Η πρόσφατη συζήτηση που άνοιξε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γύρω από το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, ενόψει των εγκαινίων που έχουν προγραμματιστεί για τις 12 Ιουνίου του τρέχοντος έτους, έχει προκαλέσει έντονο δημόσιο ενδιαφέρον και πλήθος σχολίων από κατοίκους της περιοχής. Οι παρεμβάσεις αυτές διατυπώνονται κυρίως σε διαδικτυακές αναρτήσεις πολιτών και αφορούν ζητήματα λειτουργικότητας και επάρκειας βασικών υποδομών του νέου χώρου πρασίνου.
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν χρήστες των κοινωνικών δικτύων, το πάρκο παρουσιάζει σχεδιαστικές ελλείψεις που, κατά την άποψή τους, θα μπορούσαν να επηρεάσουν την καθημερινή χρήση του από τους πολίτες. Μεταξύ των σημείων που επισημαίνονται στις αναρτήσεις είναι η απουσία παιδικών χαρών, δημόσιων τουαλετών και οργανωμένων χώρων άθλησης, καθώς και η μη πρόβλεψη κάδων απορριμμάτων ή τραπεζόπαγκων για τους επισκέπτες. Επιπλέον, γίνεται λόγος για έλλειψη επαρκών θέσεων στάθμευσης, ενώ αναφέρεται ότι στα τρία αναψυκτήρια που προβλέπονται δεν υπάρχει σκίαση για τους επισκέπτες. Ορισμένοι σχολιαστές σημειώνουν ακόμη ότι σημαντικό μέρος της δαπάνης φέρεται να κατευθύνθηκε στη δημιουργία έξι μεγάλων εισόδων, οι οποίες –κατά την άποψή τους– δεν εξυπηρετούν ουσιαστικές ανάγκες του πάρκου.
Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο χρήστη του Facebook, ο οποίος διερωτάται για τη λειτουργικότητα του χώρου εφόσον, όπως υποστηρίζει, δεν προβλέπονται στοιχειώδεις υποδομές: χώρος στάθμευσης, σημεία για στάση και αναψυχή, δυνατότητα πικ νικ, κάδοι απορριμμάτων, τουαλέτες, χώροι παιχνιδιού για παιδιά ή οργανωμένες διαδρομές που να επιτρέπουν την άνετη κίνηση των επισκεπτών.
Σε ανάλογο τόνο κινείται και δεύτερη ανάρτηση χρήστη, ο οποίος εκφράζει την εκτίμηση ότι, χωρίς τις απαραίτητες υποδομές, το πάρκο ενδέχεται να μην ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών. Στο ίδιο σχόλιο διατυπώνεται η άποψη ότι ο δήμος θα μπορούσε να εξετάσει παρεμβάσεις βελτίωσης όταν παραλάβει το έργο, ώστε να ενισχυθεί η λειτουργικότητα και η καθημερινή χρηστικότητά του.
Από την πλευρά της κατασκευαστικής κοινοπραξίας που υλοποιεί το έργο, τεχνικός εκπρόσωπος φέρεται να απέφυγε να τοποθετηθεί επί των επιμέρους σχολίων που διακινούνται στα κοινωνικά δίκτυα, σημειώνοντας ωστόσο ότι η κατασκευή υλοποιήθηκε σύμφωνα με τις προβλέψεις της εγκεκριμένης αρχιτεκτονικής μελέτης των αρχιτεκτόνων Πρόδρομου Νικηφορίδη και Bernard Cuomo. «Η κοινοπραξία μας υλοποίησε ακριβώς όσα ορίζονταν από την αρχιτεκτονική μελέτη των κυρίων Νικηφορίδη και Κουόμο. Δεν παραλείψαμε το παραμικρό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Την ίδια στιγμή, πηγή προσκείμενη στη διοίκηση του Δήμου Παύλου Μελά υποστηρίζει ότι η δημοτική αρχή έχει ήδη λάβει υπόψη τον προβληματισμό που εκφράζεται από πολίτες. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο δήμαρχος έχει αναλάβει προσωπικά την προώθηση συμπληρωματικών παρεμβάσεων με στόχο τη βελτίωση της λειτουργικότητας του χώρου. Όπως αναφέρεται, μέχρι την περίοδο των εγκαινίων εξετάζεται η τοποθέτηση τραπεζιών, κάδων απορριμμάτων, παιδικής χαράς, κιόσκιων σκίασης, στεγάστρων και οργάνων άθλησης, παρότι ορισμένα από αυτά τα στοιχεία δεν προβλέπονται στην αρχική αρχιτεκτονική μελέτη.
Σημειώνεται επίσης ότι, σύμφωνα με δημοτικές πηγές, το σχεδιαστικό πλαίσιο του έργου είχε ήδη καθοριστεί πριν από την ανάληψη της διοίκησης του δήμου από τη σημερινή δημοτική αρχή.
Όταν ο δήμαρχος Δημήτρης Ασλανίδης ανέλαβε τα καθήκοντά του, η τελική μορφή της ανάπλασης του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά είχε ήδη εγκριθεί στο επίπεδο της αρχιτεκτονικής μελέτης και του βασικού σχεδιασμού.
Οι παραπάνω αναφορές αποτυπώνουν θέσεις και εκτιμήσεις που έχουν διατυπωθεί δημόσια από χρήστες των κοινωνικών δικτύων και από εμπλεκόμενες πλευρές, χωρίς να έχει υπάρξει μέχρι στιγμής επίσημη τελική αποτίμηση του έργου μετά την ολοκλήρωσή του και την έναρξη πλήρους λειτουργίας του πάρκου.