Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Κορδελιού Ευόσμου

Εκστρατεία ζωής σε Εύοσμο και Κορδελιό: Αιμοδοσίες, συναυλίες και λαμπαδηδρομία (φωτό+vid)

Για να καλυφθούν οι μεγάλες ελλείψεις αίματος, οι οποίες θέτουν σε σοβαρότατο κίνδυνο τη ζωή συνανθρώπων

‘Εκκληση σε όλους τους Θεσσαλονικείς, ηλικίας από 18 έως 65 ετών, να προσφέρουν αίμα και να βοηθήσουν συνανθρώπους μας που χρίζουν μεταγγίσεων αίματος και εκπέμπουν κραυγή απόγνωσης για τις δραματικές ελλείψεις αίματος στη χώρα απηύθυνε ο δήμος Κορδελιού-Ευόσμου.

Με υψηλό αίσθημα κοινωνικής αλληλεγγύης και ευθύνης διοργανώνονται τέσσερις έκτακτες αιμοδοσίες-δύο συναυλίες και δύο διαδρομές της 19ης λαμπαδηδρομίας εθελοντών αιμοδοτών από την Τετάρτη, 15 έως και την Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου στις δύο κοινότητες του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου.

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, βρέθηκαν εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοσίας Π.Ο.Σ.Ε.Α, του Ελληνικού Σύλλογου Θαλασσαιμίας (Ε.Σ.ΘΑ), του Συνδέσμου Προώθησης Εθελοντικής Αιμοδοσίας και Φίλων των Ατόμων με Μεσογειακή Αναιμία «Πηγή Ζωής», της Πρωτοβουλίας του Ομίλου ΣΚΑΙ «Ολοι μαζί μπορούμε» και των ποδοσφαιρικών συλλόγων του Αίαντα Ευόσμου και του Οδυσσέα Κορδελιού.

Ο Δήμαρχος Κορδελιού-Ευόσμου, Κλεάνθης Μανδαλιανός ανέφερε πως «στον δήμο μας ξεκινά μια εκστρατεία άμεσης αιμοδοτικής στήριξης προς όλους εκείνους που την έχουν εξαιρετικά άμεση ανάγκη για τη θεραπεία τους, για τη ζωή τους. Ως γιατρός γνωρίζω πάρα πολύ καλά, την αναντικατάστατη αξία του αίματος και την άμεση σχέση του με την ζωή μας, αλλά και ως δήμαρχος θαυμάζω και συγχαίρω πάντα την δύναμη της ανθρώπινης συμμετοχής, αναγνωρίζω τη σωτηρία και ανθρώπινη υπέρβαση του εθελοντισμού, μπροστά στις δυσκολίες, κυρίως όμως υποκλίνομαι στο φιλότιμο των Ελλήνων κάθε γενιάς που περνάει κι αυτό στο dna μας μέσα από το αίμα μας. Λόγω της κατάστασης με την παρατεταμένη και πρωτόγνωρη περίοδο του κορωνοϊού, χτύπησε πολύ σκληρά την αιμοδοσία και το αίμα από ανεκτίμητο, έγινε δυσεύρετο με συνέπεια, οι μεταγγιζόμενοι συνάνθρωποί μας να υπομεταγγίζονται όλο αυτό το διάστημα λόγω των τραγικών ελλείψεων αίματος στη χώρα μας».

Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Θαλασσαιμίας, Βασίλης Δήμος, αναφέρθηκε στον αγώνα που γίνεται για την κάλυψη των αναγκών των 350 πασχόντων που μεταγγίζονται στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. «Δεν περιγράφεται με λόγια η αγωνία, το άγχος και η ανασφάλεια που βιώνουν οι πάσχοντες από Θαλασσαιμία, Μεσογειακή αναιμία όταν πλησιάζει η μέρα της προγραμματισμένης μετάγγισης αίματος. Η μέρα εκείνη είναι μέρα της θεραπείας, της δύναμης, της ζωής και απαιτεί μεγάλη προετοιμασία. Το μεγαλύτερο αδιέξοδο είναι όταν ανακοινώνουν από το νοσοκομείο ότι δεν βρέθηκε αίμα. Τα ψυγεία των αιμοδοσιών αδειάζουν όλο το χρόνο, οι ελλείψεις είναι συχνές κι όχι μόνο τους θερινούς μήνες. Για 350 πάσχοντες που μεταγγίζονται χρειάζονται 60-70 μονάδες αίματος ημερησίως για τις μεταγγίσεις των θαλασσαιμικών ασθενών. Κάθε ασθενής πρέπει να μεταγγίζεται με δύο μονάδες αίματος κάθε 15 ημέρες για να διατηρεί σε καλά επίπεδα την τιμή της αιμοσφαιρίνης και να έχει καλή ποιότητα ζωής ».

 «Τέτοιες κοινωνικές πρωτοβουλίες ανεβάζουν ακόμη ψηλότερα τον πήχη της αλληλεγγύης στο δήμο μας. Με χαρά αποδεχθήκαμε την πρόταση να συμμετέχουμε στην Λαμπαδηδρομία διασχίζοντας κεντρικές αρτηρίες του δήμου μας μεταφέροντας το μήνυμα ότι το αίμα είναι ζωή. Εμείς ως διοίκηση του Αίαντα ενημερώσαμε την ομάδα, τους παράγοντες, τους φίλους και φιλάθλους μας, πρώτα απ όλα να δώσουν αίμα και θα το κάνουν και να βγουν στους δρόμους εκείνες τις ώρες για  να χειροκροτήσουν τους λαμπαδηδρόμους μας.  Επίσης ο Αίας Ευόσμου ανακοινώνει στην «Πηγή Ζωής» και στον «Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας» ότι θα καταθέσουμε πρόταση στο ΔΣ μας ώστε από τώρα στις φανέλες και των 4 αθλημάτων του, ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ και πινγκ πονγκ, θα τυπώνονται και τα λογότυπα τους τα οποία συνάδουν απόλυτα και με τα αθλητικά και ανθρωπιστικά μας ιδεώδη αλλά και με τα χρώματα των ομάδων μας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του « Α.Π.Σ Αίας Ευόσμου» Θεόφιλος Ορφανίδης.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Δεμερτζής πρόεδρος του Οδυσσέα Κορδελιού δήλωσε πως «Εμείς- ο Οδυσσέας Κορδελιού – θα τρέξουμε την λαμπαδηδρομία με 70 -80 παίκτες και φίλους της ομάδας μας και των ακαδημιών μας. Με όσους μιλήσαμε μέχρι τώρα η ανταπόκριση είναι μεγάλη και πάρα πολύ θετική. Μακάρι και στο μέλλον να υπάρξουν κι άλλες τέτοιοι αγώνες που δεν θα αγωνιζόμαστε για τη νίκη της ομάδας μας αλλά για τη νίκη της ζωής όλων μας».

Αναφορικά με το θέμα που προέκυψε με τον «Αγροτικό Αστέρα» και τον «Ελευθεριακό» η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας ΚΕΠ κ. Φωτεινή Πεσματζόγλου Δεβετζή δήλωσε «κι επειδή εύλογα οι συνδημότες μας θα αναρωτηθούν, για ποιο λόγο λείπει η ιστορικότερη ομάδα του Ευόσμου, ο Αγροτικός μας Αστέρας αλλά και η εξ ίσου ιστορική ομάδα του Ελευθεριακού αν και ήταν οι πρώτες ομάδες τις οποίες καλέσαμε , δυστυχώς δεν θέλησαν να συμμετέχουν».

«Με δήμαρχο μας τον γιατρό Κλεάνθη Μανδαλιανό  η Αντιδήμαρχια μας, είναι 24ωρες το 24ωρο δίπλα στον πολίτη. Είναι η πρώτη δύναμη στήριξης όλων όσων χρειάζονται την βοήθεια μας και παράλληλα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες καθήκοντος  και ενσυναίσθησης στην αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών όπως αυτή τώρα. Με υψηλό αίσθημα ευθύνης προς τα παιδιά και τους πάσχοντες από Μεσογειακή Αναιμία που υπομεταγγίζονται και παράλληλα με υπευθυνότητα και σεβασμό προς  την διαχείριση του δημοσίου χρήματος των δημοτών μας, ξεκινάμε έναν μεγάλο αγώνα αιμοδοσίας για τον οποίο ΔΕΝ επιβαρύνουμε ούτε κατά 1 € το ταμείο του δήμου μας, γιατί όλα μα όλα τα έξοδα και για τις 8 δράσεις μας καλύφθηκαν από χρυσές χορηγίες χρυσών συνδημοτών μας» τόνισε η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας ΚΕΠ κ. Φωτεινή Πεσματζόγλου Δεβετζή.

«Την φετινή μας Λαμπαδηδρομία την αφιερώνουμε στους Θαλασσαιμικούς και στον τιτάνιο αγώνα που κάνουν για να αποδείξουν στην Ελληνική Κοινωνία πως ίσως κάποια φορά να είναι αυτοί που θα τους σώσουν τη ζωή» τόνισε με μήνυμά του ο Πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Ε.Α. κ. Χρήστος Πρωτόπαπας, επισημαίνοντας ότι η φετινή Λαμπαδηδρομία, σηματοδοτεί τη νικηφόρο έξοδο του κινήματος της Εθελοντικής Αιμοδοσίας, από την περίοδο της πανδημίας, στη διάρκεια της οποίας, οι οργανωμένοι Σύλλογοι Εθελοντών Αιμοδοτών δεν επέτρεψαν να κινδυνέψει κανένας συνάνθρωπος, που είχε ανάγκη μία μονάδα αίμα για να κρατηθεί στη ζωή ενώ η μεγάλη συμμετοχή φορέων στη φετινή Λαμπαδηδρομία, αποτελεί απόδειξη της αναγνώρισης της τιτάνιας προσπάθειας που καταβάλει το κίνημά μας και οι συνοδοιπόροι μας».

 «Στη χώρα μας οι ελλείψεις αίματος είναι σε έξαρση και λόγω Κορωνοϊου προστέθηκαν πολλά επιπλέον προβλήματα με αποτέλεσμα οι πάσχοντες από Θαλασσαιμία να μην εχουν την δυνατότητα να λάβουν ολοκληρωμένη την θεραπεία τους που είναι μετάγγιση αίματος (δυο μονάδες ανα 15 μέρες) Φέτος πολλές φορές μεταγγίζονταν με μια φιάλη και με καθυστέρηση κάποιων ημερών έως και βδομάδος με την δεύτερη. Παρακαλούμε όλους εσάς τους δημοσιογράφους όλων των μέσων ενημέρωσης της πόλης μας, να αναδείξετε το μεγάλο πρόβλημα, να προβάλλετε  την τραγική κατάσταση των ΑΔΕΙΩΝ τραπεζών αίματος και όλοι μαζί να ευαισθητοποιήσουμε όχι μόνο τους δημότες Κορδελιού Ευόσμου, αλλά και όλους τους Θεσσαλονικείς, να αιμοδοτήσουν» δήλωσε η Πρόεδρος του Συνδέσμου Προώθησης Εθελοντικής Αιμοδοσίας και Φίλων των Ατόμων με Μεσογειακή Αναιμία «Πηγή Ζωής» κ. Ηλέκτρα Γραμματικοπούλου. 

Οι έκτακτες εθελοντικές  αιμοδοσίες θα πραγματοποιούνται μόνο με ραντεβού, οι εθελοντές θα πρέπει να δηλώσουν έγκαιρα την συμμετοχή τους προκειμένου να οριστεί η ημέρα και η ώρα προσέλευσης τους στο τμήμα προστασίας και προαγωγής  δημόσιας υγείας στα τηλέφωνα 2310 764779, 2310 761471  και με την εφαρμογή όλων των αναγκαίων μέτρων ασφάλειας και προστασίας του ΕΟΔΥ κατά της πανδημίας.   

Το πρόγραμμα των έκτακτων αιμοδοσιών

Τετάρτη 22/09 Κοινότητα Ευόσμου:

Εθελοντική αιμοδοσία από τις 16:00 έως τις 19:00 στο ισόγειο του Δημαρχείο Κορδελιού-Ευόσμου. Υποδοχή και τελετή της «Φλόγας της Αγάπης» -της 19ης Πανελλήνιας Λαμπαδηδρομίας εθελοντών αιμοδοτών Π.Ο.Σ.Ε.Α -Πλατεία Ευόσμου.

Πέμπτη 16/09

Εθελοντική αιμοδοσία στο Δημαρχείο Κορδελιού-Ευόσμου από τις 09:00 έως τη 13:00.

Τετάρτη 22/09 Κοινότητα Ελευθέριου Κορδελιού

Εθελοντική αιμοδοσία στο Α΄ ΚΑΠΗ Ελευθέριου Κορδελιού Κατσαντώνη και Γ.Καραβαγγέλη από τις 09:00 έως τη 13:00- Υποδοχή και τελετή της «Φλόγας της Αγάπης»-της 19ης Πανελλήνιας Λαμπαδηδρομίας εθελοντών αιμοδοτών Π.Ο.Σ.Ε.Α στο Αμφιθέατρο Κορδελιού στον πεζόδρομο στις 19:30. Συναυλία με τους «TRIO MUSIKANTI» στο Αμφιθέατρο στον πεζόδρομο στις 21:00.

Πέμπτη 23/09

Εθελοντική αιμοδοσία στο Α΄ΚΑΠΗ Ελευθέριου Κορδελιού από τις 09:00 έως τη 13:00 και από τις 16:00 έως τις 19:30.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement