυρίαρχο ρεύμα της εποχής.
Το ζήτημα λοιπόν έχει τεθεί με τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, που αποτελούν εφαλτήριο για την αντιμετώπιση της απειλής του Casus Belli από την Τουρκία.
Ήρθε ο καιρός να πάρουμε στα χέρια μας την ιστορική σκυτάλη και να την ολοκληρώσουμε.
-Αντίσταση στον τουρκικό επεκτατισμό
-Επέκταση χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ.
-Άμεση ενοποίηση των ΑΟΖ, Ελλάδας και Κύπρου
-Αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής από την Κύπρο και
-Ολοκλήρωση των προαιώνιων πόθων του Ελληνισμού»
Απαντώντας σε ερωτήσεις ο στρατηγός Φραγκούλης τοποθετήθηκε υπέρ του ελληνοτουρκικού διαλόγου ζήτησε ωστόσο να «είμαστε προσεκτικοί».
Αναφερόμενος δε στην τελευταία συμφωνία αλληλοϋποστήριξης Αθήνας-Άγκυρας στο πλαίσιο της οποίας η Τουρκία θα ψηφίσει υπέρ της Ελλάδας στην εκστρατεία της για τη θέση μη-μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ’25-’26, ενώ η Ελλάδα θα στηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα για τη γενική γραμματεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού εξέφρασε την ανησυχία του καθώς όπως είπε η γειτονική χώρα μπορεί να χρησιμοποιήσει την θέση της για να θέσει ζητήματα στο πεδίο της έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο.
Τέλος απέρριψε κατηγορηματικά την ιδέα της συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο με τον τρόπο που την θέτει η Άγκυρα, το περίφημο «καζάν-καζάν». «‘Ζήτα εσύ και ας μην έχεις δίκαιο. Μια τρίχα να πάρεις είναι κέρδος’ αυτή είναι μια τουρκική παροιμία που δείχνει πώς σκέφτονται οι γείτονές μας» κατέληξε ο Φράγκος Φραγκούλης.
Την εκδήλωση, που έκλεισε με… ανταλλαγή βιβλίων αφού ο δήμαρχος χάρισε στον κ. Φραγκούλη τον τόμο του Κ. Νίγδελη με την ιστορία του δήμου και ο στρατηγός το βιβλίο του «Ποια Τουρκία; Ποιοι Τούρκοι;», παρακολούθησαν ο ταξίαρχος Πέτρος Γιάγκος που εκπροσώπησε τον διοικητή του Γ΄ Σώματος Στρατού, ο πατήρ Ελευθέριος Κουτσαυτάκης ο οποίος εκπροσώπησε τον μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα, η πρόεδρος του δημοτικού Συμβουλίου Νεάπολης-Συκεών Κατερίνα Τσουκαλά, οι αντιδήμαρχοι Τάσος Τσακιρίδης, Ιωάννα Αλεξιάδου, Μιχάλης Βουλγαρίδης, Παρή Γενίτσαρη, ο πρόεδρος της ΚΕΥΝΣ Δημήτρης Απατσίδης, ο πρόεδρος του ΔΚΚΠΑ Αριστείδης Γαλανός, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιάννης Ζαρίφης, Τριαντάφυλλος Κουσαγιαννίδης, Βασίλης Ασβεστάς και οι πρόεδροι των Δημοτικών Ενοτήτων Νεάπολης, Χριστίνα Τερζή και Συκεών Ρένα Αυγερινού, η σύμβουλος της τοπικής ενότητας Συκεών Νικολέττα Κανίδου, η υποψήφια βουλευτής της ΝΔ στην Α΄ Θεσσαλονίκης Φεβρωνία Τύρη και ο δημοτικός σύμβουλος Ωραιοκάστρου Ανέστης Πολυχρονίδης.
Δ.Νεάπολης – Συκεών: Απονέμονται βραβεία για το ομορφότερο, πράσινο μπαλκόνι
Δ.Νεάπολης Συκεών: Δωρεάν πρόγραμμα αυτοάμυνας για παιδιά, εφήβους, γυναίκες
Δ.Νεάπολης Συκεών: Προσφορά εργασίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα
‘Αγνωστοι έβαλαν φωτιά σε Γυμνάσιο της Νεάπολης (φωτό)
Κατεδαφίσεις κτισμάτων κοντά στην Επταπυργίου για να γίνουν χώρος πρασίνου και σχολείο
Ξαναρχίζουν οι εγγραφές στα ΚΑΠΗ του Δ.Νεάπολης – Συκεών