Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Επικαιρότητα

Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου- Εκβολές Γαλλικού ποταμού: Νεροβούβαλοι και σπάνια πουλιά

Μια απόδραση στον μαγευτικό υδροβιότοπο

Νεροβούβαλοι, παρυδάτια πουλιά όπως τρύγγες, ποταμοσφυριχτές, και θαλασσοσφυριχτές κι ένα τοπίο μαγευτικό που μόνο ένας υδροβιότοπος προφέρει είναι μερικά από αυτά που θα δει ο επισκέπτης στη Λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου και στην περιοχή των εκβολών του Γαλλικού ποταμού. 

Το φθινόπωρο έχει μπει για τα καλά και τι καλύτερο από μια απόδραση το Σαββατοκύριακο και μάλιστα σε μια προστατευμένη περιοχή με άγρια ζωή και φύση. 

Πρόκειται για μια εξαιρετική εμπειρία γνώσης και επαφής με την φύση και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τη Δυτική Θεσσαλονίκη. 

Όπως αναφέρει ο φορέας διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου «η περιοχή του Καλοχωρίου αποτελεί την πύλη του Εθνικού Πάρκου για τη Θεσσαλονίκη. Εδώ, μόλις δέκα λεπτά από το αστικό κέντρο, η άγρια ζωή δηλώνει δυναμικά την παρουσία της. Θαυμάστε την!»

Ξεκινήστε την περιήγησή σας από τη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου και το περιπατητικό μονοπάτι μήκους 1 χλμ. που ξεκινάει από το Πάρκο Κερκύρας και συνδέει τον οικισμό του Καλοχωρίου με τη θάλασσα. Το χειμώνα θα δείτε συνήθως φοινικόπτερα και βαρβάρες, ενώ το καλοκαίρι «συχνάζουν» πολλά παρυδάτια πουλιά (τρύγγες, ποταμοσφυριχτές, θαλασσοσφυριχτές κα). 

Η λιμνοθάλασσα είναι πολύ σημαντική για την αναπαραγωγή των καλαμοκανάδων, των αβοκετών και του θαλασσοσφυριχτή, αλλά και για τα μεταναστευτικά πουλιά, καθώς τα αβαθή νερά τους προσφέρουν άφθονη τροφή. Δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιος σπάνιος φτερωτός επισκέπτης θα ξεστρατίσει από τη συνήθη πορεία του και θα κάνει την εμφάνισή του στη λιμνοθάλασσα, προκαλώντας «συναγερμό» στους φανατικούς ορνιθοπαρατηρητές.

Οι νεροβούβαλοι

Στην περιοχή των εκβολών του Γαλλικού ποταμού ζει ένα κοπάδι εντυπωσιακών νεροβούβαλων, από τα τελευταία που υπάρχουν στην Ελλάδα. Έως τα τέλη της δεκαετίας του ’90 η εκτροφή των βουβαλιών είχε σχεδόν εγκαταλειφθεί και τα ζώα αυτά κινδύνευαν με εξαφάνιση. Μετά την ένταξή τους σε πρόγραμμα διατήρησης ως σπάνια φυλή αγροτικών ζώων οι πληθυσμοί τους άρχισαν να ανακάμπτουν. Οι νεροβούβαλοι δεν αντέχουν την έκθεση στις ακτίνες του ήλιου και γι αυτό περνούν μεγάλο μέρος της ημέρας τους μέσα στο νερό που τους βοηθάει να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία τους. Το γάλα τους είναι εξαιρετικής ποιότητας και ενδείκνυται για τη ζαχαροπλαστική, ενώ το άπαχο κρέας τους θεωρείται ιδιαίτερα υγιεινό.

Η ομορφιά της παράκτιας ζώνης

Ετοιμαστείτε για μία μεγάλη διαδρομή και πάρτε τον παραθαλάσσιο δρόμο προς τα νοτιο-δυτικά με κατεύθυνση το Δέλτα Αξιού. Κάντε μία στάση στη θέση Χηναρού για να απολαύσετε μία πολύ όμορφη θέα της Θεσσαλονίκης. Τους χειμωνιάτικους μήνες αναζητείστε θαλασσοπρίστες, λαμπροβούτια και βουτηχτάρια στο Θερμαϊκό. Από εδώ ξεκινά η «περιοχή Ραμσάρ», ένας από τους δέκα πιο σημαντικούς υγροτόπους της Ελλάδας, όπως ορίζεται από τη Διεθνή Σύμβαση για τους Υγροτόπους.

Η υγροτοπική ζώνη που μεσολαβεί μεταξύ της θάλασσας και των καλλιεργειών είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα πουλιά και τους άλλους οργανισμούς που φιλοξενεί, αλλά και για τους ανθρώπους, καθώς προστατεύει από τη διάβρωση και τις πλημμύρες και εξισορροπεί την αλατότητα του εδάφους και προστατεύει τις καλλιέργειες.

Στις γκιόλες με νερό που θα συναντήσετε στα δεξιά σας συγκεντρώνονται μεγάλοι αριθμοί παρυδάτιων (αβοκέτες, καλαμοκανάδες, σφυριχτές, τρίγκες), ενώ λίγο πιο πέρα, στις νησίδες του παράκτιου τμήματος βρίσκεται το «βασίλειο» των μαυροκέφαλων γλάρων. Εδώ είναι μία από τις λίγες περιοχές στην Ελλάδα στις οποίες αναπαράγεται αυτό το σπάνιο είδος.

Προσοχή! το χειμώνα συνήθως η διέλευση από κάποια του δρόμου παράκτιου αναχώματος μπορεί να γίνεται μόνο με οχήματα 4Χ4.
Φτάνοντας στο εκκλησάκι το Άη Νικόλα έχετε την επιλογή να επιστρέψετε στην Εθνικό Οδό διασχίζοντας την περιοχή με τους ορυζώνες ή να ακολουθήσετε την δεύτερη προτεινόμενη διαδρομή.

Πάμε και με λεωφορείο!

Οι επισκέπτες μπορούν να επισκεφτούν την περιοχή του Καλοχωρίου και με λεωφορείο του ΟΑΣΘ από τη Θεσσαλονίκη. Το λεωφορείο 40 ξεκινάει κάθε μισή ώρα περίπου πίσω από το Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης. Για να πάτε στη Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου κατεβείτε στη στάση «Μιλτιάδου» και συνεχίστε ευθεία ως το Πάρκο Κερκύρας.

ΠΗΓΗ: Φορέας Διαχείρισης- Προστατευόμενες περιοχές Θερμαϊκού Κόλπου ( 

http://axiosdelta.gr )

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement