Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Αμπελόκηπων Μενεμένης

Μαθητές από τη Μενεμένη σε διαδικτυακή ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά

Published

on

Καλεσμένος ο Πατέρας Αθηναγόρας Λουκατάρης

Την Τετάρτη 10 Μαΐου 2023, ομάδες μαθητών / τριών – Πρεσβευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 1ο ΓΕΛ Μενεμένης και το Ζωγράφειο Σχολείο Ιωαννίνων , γιόρτασαν από κοινού την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά στο πλαίσιο του προγράμματος “Σχολεία Πρέσβεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης – EPAS”.

Στην εκδήλωση ήταν καλεσμένος ο Πατέρας Αθηναγόρας Λουκατάρης, γνωστός για το τεράστιο έργο του στη θεμελίωση και λειτουργία του Φάρου του Κόσμου
(https://farostoukosmou.com/).

Αρχικά, μετά τον χαιρετισμό ανάμεσα στα δύο σχολεία και το καλωσόρισμα των “ παιδιών” του Φάρου, οι μαθητές/τριες πρόβαλλαν εισαγωγικές παρουσιάσεις με
σχετικές θεματικές ενότητες, που ήταν ιδιαίτερα κατατοπιστικές και πυροδότησαν τον διάλογο που ακολούθησε.

Συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν:
 Οι Ρομά της Ηπείρου (Ζωγράφειο Λύκειο)
 Οι Ρομά στη Θεσσαλονίκη- Ο Φάρος του Κόσμου (1ο ΓΕΛ Μενεμένης)

Στη συνέχεια , οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τα “παιδιά” του Φάρου, απευθύνοντάς τους ερωτήσεις σχετικά με την αφετηρία τους , τη συνάντησή τους με τον Πατέρα Αθηναγόρα, τις σπουδές τους καθώς και τα μελλοντικά τους – επαγγελματικά και προσωπικά- σχέδια. Με ιδιαίτερη ζέση και προθυμία συνομίλησαν με τους μαθητές/ τριες οι : Σταύρος Γιουβάνης, Θεόδωρος Λουκατάρης και η Μαρία-Παλόμα Μπότη Ελευθεριάδου.

Ήταν μια πραγματικά συγκινητική ενότητα , αυτή της ακρόασης των βιωμάτων και των
έστειλαν ηχηρά μηνύματα για την αξία της ζωής, της προσπάθειας και της καταξίωσης.

Σύμφωνα με όσα μοιράστηκαν , αξιοποίησαν τη συγκυρία να βρεθούν
στο “σωστό μέρος” , την “κατάλληλη στιγμή”, σε ένα περιβάλλον αγάπης
και φροντίδας και άδραξαν την ευκαιρία να “ζήσουν” και να
εξελιχθούν χωρίς η καταγωγή ή άλλες δυσάρεστες καταστάσεις να
αποτελέσουν ανασταλτικό παράγοντα στην πρόοδο και την
διάκρισή τους. Ο λόγος τους, το χαμόγελό τους και η αισιόδοξη ματιά τους πλημμύρισαν τις ψυχές όλων με αγάπη και ευγνωμοσύνη για το έργο του Πατέρα Αθηναγόρα.

Στο κλείσιμο της εκδήλωσης, το 1ο ΓΕΛ Μενεμένης παρουσίασε ένα τραγούδι εμπνευσμένο από τους Ρομά του οικισμού του Δενδροποτάμου. Το τραγούδι επιμελήθηκε (σε στίχους – μουσική και εκτέλεση) ο μαθητής – υποψήφιος πρέσβης Epas, Αντώνης Παπαρέγκας και την ψηφιακή εικονοποίησή του ανέλαβε ο μαθητής – πρέσβης, Βασίλης Αναστασιάδης. Όλοι οι συμμετέχοντες στην ημερίδα αγκάλιασαν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό την καλλιτεχνική δημιουργία των μαθητών.

Η ημερίδα έκλεισε με ευχές από τους Πρέσβεις και τις Πρέσβειρες των δύο σχολείων
για μελλοντική συνεργασία, με την υπόσχεση να ανταμώσουν από κοντά και να επισκεφτούν το “ Φάρο του κόσμου”, ενώ τονίστηκε η χαρά όλων για τη γνωριμία και για το νέο αυτό ξεκίνημα .

Στην ημερίδα συνεργάστηκαν:

Από το 1ο ΓΕΛ Μενεμένης Μαθητές/τριες: Χριστίνα Βαφείδου, Κατερίνα Βοζίκη, Δημήτρης Ευδοκιμίδης, Κωνσταντίνα Καζαντζίδου, Αντώνης Παπαρέγκας, Αγγελος Πρίφτι, Αναστασία Τσίχλη και Απόστολος Τσίχλης, Οικονόμου Κυριακή, Αναστασιάδης Βασίλης. Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Μαρία-Ισμήνη Χρυσάνθου, Ισιδωρα Μιντζιαρίδου.

Από το Ζωγράφειο Λύκειο Ιωαννίνων Μαθητές/τριες: Μαριάνθη Καλαμπόκη, Ναπολέων
Καλογήρου, Σοφία-Ιζαμπέλα Κωστόπουλος, Δέσποινα Μερτζανίδου, Ελπίδα Μερτζανίδου, Σπυριδούλα Μπατέτση, Γιώργος Πανταζής, Ιωάννα Σμύρη, Δάφνη Τάτση, Δήμος Γιάννης, Χήρας Γιώργος, Ηλιάννα Μαγκλάρα. Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί:Τσιρώνη Αρλέτα, Νάτσικα Ευαγγελία, Νικολάου Ξανθούλα,
Κιοίλογλου Ιωάννης.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement