Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Παύλου Μελά

Μουσικές ξεναγήσεις και ‘’Σσσς… αρχίζει’’ στο Ανοιχτό Θέατρο Βυζαντινών Νερόμυλων Πολίχνης

Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη 2, 3, 4, 5 Σεπτεμβρίου

Μετά το εντυπωσιακό ξεκίνημα της Τετάρτης 30 Αυγούστου στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου με τη συναυλία μνήμης για την προσφυγιά Ελλήνων, το καλλιτεχνικό ενδιαφέρον της Θεσσαλονίκης μετατοπίζεται στο Ανοιχτό Θέατρο των Βυζαντινών Νερόμυλων Πολίχνης και στα δύο διήμερα που σχεδίασε και παρουσιάζει το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Παύλου Μελά, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Σεπτέμβριος όπως… Πολιτισμός 2023».

Το φετινό Φεστιβάλ Βυζαντινών Νερόμυλων, αναμένεται να συγκινήσει και πάλι με δύο μοναδικές μουσικές ξεναγήσεις για επισκέπτες και κατοίκους του Δήμου Παύλου Μελά, το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου με τον Λουδοβίκο των Ανωγείων και την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου με τη Ρίτα Αντωνοπούλου και τους Ρεβάνς.

Ώρα έναρξης 20:30

Οι αγαπημένες εκδηλώσεις για μικρά και ‘’μεγάλα’’ παιδιά «Σσσς… αρχίζει», θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου με τον Λευτέρη Ελευθερίου, τον Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλο και τη θεατρική παράσταση «Μια τρελή τρελή αλφαβήτα» και την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου με τους Burger Project και τη διαδραστική παιχνιδο-συναυλία «Πάρτι Φαμίλια».

Ώρα έναρξης 20:00

Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΝΕΡΟΜΥΛΩΝ        

Φεστιβάλ Βυζαντινών Νερόμυλων

Σάββατο 2.9,  ώρα 20:30

Λουδοβίκος των Ανωγείων

«Γκρεμό δεν έχουν τα πουλιά κι΄ ο άνεμος πατρίδα»

Με μία χαμηλόφωνη μουσική ξενάγηση, ο Λουδοβίκος των Ανωγείων επιχειρεί ένα ταξίδι με ιστορίες, τραγούδια και παραμύθια στον «βαθύ μας εαυτό», με την αγάπη να εξυψώνεται μόνο με τα φτερά της ελευθερίας.

Λουδοβίκος των Ανωγείων: τραγούδι και ποίηση

Μαρία Καραμούζη: τραγούδι

Δημήτρης Καραμούζας: κιθάρα

Μανώλης Μπαρδάνης: φυσαρμόνικα

Εμμανουέλα Μαργιούλα: τραγούδι και θεατρικοί μονόλογοι

Κυριακή 3.9, ώρα 20:30

Ρίτα Αντωνοπούλου & Ρεβάνς

Με σεβασμό στο κοινό και πιστεύοντας ότι δεν υπάρχει πιο ισχυρό μέσο ένωσης των ανθρώπων από τη μουσική, παρουσιάζεται μια παράσταση που αφυπνίζει, ξεσηκώνει, εμψυχώνει, συγκινεί και γιατρεύει. Μέσα από αυτήν προκύπτει η υπόσχεση ότι όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο.

Αστέρης Κωνσταντίνου: κιθάρα, λαούτο, ηλεκτρικό μαντολίνο, φυσαρμόνικα, φωνή

Χρήστος Ελ. Παπαδόπουλος: κλαρινέτο, σαξόφωνο, φωνή

Γρηγόρης Οικονόμου:  τύμπανα

Βασίλης Νικολόπουλος: ηλεκτρικό μπάσο

Άγγελος Αθανασιάδης: ηλεκτρική κιθάρα

Σσσς… αρχίζει

Δευτέρα 4.9, ώρα 20:00

Λευτέρης Ελευθερίου, Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος: «Μία τρελή τρελή αλφαβήτα»

Ο γνώριμος – πολυτάλαντος ηθοποιός Λευτέρης Ελευθερίου και ο εξαιρετικός μουσικός και τραγουδοποιός Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος συναντιούνται σε μια θεατρική παράσταση και μέσα από απίθανες περιπέτειες, με νότες, ιστορίες, εικόνες, τραγούδι, χορό και με τρόπο διαδραστικό κάνουν τη μάθηση παιχνίδι!

Η παράσταση βασίζεται στο βραβευμένο βιβλίο «Μια τρελή τρελή ΑΒ» της Ράνιας Μπουμπουρή

Πρωταγωνιστούν: Λευτέρης Ελευθερίου, Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος

Ζωντανή μουσική: Οδυσσέας Κωνσταντόπουλος

Σκηνοθεσία – μουσική: Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος

Κείμενο:  Ράνια Μπουμπουρή, Λευτέρης Ελευθερίου, Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος

Κούκλες – επιμέλεια σκηνικού χώρου και κοστουμιών: Αντωνία Φερεντίνου

Τρίτη 5.9, ώρα 20:00

Burger Project:«Πάρτι Φαμίλια»

Μια διαδραστική παιχνιδο-συναυλία όπου παιδιά, μαμάδες, μπαμπάδες, θείοι και θείες, παππούδες και γιαγιάδες είναι όλοι ευπρόσδεκτοι! Ένα μουσικό ταξίδι με χορευτική και παιχνιδιάρικη διάθεση, με  χιούμορ, αυτοσχεδιασμούς, διαδραστικά μουσικά παιχνίδια αλλά και απρόσμενες “σφήνες” απ’ το παγκόσμιο ρεπερτόριο.

PROFESSOR COSMIC:  πλήκτρα, τραγούδι

ΑΛ ΚΑΛΑΜΠΟΚΗΣ: κιθάρα, φωνή

MISTER FINGER: μπάσο, φωνητικά

BARBIE G.: τύμπανα, φωνητικά

———————————————

Βυζαντινοί Νερόμυλοι Πολίχνης

Πρόσβαση

Η πρόσβαση στους Βυζαντινούς Νερόμυλους Πολίχνης Δήμου Παύλου Μελά γίνεται με το αστικό λεωφορείο Νο 1, από τα ΚΤΕΛ με τερματικό σταθμό το Σκλαβενίτη Ευκαρπίας.

Η συγκεκριμένη γραμμή διέρχεται από τις κεντρικές στάσεις της Πολίχνης και της Σταυρούπολης (πληροφορίες www.oasth.gr). Επίσης με τα λεωφορεία Νο 29, 29Α.

Οδικώς, η πρόσβαση γίνεται από την περιφερειακή οδό μέσω της εξόδου για το Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου και το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο

Ανοιχτό Θέατρο των Βυζαντινών Νερόμυλων Πολίχνης

Το αρχαιολογικό πάρκο των Βυζαντινών Νερόμυλων Πολίχνης συνδυάζει το φυσικό κάλλος, την ιστορική σημασία, την ευκολία πρόσβασης και τη λειτουργικότητα. Στο παρελθόν η περιοχή ήταν τόπος εκδρομών και αναψυχής για τους Θεσσαλονικείς, λόγω της παραδείσιας ομορφιάς της ενώ με απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου κηρύχθηκε ”Μνημείο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Χρόνων”.

Το Ανοιχτό Θέατρο των Βυζαντινών Νερόμυλων της Πολίχνης, χωρητικότητας 500 ατόμων, χώρος απαράμιλλης ομορφιάς και πολιτισμού, άνοιξε τις πύλες του για το κοινό το Σεπτέμβριο του 2015, μετά από πολλά χρόνια αχρησίας.

Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του Χάρη Ηλιάδη, είχε παρουσιάσει τότε μια μοναδική συναυλία, σε μια πετυχημένη σύμπραξη του Δήμου Παύλου Μελά και του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών.

Έκτοτε, το νερό κύλησε στα «μυλοτόπια» της ιστορίας και έβαλε για τα καλά το Ανοιχτό Θέατρο των Βυζαντινών Νερόμυλων στο χάρτη της πολιτιστικής ατζέντας ολόκληρης της πόλης, με τις μοναδικές μουσικές και θεατρικές βραδιές στο πλαίσιο του ‘’Φεστιβάλ Βυζαντινών Νερόμυλων’’ και των εκδηλώσεων για τα παιδιά ‘’Σσσς… αρχίζει’’ που διοργανώνει το Τμήμα Πολιτισμού στο τέλος του καλοκαιριού.

Ο Νερόμυλος: μια σοφή μηχανή στο μυλοτόπι Πολίχνης

O Nερόμυλος ήταν μια σοφή στη σύλληψή της μηχανή, με απλή κτηριολογική δομή και εξοπλισμό. Λειτουργούσε απολύτως οικολογικά, δίνοντας νερό ο ένας στον άλλο. Απαιτούσε διπλή παροχή νερού και στηριζόταν στη μετατροπή της δύναμης της υδατόπτωσης σε κινητική ενέργεια και στη μεταφορά της περιστροφικής κίνησης της φτερωτής και του κάθετου άξονα στη μυλόπετρα, χωρίς την παρεμβολή γραναζιού.

Οι Νερόμυλοι αποτελούσαν την πιο διαδεδομένη μηχανή των βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων, που αντικατέστησε τη βαριά χειρωνακτική εργασία.

Κατείχαν πρωτεύουσα σημασία στο βυζαντινό οικονομικό σύστημα, δεδομένου ότι αποτελούσαν τη βάση της πρωτογενούς παραγωγής και εισέφεραν σημαντικά φορολογικά έσοδα στα κρατικά ταμεία.

Χρησιμοποιήθηκαν ανά τους αιώνες για άλεση καρπών, αλλά και σύνθλιψη μπαρούτης και ελαιοκάρπων για παραγωγή ελαιόλαδου, σφυρηλάτηση μετάλλων, επεξεργασία υφασμάτων (ρασοτριβή – μαντάνι), πριόνισμα, κίνηση κεραμικού τροχού.

SPOT TV

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement