Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Επικαιρότητα

Νέες μετρήσεις για τις πηγές δυσοσμίας στη δυτική Θεσσαλονίκη – Παραμένει το πρόβλημα

Ο δήμος Κορδελιού – Ευόσμου αποφάσισε να αναθέσει άμεσα τη διενέργεια μετρήσεων για τρεις μήνες στο Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών

Στο Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ) στρέφεται ο δήμος Κορδελιού – Ευόσμου, αναθέτοντας τη διενέργεια νέων μετρήσεων οργανικών ενώσεων του θείου προκειμένου να προσδιοριστούν τα αίτια της δυσοσμίας που συνεχίζει να πλήττει σχεδόν το σύνολο της περιοχής του Κορδελιού και μεγάλο μέρος της δυτικής Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για το φορέα που ανέλαβε τις μετρήσεις αέριων ρύπων στην περιοχή του ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας, για λογαριασμό του δήμου Παύλου Μελά.

Η ανάθεση του έργου θα γίνει με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής μέσα στον Ιούνιο, ενώ οι μετρήσεις θα διεξαχθούν τουλάχιστον για ένα τρίμηνο, δηλ. καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, οπότε το φαινόμενο είναι ακόμη πιο δυσάρεστο, καθώς οι πολίτες έχουν ανοιχτά τα σπίτια του και τα καταστήματα λειτουργούν και στους εξωτερικούς χώρους.

Όπως τόνισε μιλώντας στο makthes.gr ο δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου Κλεάνθης Μανδαλιανός το ερευνητικό έργο για τον εντοπισμό των πηγών της δυσοσμίας, που όπως είπε, συνεχίζει να προκαλεί τις αντιδράσεις των πολιτών δεν θα γίνει για να αποδομηθεί το αντίστοιχο ερευνητικό πρόγραμμα του ΑΠΘ, που έδωσε ήδη αποτελέσματα, αλλά για να διαπιστωθούν ομοιότητες ή αποκλίσεις.

«Θα αναθέσουμε τις μετρήσεις στο ΠΑΚΟΕ, τον φορέα που ανάλαβε τις μετρήσεις αερίων και άλλων ρύπων στην περιοχή του ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας, για λογαριασμό του γειτονικού δήμου Παύλου Μελά» σημείωσε ο δήμαρχος προσθέτοντας ότι κανείς δεν αμφισβητεί την αξιοπιστία του ΑΠΘ, ωστόσο θέλουμε να έχουμε και μια νέα έκθεση για να δούμε και τα αποτελέσματα που θα δώσουν οι μετρήσεις του Κέντρου Οικολογικών Ερευνών για να δούμε τι ισχύει σήμερα, τι έχει αλλάξει αν έχει αλλάξει».

Ανέφερε ότι στόχος είναι οι μετρήσεις για τη δυσοσμία να γίνουν για ένα τρίμηνο, αλλά, όπως είπε, ο δήμαρχος ότι «τα συμπεράσματα από το πρώτο διάστημα είναι ίδια με εκείνα του πανεπιστημίου, τότε δήμος και πολίτες θα προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις.

Διαμαρτυρία στα ΕΛ.ΠΕ

Στο μεταξύ δήμος και κάτοικοι αναμένουν με αγωνία τη ολοκλήρωση σειρά περιβαλλοντικών έργων που υλοποιούν τα ΕΛ.ΠΕ για να συμβάλλουν στη λύση του προβλήματος της δυσοσμία και τα οποία, με βάση τον αρχικό προγραμματισμό και τις διαβεβαιώσεις της διοίκησης της εταιρείας στη Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης της ΠΚΜ το Νοέμβριο του 2020, πρόκειται να ολοκληρωθούν το πρώτο εξάμηνο του 2021.

«Από την ενημέρωση που έχουμε είναι ότι τα ΕΛ.ΠΕ έχουν σε εξέλιξη κάποια έργα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της δυσοσμίας, ωστόσο αν και τα αποτελέσματα του Κέντρου Οικολογικών Ερευνών δείξουν ότι ευθύνονται μονάδες των ΕΛ.ΠΕ τότε θα ζητήσουμε να αναλάβουν τις ευθύνες τους, γιατί ο κόσμος δεν αντέχει άλλο και δεν θα υπάρξει άλλη ανοχή» υπογράμμισε ο δήμαρχος κ. Μανδαλιανός.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα αποτελέσματα της τελικής έκθεσης του ερευνητικού προγράμματος που εκπονήθηκε από το ΑΠΘ, στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης που υπογράφηκε με την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για τον προσδιορισμό των αιτίων της δυσοσμίας στη Δυτική Θεσσαλονίκη, μονάδες τους στην περιοχή του Κορδελιού «φαίνεται να αποτελούν εν δυνάμει πηγές δυσοσμίας για την αστική περιοχή του Κορδελιού όταν επικρατούν ευνοϊκές για τη μεταφορά της μετεωρολογικές συνθήκες».

Συγκεκριμένα στην έκθεση αναφέρεται ότι «από τις βιομηχανικές δραστηριότητες που βρίσκονται δυτικά – βορειοδυτικά του Κορδελιού και το αντικείμενό τους σχετίζεται με πιθανή εκπομπή θειούχων πτητικών οργανικών ενώσεων, οι υψηλότερες συγκεντρώσεις μερκαπτανών (έχουν την πιο έντονη οσμή και γίνονται πιο άμεσα αντιληπτές στην όσφρηση) παρατηρήθηκαν σε ορισμένες μονάδες των ΕΛ.ΠΕ».
Σύμφωνα με τα ίδια αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος, οι συγκεντρώσεις αυτές παρατηρήθηκαν συγκεκριμένα «στη μονάδα αφυδάτωσης της λάσπης και στη μονάδα επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων» των ΕΛΠΕ.

“Νωχελική στάση κρατά ο δήμος”

Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι φωνές διαμαρτυρίας των κατοίκων του δήμου Κορδελιού – Ευόσμου, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι παρά τις όποιες προσπάθειες που έγιναν το πρόβλημα παραμένει και πως εξακολουθούν να μην μπορούν κάποιες μέρες να βγουν από τα σπίτια τους.

Το γεγονός επιβεβαιώνει και η αντιπολίτευση στο δήμο με τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιάννη Καμαρινό να επικρίνει τη στάση που κρατά η δημοτική αρχή.

«Θεωρώ πως η διοίκηση του δήμου κρατά νωχελική στάση στο πρόβλημα με τα δυσοσμία. Έχει στα χέρια της τα αποτελέσματα του ΑΠΘ, που δείχνουν ότι ευθύνονται μονάδες τους και δεν κάνει τίποτα, παρά αρκείται στο ότι κάνουν ‘έργα για να περιοριστεί το πρόβλημα» τόνισε ο κ. Καμαρινός, ενώ δηλώνει πως δεν πρόκειται η παράταξη του να συμφωνήσει σε την ανάθεση των μετρήσεων σε άλλο φορέα. «Τι θα γίνει τώρα; Θα ακυρώσουμε την έρευνα του πιο αξιόπιστου φορέα, όπως είναι το πανεπιστήμιο και θα δώσουμε σε κάποιοξν άλλν να κάνει το ίδιο;» αναρωτήθηκε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, εκτιμώντας ότι τα θα πρέπει ο δήμος άμεσα να ζητήσει από τα ΕΛ.ΠΕ να αναλάβουν τις ευθύνες, τους καθώς πρόκειται για θέμα δημόσιας υγείας.

Πηγή: Makthess.gr

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement