Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Επικαιρότητα

Στην Κομισιόν η ποιότητα του αέρα στη Δυτ. Θεσσαλονίκη

Published

on

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, Μαρίας Σπυράκη, η οποία έφερε ενώπιον της Κομισιόν το θέμα της ποιότητας του αέρα στον Εύοσμο

«Η ΕΕ στηρίζει την πολιτική για καθαρό αέρα με το μέσο Next Generation EU και με ευρύ φάσμα χρηματοδοτικών προγραμμάτων που εντάσσονται στο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο. Η πολιτική συνοχής στηρίζει τη χρηματοδότηση ειδικών εργαλείων για την παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα», δηλώνει ο επίτροπος για το Περιβάλλον και τους Ωκεανούς, Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους, απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτή της ΝΔ και του ΕΛΚ, Μαρίας Σπυράκη, η οποία έφερε ενώπιον της Κομισιόν το θέμα της ποιότητας του αέρα στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης.

«Για αυτόν τον σκοπό, η χρηματοδότηση μελετών και η παροχή εξοπλισμού υψηλού επιπέδου αποτελούν βασικές δράσεις που υποστηρίζονται από τα διαρθρωτικά ταμεία, στο πλαίσιο των οποίων έχουν προγραμματιστεί περίπου 7 εκατ. ευρώ για την παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα στην Ελλάδα για το 2021», συμπληρώνει.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τον επίτροπο για το Περιβάλλον, ανησυχεί για την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ελλάδα και υπενθυμίζει πως «έχει παραπέμψει τη χώρα μας στο Δικαστήριο της ΕΕ για συνεχείς υπερβάσεις των οριακών τιμών για τα αιωρούμενα σωματίδια (PM10) και για την αποτυχία των αρχών να εξασφαλίσουν ότι οι περίοδοι υπέρβασης είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομες», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Το 45,5% του σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας προβλέπει δαπάνες που συνδέονται με την πράσινη μετάβαση, συμπεριλαμβανομένων μέτρων που αποσκοπούν στην άμεση μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τα οποία συμπληρώνονται από μέτρα για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την ενεργειακή απόδοση, τις βιώσιμες και πολυτροπικές μεταφορές και άλλες επενδύσεις που συμβάλλουν στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης», σημειώνει, στην απάντησή του, ο κ. Σινκεβίτσιους.

Ειδικότερα, η κ. Σπυράκη, στη γραπτή ερώτηση που κατέθεσε, «επικαλέστηκε στοιχεία επιστημονικής έρευνας, που δείχνουν ότι η μακρόχρονη έκθεση στη ρύπανση αέρα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για αυτοάνοσες παθήσεις. Μάλιστα, επεσήμανε ότι κάθε αύξηση των σωματιδίων (ΡΜ10) κατά 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα (μg/m3) αυξάνει κατά 7% τον κίνδυνο για αυτοάνοση πάθηση».

«Ιδιαίτερη ανησυχία για την ποιότητα του αέρα υπάρχει για τη Δυτική Θεσσαλονίκη», καθώς «η τρέχουσα ποιότητα του αέρα στον Εύοσμο χαρακτηρίζεται ως ασθενής, με συγκέντρωση ΡΜ10 69 µg/m³», όπως υποστήριξε η κ. Σπυράκη, ζητώντας «ευρωπαϊκά κονδύλια για τη χρηματοδότηση δράσεων για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης».

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement