Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Δέλτα

Γ.Ιωαννίδης: H  καθαριότητα του Δ.Δέλτα επιτεύχθηκε χάρη στην υπεύθυνη στάση της πλειοψηφίας των πολιτών

Published

on

Απολογισμός του δημάρχου για τον τομέα της Καθαριότητας

Τον απολογισμό του τομέα της Καθαριότητας ανέπτυξε ο δήμαρχος Δέλτα, Γιάννης Ιωαννίδης, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των δημοτικών συμβούλων για τα πεπραγμένα της διοίκησης, σημειώνοντας τις δυσκολίες στα δύο χρόνια του κορονοϊού.

Ο κ.Ιωαννίδης ευχαρίστησε και συνεχάρη τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών για την υπεύθυνη στάση  τους.

«Στις δύσκολες στιγμές που περάσαμε λόγω της πανδημίας, σταθήκαμε όρθιοι στο  καθήκον μας, σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων . Ακολουθήσαμε πιστά τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, κάναμε τις απαραίτητες απολυμάνσεις όλων των δημοτικών κτιρίων, προχωρήσαμε σε εργασίες πλυσίματος, δρόμων, πάρκων, αθλητικών εγκαταστάσεων και πλατειών και λάβαμε τα απαραίτητα μέτρα για τη στήριξη των δημοτών καθώς και για την αποφυγή διασποράς του ιού. Δώσαμε όλοι μαζί, Δήμος και πολίτες τη μάχη και      ανταποκριθήκαμε με επιτυχία. Ευχαριστούμε και συγχαίρουμε τη συντριπτική  πλειοψηφία των συμπολιτών μας, για την υπεύθυνη στάση τους» ανέφερε ο δήμαρχος.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά τα προβλήματα στελέχωσης που δημιούργησε η  πανδημία, αξιοποιώντας, την κατ’ εξαίρεση κυβερνητική διάταξη λόγω covid, με προσλήψεις προσωπικού ορισμένου χρόνου.

Ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση του συνόλου των οχημάτων και του συνόλου των μηχανημάτων έργου, από τους πρώην Καποδιστριακούς Δήμους, στο Δήμο Δέλτα.

Ετοιμάστηκε το σύστημα του σταθμού μεταφόρτωσης, στον οποίο έγιναν εργασίες συντήρησης.

-Με καθημερινά δρομολόγια τα δύο ειδικά οχήματα – μηχανήματα   του Δήμου, μεταφέρουν απορρίμματα της περιοχής στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης

-Πραγματοποιήθηκε αποκομιδή μπαζών και ογκωδών και καθαρισμός σκουπιδότοπων, που δημιουργήθηκαν από την ανεξέλεγκτη απόρριψη, από ασυνείδητους.

Δύο φορές πέριξ του  οικισμού Αγίας Σοφία με τη συμβολή της Περιφέρειας για την αποκομιδή και μεταφορά των χιλιάδων τόνων ογκωδών απορριμμάτων.

-Εξόρμηση με τη συνδρομή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στο Πάρκο Μαλλιούρη, στη Δημοτική Κοινότητα Χαλάστρας.

Επεμβάσεις, σε μόνιμη βάση, με ιδία μέσα του Δήμου, στις όχθες του Γαλλικού ποταμού αλλά και σε πλήθος άλλων σημείων, που εντοπίζονται παράνομες συγκεντρώσεις απορριμμάτων και ογκωδών.

-Υλοποιείται εβδομαδιαίο πρόγραμμα εργασιών, για την αποκομιδή ογκωδών και τον καθαρισμό οδών, κοινόχρηστων χώρων και των κοιμητηρίων εσωτερικά, από μόνιμο και εποχιακό προσωπικό.

Παράλληλα γίνεται: 

-Καθαρισμός και απολύμανση των κάδων απορριμμάτων από το ειδικό όχημα-πλυντήριο, που έχει στη διάθεσή του, ο Δήμος, για την προστασία της δημόσιας υγείας. 

Επισκευή παλιών κάδων αγορά  ανταλλακτικών διαρκής η προμήθεια νέων κάδων  –  ήδη παραλάβαμε 300 –  αναμένεται αγορά διπλάσιου αριθμού. 

Δημοπρατείται νέος διαγωνισμός για την προμήθεια 1200 νέων κάδων απορριμμάτων.

Αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία 11 οχήματα και  9 μηχανήματα λόγω παλαιότητας και αδύνατης επισκευής. 

Ήδη έχει  ολοκληρωθεί η επισκευή και συντήρηση όλων των οχημάτων και μηχανημάτων   αποκλειστικά, από τα συνεργεία του Δήμου.

Ανανεώθηκε ο στόλος οχημάτων, με την προμήθεια: 

– Ενός καδοπλυντηρίου οχήματος, ποσού 164.920,00 ευρώ,

– Ενός ηλεκτροκίνητου τετράκυκλου οχήματος με ανατρεπόμενη κιβωτάμαξα, ποσού 38.626,00 ευρώ, μέσω χρηματοδότησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και με την προμήθεια μέσω ιδίων πόρων

– Τριών απορριμματοφόρων, συνολικού ποσού 509.268,00 ευρώ,

-Ενός  τετραξονικού φορτηγού, ποσού 144.956,00 ευρώ και

-Ενός  φορτηγού οχήματος με ανυψωτικό μηχανισμό (σκαφοφόρος) μετά παρελκομένων, ποσού 166.594,00 ευρώ.

Επιπλέον, μέσω χρηματοδότησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κεντρικής Μακεδονίας, προμηθευτήκαμε σταθμό φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων, ποσού 3.844,00 ευρώ.

Σύντομα, θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, για την προμήθεια: 

Δυο  ηλεκτροκίνητων τετράκυκλων οχημάτων με ανατρεπόμενο κάδο και πλυστικό μηχάνημα, συνολικού ποσού 79.236,00 ευρώ –μέσω ΕΣΠΑ

Ενός  απορριμματοφόρου οχήματος τύπου πρέσας, χωρητικότητας 20-22 κ.μ., ποσού              223.000,00 ευρώ και ενός (1) διαξονικού απορριμματοφόρου οχήματος, ποσού        150.000,00 ευρώ ( ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ)

Ενός  πλήρως ηλεκτροκίνητου μεσαίου μεγέθους τετράτροχου οχήματος περισυλλογής απορριμμάτων.

Ενός  πλήρως ηλεκτροκίνητου μεγάλου μεγέθους τετράτροχου οχήματος περισυλλογής απορριμμάτων, με αμφίδρομη λειτουργία συμπίεσης και δυνατότητες εξοπλισμού, με οπίσθιο βραχίονα και ανατρεπόμενο κάδο και επιπλέον, για την υποστήριξη των ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

Ενός   ταχυφορτιστή ροής ρεύματος, υπερταχείας φόρτισης, με δύο αντλίες ροής φόρτισης, συνολικού ενδεικτικού προϋπολογισμού 1.000.000,00 (Επιχειρησιακού Προγράμματος Κεντρικής Μακεδονίας και προγραμματική σύμβαση  με το ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας)

Ενός καινούριου πολυμηχανήματος τύπου UNIMOG, ποσού 296.040,00 ευρώ Χρηματοδότησης του Προγράμματος ‘Κεντρική Μακεδονία 2014-2020.

Εντός του 2022, θα δημοπρατηθεί διαγωνισμός, για την προμήθεια 11  οχημάτων και 2 μηχανημάτων έργου, από ιδίους δημοτικούς πόρους.  

Περαιτέρω, λειτουργεί πλυντήριο οχημάτων και εσωτερική αποθήκη ανταλλακτικών και αναλώσιμων.

Επιπλέον, εφαρμόζεται σύστημα τηλεμετρίας, για την παρακολούθηση των δρομολογίων, 10  απορριμματοφόρων οχημάτων.

Συντάχθηκε, μελέτη που αφορά στην ετήσια στατική φύλαξη του Αμαξοστασίου Νέας Μαγνησίας, για την προστασία των οχημάτων και μηχανημάτων, της κινητής δημοτικής περιουσίας.

Προβλέπεται εκσυγχρονισμός της λειτουργίας του Αμαξοστασίου, για την εύρυθμη και την ασφαλή, για τους εργαζομένους, λειτουργία του, η κατασκευή πρατηρίου υγρών καυσίμων, εντός του χώρου του Αμαξοστασίου στην Νέα Μαγνησία, για την εξοικονόμηση δημοτικών πόρων, η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου του κτιρίου της Διεύθυνσης Καθαριότητας και η κατασκευή νέου και υπερσύγχρονου πλυντηρίου οχημάτων και μηχανημάτων.

Υποβάλλαμε αίτηση χρηματοδότησης, στα πλαίσια της πρόσκλησης

«Περιβαλλοντικό ισοζύγιο 2020», του Πράσινου Ταμείου και προχωράμε στην αναβάθμιση μιας σειράς Κοινόχρηστων Χώρων στο Δήμο μας, με την ανάπτυξη Συστήματος Υπόγειας Αποθήκευσης & Αποκομιδής δημοτικών αποβλήτων, με την προμήθεια  12  υπόγειων κάδων και ενός γερανού αποκομιδής, συνολικού ενδεικτικού προϋπολογισμού 246.277,59 ευρώ, εκ των οποίων ποσό 196.671,20 ευρώ, αποτελεί τη χρηματοδότηση του Προγράμματος.

Για το Περιβάλλον και το Πράσινο, σχεδιάστηκε και θα υλοποιηθεί για κάθε Δημοτική Ενότητα, προμήθεια σπόρων, φυτών, δενδρυλλίων και έτοιμου χλοοτάπητα, συντήρηση πρασίνου κοινόχρηστων χώρων καθώς και συντήρηση και επισκευή των αρδευτικών συστημάτων στους κοινόχρηστους χώρους πρασίνου και επιπλέον, εγκατάσταση νέων αρδευτικών συστημάτων.

Άμεση τοποθέτηση 800 κάδων βιοαποβλήτων σε συνεργασία με το ΦΟΔΣΑ και η διάθεση προς το Δήμο μας, ενός απορριμματοφόρου, για τη συλλογή των βιοαποβλήτων.

Τοποθέτηση ειδικών κάδων συλλογής απορριμμάτων, για  τις συσκευασίες φυτοφαρμάκων. Σκοπός να σταματήσει η απόθεση των συσκευασιών, σε ακατάλληλα σημεία, που οδηγεί σε ρύπανση του περιβάλλοντος και θα δοθεί λύση  προς τους αγρότες μας, οι οποίοι αδυνατούν να ανακυκλώσουν τις συγκεκριμένες συσκευασίες.

Συνέργειες και μνημόνια 

Σύμπραξη με την Οικολογική Κίνηση Νομού Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για τον Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία-ΑΝΤΙΓΟΝΗ» στα πλαίσια του έργου «Μειώνω- Επαναχρησιμοποιώ-Ανακυκλώνω-Κομποστοποιώ στο Δήμο Δέλτα-Κ.Α.Μ.Ε.», το  οποίο εγκρίθηκε από το ‘ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ’, για την πρόσκληση «Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες».

Υλοποιήθηκαν κύκλοι εκπαιδευτικών προγραμμάτων, σε Δημοτικά Σχολεία του Δήμου μας, με την πραγματοποίηση είκοσι οκτώ  βιωματικών εργαστηρίων, με δράσεις για τη μείωση, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση απορριμμάτων.

Εκδόθηκε οδηγός, που απευθύνεται σε μαθήτριες και μαθητές, Τετάρτης έως Έκτης Δημοτικού και  για το ζήτημα των απορριμμάτων και την ευαισθητοποίηση της μαθητικής κοινότητας και για τα οικιακά απόβλητα και την διαχείριση τους

Οι κάδοι που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του έργου, θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται, για τη διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή, στα επιλεγμένα Σχολεία.

Οργανώθηκαν δυο δραστηριότητες, το Εργαστήριο Κομποστοποίησης και το Σεμινάριο Κυκλικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, για τη μείωση των απορριμμάτων και την επαναχρησιμοποίηση τους, που απευθύνθηκαν σε αγρότες, φοιτητές, νέους, ανέργους και κάτοικους της περιοχής του Δήμου.

Ολοκληρώθηκε η ένταξη του Δήμου, στην αστική εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ‘Ελληνικό Δίκτυο Δήμων με Ποτάμια’, και ανάληψη της Αντιπροεδρίας.

Το ‘Ελληνικό Δίκτυο Δήμων με Ποτάμια’, εντάχθηκε, στο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα «Φυσικό Περιβάλλον & Καινοτόμες Δράσεις 2022» του Πράσινου Ταμείου, για τη δράση «Κατάρτιση – Επιμόρφωση Στελεχών των 27 Δήμων, των εμπλεκομένων με τα ποτάμια οικοσυστήματα».

Παρελήφθη‘Έκθεση για τις δυνατότητες ανάπτυξης των παραποτάμιων περιοχών και τη συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης’, που συνέταξε Ομάδα Εργασίας της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Στην Έκθεση μεταξύ άλλων μελετώνται, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και ο πολιτιστικός πλούτος των παραποτάμιων περιοχών, η ενεργειακή αξιοποίηση με μικρά υδροηλεκτρικά αλλά και με φωτοβολταϊκά έργα, κλπ

Συμφωνήθηκε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Δήμου, με σκοπό τη δημιουργία ενός σταθερού και μεθοδικού Πλαισίου Συνεργασίας,  για την από κοινού, ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε, να επιτευχθεί η διασύνδεση της έρευνας και των αποτελεσμάτων της, με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές του Δήμου. 

Θα αφορούν σε θέματα  αναπτυξιακού ενδιαφέροντος, για τη δημιουργία εταιρικών συνεργειών και σχέσεων, για την υποστήριξη του Δήμου μας, στην προετοιμασία Σχεδίων κλίμακας, κατά την Προγραμματική περίοδο 2021-2027,   με στόχο την ενίσχυση της «πράσινης ταυτότητας» των Δημοτικών αστικών λειτουργιών και την ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων, σε προϊόντα και υπηρεσίες στις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου μας.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement