Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Επικαιρότητα

Στις 7 το πρωί της Κυριακής ανοίγουν οι κάλπες για τις δημοτικές – περιφερειακές εκλογές

Πόσους σταυρούς βάζουμε

Στην τελική ευθεία πριν να ανοίξουν οι κάλπες την Κυριακή 8 Οκτωβρίου για την ανάδειξη των νέων δημάρχων και περιφερειαρχών της χώρας.

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές, οι ψηφοφόροι ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στον δήμο που βρίσκονται τα εκλογικά τους δικαιώματα. Δεν υπάρχουν δηλαδή τμήματα ετεροδημοτών και αποδήμων, όπως συμβαίνει στις εθνικές εκλογές και στις ευρωεκλογές.

Στις 7 το πρωί ανοίγουν οι κάλπες

Οι πολίτες θα μπορούν να προσέλθουν στις κάλπες από τις 7 πμ έως και τις 7 μμ.

Ο πρώτος γύρος των δημοτικών εκλογών θα διεξαχθεί την Κυριακή 8 Οκτωβρίου, ενώ, όπου απαιτηθεί δεύτερος γύρος, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 15 Οκτωβρίου. Οι νέες δημοτικές Αρχές θα αναλάβουν καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου 2024.

Πόσους σταυρούς βάζουμε
Ο αριθμός των σταυρών εξαρτάται από τον αριθμό των εδρών των περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων ανά εκλογική περιφέρεια. Ειδικότερα, για την εκλογή δημοτικών συμβούλων, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του με σταυρό υπέρ 1, 2 ή 3 υποψηφίων σε δήμους που εκλέγουν έως και 19 μέλη, δηλαδή σε δήμους που έχουν μέχρι 10.000 κατοίκους.

Αν ο αριθμός των μελών του δημοτικού συμβουλίου είναι μεγαλύτερος ή ίσος του 25, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του με σταυρό υπέρ 4 υποψηφίων κατά ανώτατο όριο.

Με ανάλογο τρόπο, στις περιφερειακές εκλογές ο εκλογέας εκφράζει την προτίμησή του:

προς 1 υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο σε περιφέρειες όπου εκλέγεται 1 σύμβουλος,
προς 1 ή 2 στις περιφέρειες όπου εκλέγονται από 2 έως και 7 σύμβουλοι
μέχρι και τρεις σε περιφέρειες όπου εκλέγονται από 8 έως και 12 μέλη
έως και 4 υποψήφιους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.

Πώς θα λειτουργήσουν τα γραφεία ταυτοτήτων και διαβατηρίων ενόψει εκλογών
Διευκολύνσεις θα υπάρχουν και για όσους δεν έχουν κάποιο πρόβλημα με τα έγγραφά τους (ταυτότητα, διαβατήριο), καθώς όπως ανακοίνωσε το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, με τροποποιημένο και διευρυμένο ωράριο θα λειτουργήσουν τα γραφεία ταυτοτήτων και διαβατηρίων το Σάββατο αλλά και την Κυριακή, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών της Κυριακής 8 Οκτωβρίου.

Τα γραφεία ταυτοτήτων θα είναι ανοιχτά το Σάββατο από τις 8 το πρωί μέχρι και τις 8 το βράδυ και την Κυριακή από τις 7 το πρωί μέχρι και τις 7 το απόγευμα, ενώ τα γραφεία διαβατηρίων θα λειτουργήσουν το Σάββατο από τις 8 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι και την Κυριακή από τις 7 το πρωί μέχρι και τις 7 το απόγευμα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement