Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Επικαιρότητα

«Μπάχαλο» με τις δωρεάν θέσεις παιδιών στα ΚΔΑΠ δήμων – Πετάχτηκαν έξω παιδιά με πλήρη φάκελο

Καταγγελίες από το Σύλλογο Εργαζομένων

Παρατυπίες και αδιαφανείς διαδικασίες στην κατανομή των θέσεων στα δημοτικά Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), τα οποία αποτελούν «σανίδα» σωτηρίας για χιλιάδες γονείς, καταγγέλλουν για τη νέα σχολική χρονιά 2023-2024 εργαζόμενοι στις δομές. Μάλιστα η διοίκηση του Πανελλήνιου Συλλόγου τους (ΠΑΣΕΚΔΑΠ) κάνει λόγο για απόλυτη αδιαφάνεια στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), καθώς, όπως λέει, κανείς δεν γνωρίζει πόσα voucher διατίθενται, ποιους δήμους και ποιες δομές αφορούν.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του πανελληνίου Συλλόγου Αντώνη Διαμαντή η φράση που εκφράζει 100% αυτό που συμβαίνει στα ΚΔΑΠ, αυτό που, όπως αναφέρει, συστηματικά και εκ προθέσεως επιχειρείτε και φέτος δηλαδή η συρρίκνωση μέχρι το τελικό “κλείσιμο” των σημαντικών αυτών δομών, είναι «κάθε πέρυσι και καλύτερα».

Κάνει λόγο για καταφανή αδικία σε βάρος των ΚΔΑΠ στους πίνακες χρηματοδότησης του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος “Παιδικής Προστασίας” μιας και, όπως λέει, στην συνολική χρηματοδότηση των 98 εκατ. ευρώ για τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜεΑ, τα οικονομικά κριτήρια είναι απόλυτα αυστηρά για τις δομές των ΚΔΑΠ. «Αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν ήδη αρκετές κενές θέσεις μιας και απορρίπτονται χιλιάδες μητέρες με πλήρη φάκελο, ενώ η παροχή στα ΚΔΑΠ – ΜεΑ είναι τέτοια που πληρώθηκαν όλες οι θέσεις» τονίζει ο κ. Διαμαντής και αναφέρει ως χαρακτηριστικό τα παράπονα, τις καταγγελίες, τα ψηφίσματα διαμαρτυρίας ακόμα και τις απειλές για μηνύσεις χιλιάδων μητέρων που έχουν ήδη κατακλύσει το αρμόδιο υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής. Ακόμη, σημειώνει ότι σοβαρές είναι οι καταγγελίες μονογονεϊκών οικογενειών, ανέργων, ΑμΕΑ, τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, που ενώ πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια και τις άλλες προϋποθέσεις για τα ΚΔΑΠ, φέτος, με πλήρη φάκελο, δεν έχουν λάβει το voucher που δικαιούνται και παραμένουν εκτός δομών

«Πετάχτηκαν έξω, μολονότι υπάρχουν κενές θέσεις, επειδή ως γνωστό τα voucher χορηγούνται με βάση τη μοριοδότηση και μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού. Έτσι, πολλές οικογένειες, αν και δυνητικά δικαιούχοι, αποκλείστηκαν, απλώς και μόνο επειδή η χρηματοδότηση δεν επαρκεί για όλους» υπογραμμίζει ο ίδιος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΕΚΔΑΠ κάνει λόγο και για απόλυτη αδιαφάνεια στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από πλευράς ΕΕΤΑΑ, αφού όπως αναφέρει «κανείς δεν γνωρίζει πόσα, σε ποιους Δήμους και σε ποιες δομές πάνε τα vouchers». Φέτος, λέει ο ίδιος, για αδιευκρίνιστους ακόμα λόγους η ΕΕΤΑΑ δεν ανακοινώνει τα οριστικά αποτελέσματα ανά δήμο, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται διάφορες «ασθένειες τοποθέτησης παιδιών», δηλαδή γονείς που δηλώνουν άλλες περιφέρειες ως τόπο κατοικίας των, για να πάρουν από εκεί voucher, καθώς στην δική τους περιφέρεια θα απορρίπτονταν, και μετά κάνουν μεταφορά voucher η ακόμα περιπτώσεις αγοραπωλησίας voucher κλπ), πρακτικές που ο ΠΑΣΕΚΔΑΠ τις καταγγέλλει και τις καταδικάζει απερίφραστα.

Μεγάλη μείωση στα voucher

Αναφερόμενη στον αριθμό των voucher, η διοίκηση του ΠΑΣΕΚΔΑΠ επισημαίνει ότι σε όλη την Ελλάδα, ο αριθμός των εγκεκριμένων voucher παραμένει ο ίδιος με μία πτωτική τάση του 20%.

«Κατά την δική μας εκτίμηση η φετινή πτώση του αριθμού των αιτήσεων για τα ΚΔΑΠ υπάρχει λόγω της πλήρους απογοήτευσης των ωφελούμενων μητέρων λόγω του ηλεκτρονικού αλαλούμ που επικρατεί στην σύνταξη των αιτήσεων απογοητεύοντάς τες τελικά στο να την επιχειρήσουν, της μη εναρμόνισης των ημερομηνιών της κατάθεσης της εκκαθαρισμένης φορολογικής δήλωσης των γονέων και της λήξης των αιτήσεων για το πρόγραμμα και εξαιτίας της εκκαθαρισμένης φορολογική δήλωση είναι βασικό χαρτί στην κατάθεση ηλεκτρονικής αίτησης, η οποία απώθησε χιλιάδες μητέρες να κάνουν αίτηση» τονίζουν εκπρόσωποι του Συλλόγου.

«Ενώ είχε ανακοινωθεί ότι μπορούσαν να “ανεβάσουν” την φορολογική τους δήλωση την περίοδο των ενστάσεων, όσες το επιχείρησαν τώρα δεν βρίσκουν καν στο σύστημα την αίτησή των» υποστηρίζει ο ΠΑΣΕΚΔΑΠ. Η διοίκηση του Συλλόγου Εργαζομένων αναφέρει ακόμη ότι την ευθύνη που τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ συρρικνώνονται, ενώ θα έπρεπε να επεκτείνονται λόγω των αυξημένων αναγκών, την έχουν όλες οι κυβερνήσεις που αντιμετωπίζουν τις λαϊκές ανάγκες ως «κόστος».

Για το λόγο αυτό, καλούν το υπουργείο Οικογένειας να αναλογιστεί τις ευθύνες του και να ανακοινώσει άμεσα την αύξηση χρηματοδότηση των δημοτικών δομών ΚΔΑΠ με σκοπό την συμπερίληψη όλων των παιδικών με πλήρη φάκελο για να καλυφθούν όλες οι διαθέσιμες θέσεις σε αυτές τις δομές καθώς και την διαφανή κατανομή των voucher .

Πηγή: makthes.gr

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement