Connect with us

Δήμος Δέλτα

«Τσουχτερά» πρόστιμα σε όσους αδειάζουν μπάζα και σκουπίδια στο Δέλτα Γαλλικού

Published

on

Ο Δήμος Δέλτα θεσπίζει Κανονισμό Καθαριότητας στο πλαίσιο του οποίου θα επιβάλλει πρόστιμα έως και 5.000 ευρώ

Πρόστιμα που θα φθάνουν έως και τα 5.000 ευρώ είναι αποφασισμένος να επιβάλλει στις εξής ο δήμος Δέλτα, σε όσους εντοπίζει να αδειάζουν μπάζα, σκουπίδια και άλλα ογκώδη στην περιβαλλοντικά προστατευόμενη περιοχή, την οποία ασυνείδητοι έχουν μετατρέψει σε μπαζότοπο και χωματερή για παντός είδους απόβλητα.

Η κατάσταση στην περιοχή έχει φτάσει στο μη περαιτέρω με το δήμο και τις εθελοντικές μονάδες να δίνουν καθημερινά, άνιση, μάχη με ιδιώτες και εταιρείες που επιχειρούν παρανόμως να μπουν, σχεδόν, καθημερινά στην περιοχή για να ξεφορτώσουν απόβλητα πέριξ του Γαλλικού ποταμού και της λιμνοθάλασσας Καλοχωρίου.

Η επιβολή προστίμων αποτελεί το ύστατο μέτρο που μπορεί να εφαρμόσει ο δήμος Δέλτα, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τους επιτήδειους που ρυπαίνουν ανεξέλεγκτα την περιοχή, καθώς δεν διαθέτει Δημοτική Αστυνομία και η ΕΛ.ΑΣ είναι αδύνατον να καλύψει και αυτές τις ανάγκες στην περιοχή.

Όπως τόνισε στο makthes.gr o αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Κυριακίδης, τα πρόστιμα θα ξεκινούν από 300 και 500 ευρώ και θα φτάνουν τα 5.000 ευρώ, ανάλογα με την περίπτωση.

«Τα πρόστιμα που θα επιβάλλει ο δήμος, εντάσσονται στον Κανονισμό Καθαριότητας που έχουμε σχεδόν έτοιμο και προβλέπει μια σειρά από οδηγίες για την περιοχή του Δέλτα Γαλλικού, πρόστιμα για όλους όσους ρυπαίνουν σε βάρος του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας» υπογράμμισε ο κ. Κυριακίδης και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει και ειδική ρύθμιση και πρόστιμα για τον συνοικισμό των Ρομά «Αγία Σοφία», που παρά τις προσπάθειες τους δήμου, παραμένει σκουπιδότοπος.

Εξήγησε ότι η διοίκηση του δήμου επεξεργάστηκε διάφορες προτάσεις για να αποτρέψει όσους θέλουν να αδειάζουν μπάζα και σκουπίδια στην περιοχή, ωστόσο κατέληξε, όπως είπε, στην επιβολή προστίμων ως μέτρο που θα λειτουργήσει τιμωρητικά, καθώς δεν γίνεται αλλιώς.

«Στο δήμο Δέλτα δεν έχουμε δημοτική αστυνομία και ως εκ τούτου δεν έχουμε τρόπο να περιφρουρούμε την περιοχή όπου λειτουργεί ως χωματερή. Από την άλλη η ΕΛ.ΑΣ δεν μπορεί να κάνει αυτή τη δουλειά γιατί είναι επιφορτισμένη με άλλα καθήκοντα. Ως εκ τούτου ο κανονισμός είναι η μόνη λύση για να βάλουμε πρόστιμα σε όσους δεν συμμορφώνονται» ανέφερε ο ίδιος.

Τι θα προβλέπει ο κανονισμός

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, ο Κανονισμός είναι θέμα ημερών να τεθεί σε εφαρμογή, καθώς είναι έτοιμος και απομένει να εγκριθεί από την Οικονομική Επιτροπή, την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και το δημοτικό συμβούλιο Δέλτα.

Στον κανονισμό θα καθορίζονται, μεταξύ άλλων, τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται σε αυτούς που ρυπαίνουν και θα κυμαίνονται από 300 ευρώ έως και 5.000 ευρώ ανάλογα με τον όγκο των απορριμμάτων που αποτέθηκε σε όλο το Δέλτα του Γαλλικού και τον συνοικισμό των Ρομά «Αγία Σοφία».

Επιπλέον, θα καθοριστούν συγκεκριμένα ωράρια για την εναπόθεση απορριμμάτων από τα καταστήματα και τις εταιρείες, για τα ογκώδη για τα οποία οι δημότες θα πρέπει να ειδοποιούν την υπηρεσία καθαριότητας πριν τα μεταφέρουν στο δρόμο και σε κοινόχρηστους χώρους.

Όσο για το πώς θα επιβάλλονται τα πρόστιμα, ο αντιδήμαρχος κ. Κυριακίδης ανέφερε ότι δυστυχώς οι περισσότεροι αφήνουν το… αποτύπωμα τους, οπότε είναι εύκολο να εντοπιστούν, όπως οι εταιρείες που πετούν μπάζα και οικοδομικά υλικά.

«Με την καθαριότητα δεν παίζουμε. Είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε την πόλη καθαρή. Πρέπει να μπει τάξη στους δρόμους και τα πεζοδρόμια. Αδυναμίες υπάρχουν σίγουρα, με σημαντικότερη την έλλειψη προσωπικού, αφού καθυστέρησαν οι προσλήψεις εργατών καθαριότητας. Στην προσπάθεια αυτή χρειαζόμαστε όμως και τη βοήθεια των πολιτών γιατί με την τήρηση κάποιων βασικών κανόνων θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα πράγματα για μια καθαρή πόλη, για το καλό όλων μας» σημείωσε ο κ. Χιωτάκης.

Ο δήμος υψώνει αναχώματα στις όχθες του Γαλλικού

Καθημερινή μάχη δίνει από την πλευρά του ο δήμος Δέλτα, περιφρουρώντας και καθαρίζοντας την περιοχή πέριξ του Γαλλικού ποταμού. «Φτιάχνουμε αναχώματα σχεδόν σε κάθε είσοδο και σημείο του Δέλτα, προκειμένου να αποτρέψουμε τα φορτηγά που έρχονται και ξεφορτώνουν μπάζα και σκουπίδια. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να τους αποτρέψουμε να βρωμίζουν αυτήν την τόσο όμορφη περιοχή» δήλωσε στη «ΜτΚ» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Κυριακίδης,

Εξηγεί ότι η περιφρούρηση είναι πολύ δύσκολη στην περιοχή, καθώς ελλείψει δημοτικής αστυνομίας και ελέγχων από την ΕΛ.ΑΣ ο κάθε ασυνείδητος συνεχίζει να ρυπαίνει σε βάρος του περιβάλλοντος. Ωστόσο, είπε, με τα αναχώματα που θα δημιουργηθούν από την πλευρά της Σίνδου και του Καλοχωρίου, θα μπει φρένο στις απόπειρες όσων θέλουν να πετάξουν παράνομα τα σκουπίδια τους στο Δέλτα.

Πηγή: makthes.gr

Advertisement
Advertisement
Advertisement