Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Επικαιρότητα

«Φρούριο» το Σέιχ Σου υπό τον κίνδυνο πυρκαγιάς

Περιπολίες μέρα και νύχτα από εθελοντές και Πυροσβεστική

Σε συνεχή περιφρούρηση, υπό το φόβο πυρκαγιάς, βρίσκεται αυτές τις μέρες το περιαστικό δάσος του Σέιχ- Σου, καθώς και όλα τα επίφοβα για φωτιά δασοκτήματα της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης, όπως του Ωραιοκάστρου και του Λαναρίου στη Θέρμη.

Οι τριάντα εθελοντικές ομάδες με περισσότερα από 90 μέλη περιφρουρούν μέρα και νύχτα την έκταση του δάσους, κάτω από τις οδηγίες και τα επιχειρησιακά σχέδια που έχει εκπονήσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενώ φροντίζουν τις αντιπυρικές ζώνες για την περίπτωση που εκδηλωθεί πυρκαγιά

Παράλληλα, σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται το σύνολο του στόλου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, υδροφόρες και άλλα οχήματα, όπως και το προσωπικού της, προκειμένου να επιχειρήσουν αν χρειαστεί, καθώς και της Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία μάλιστα είναι σε θέση να διαθέσει εκατοντάδες οχήματα, τόσο για τη Θεσσαλονίκη όσο και σε άλλες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας.

Όπως τόνισε στο makthes.gr ο διευθυντής της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού και Προγραμματισμού της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Μπάμπης Στεργιάδης «διανύουμε δύσκολες μέρες και λαμβάνοντας υπόψιν την επικινδυνότητα των υψηλών θερμοκρασιών που θα αναπτυχθούν τις επόμενες μέρες, είμαστε όλοι επί ποδός. Το προσωπικό της Πολιτικής Προστασίας είναι σε αυξημένη επιφυλακή και είναι έτοιμο να συνδράμει σε περίπτωση πυρκαγιάς».

Πάντως ανέφερε ότι και σήμερα η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία με βάση το χάρτη πρόβλεψης κινδύνου βρίσκεται στο επίπεδο 2, που σημαίνει ότι η επικινδυνότητα είναι ακόμη χαμηλή. «Ωστόσο δεν εφησυχάζουμε γιατί δεν ξέρουμε ακόμη τι θα προκύψει με το αέρα τις επόμενες μέρες» σημείωσε ο κ. Στεργιάδης. Ανέφερε ότι οι δύσκολες μέρες θα είναι το Σάββατο και η Κυριακή, καθώς ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει στους 41 βαθμούς Κελσίου, αυξάνοντας τον κίνδυνο φωτιάς σε δασικές εκτάσεις.

Όχι ακόμη σε απαγόρευση κυκλοφορίας

Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί απαγόρευση κυκλοφορίας στο Σέιχ Σου, καθώς σύμφωνα με τον κ. Στεργιάδη, για αυτό το μέτρο αίτημα καταθέτει η Πυροσβεστική, όπως έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο σε δάση της Χαλκιδικής, η οποία κρίνει την απαγόρευση, λαμβάνοντας υπόψη άλλες προϋποθέσεις, όπως ο αέρας, η υγρασία κ.α

«Αυτή τη στιγμή, οι δυνάμεις που βρίσκονται σε ετοιμότητα στο Σέιχ Σου αποτελούνται από υδροφόρα και άλλα οχήματα της Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και των δήμων, εθελοντές από 30 και πλέον ομάδες, και την πυροσβεστική που έχει τον συντονισμό και που αναλαμβάνει να κρατήσει τις εισόδους και τις εξόδους του δάσους κλειστές, όταν ο κίνδυνος εκδήλωσης φωτιάς είναι υψηλός όπως αυτές τις μέρες, έτσι ώστε να υπάρχει καλύτερη περιφρούρηση» υπογράμμισε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού της ΠΚΜ.

Υπενθυμίζεται ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει στείλει κατεπείγουσα επιστολή προς όλες τις χωρικές αντιπεριφέρειες για εφαρμογή των αποφάσεων απαγόρευσης διέλευσης παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων σε περιοχές NATURA καθώς και σε δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση σύμφωνα με τα άρθρο 129 του ν.4926/22 κατά τις ημέρες και σε περιοχές που ο δείκτης επικινδυνότητας σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας είναι κατηγορίας 3 (υψηλή), 4(πολύ υψηλή) ή κατηγορίας 5 (κατάσταση συναγερμού).

Πηγή: makthes.gr

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement