Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Επικαιρότητα

Υπερσύγχρονο συνεδριακό κέντρο στα διατηρητέα κτήρια του παλιού εργοστασίου φωταερίου

Στη δυτική Θεσσαλονίκη

Σε ένα υπερσύγχρονο Συνεδριακό Κέντρο μετατράπηκαν τα διατηρητέα κτίρια του παλαιού εργοστασίου φωταερίου Θεσσαλονίκης που βρίσκονται στον αύλειο χώρο του Κτηρίου Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης.

Εκεί που στις αρχές του 1890 γινόταν η καύση του λιθάνθρακα για να παραχθεί φωταέριο και τοποθετούνταν οι δεξαμενές που το φιλοξενούσαν, εγκαταστάθηκαν τα πλέον σύγχρονα οπτικοακουστικά συστήματα για την υποστήριξη του συνεδριακού κέντρου και της αίθουσας κοινωφελούς χρήσης. Τα διατηρητέα με τα μεγάλα καμπυλωτά ανοίγματα, την κεραμωτή στέγη και τον ελαφρύ διάκοσμο αποκαταστάθηκαν πλέον, ώστε με τη λειτουργία τους να θυμίζουν σε όσους υποδέχονται τη βιομηχανική ιστορία της περιοχής.

Το νέο συνεδριακό κέντρο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που θα φιλοξενεί και τις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου εγκαινίασε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας ενώ το έργο αποκατάστασης των τριών διατηρητέων κτιρίων χρηματοδοτήθηκε και υλοποιήθηκε εξ ολοκλήρου από τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP AG) με τη συνεργασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Μιλώντας στην τελετή των εγκαινίων, που έγιναν παρουσία του επικεφαλής του Διευθυντή του Γραφείου Ελλάδας του ΤΑΡ Ιωάννη Μαρή, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δημιουργείται το πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό πρότυπο συνεργασίας μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Για το έργο της αποκατάστασης των κτιρίων, είπε ότι υλοποιήθηκε αποκλειστικά με τη χρηματοδότηση του TAP, με πόρους που άγγιξαν τα 1,6 εκατομμύρια ευρώ, με την εποπτεία της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας και σε χρόνους ρεκόρ. Παράλληλα επισήμανε ότι το συνεδριακό κέντρο θα μπορεί να αξιοποιηθεί από τα Επιμελητήρια, τις Επαγγελματικές Ενώσεις, τους Φορείς και τους Συλλόγους, που εξυπηρετούν και εκφράζουν, χιλιάδες επιχειρήσεις, χιλιάδες επαγγελματίες και πολίτες, και αποτελούν τους βασικούς και σταθερούς συνομιλητές και συνεργάτες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

“Και είναι πολύ σημαντικό, ότι αυτό το έργο έρχεται να ενταχθεί στο πλέγμα των έργων που υλοποιούμε, για την ανάπτυξη της τοπικής και περιφερειακής οικονομίας, την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και του συνεδριακού τουρισμού, αλλά και την ανάπτυξη της δυτικής Θεσσαλονίκης, που αποτελεί την κορυφαία προτεραιότητα που θέσαμε ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όχι στα λόγια αλλά στην πράξη” πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης. Επιπλέον αναφέρθηκε στα πιο σημαντικά έργα της Περιφέρειας ενώ ευχαρίστησε τόσο τον ΤΑΡ, όσο και την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Θεσσαλονίκης.

Από την πλευρά του ο κ. Μαρής σημείωσε ότι η έναρξη των εργασιών για την αναπαλαίωση των εμβληματικών κτηρίων του παλαιού εργοστασίου φωταερίου της Θεσσαλονίκης ανακοινώθηκε πριν από περίπου ένα χρόνο και σήμερα γίνεται γνωστή η ολοκλήρωση των εργασιών των δύο κύριων κτηρίων και η παράδοσή τους στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Το τρίτο κτήριο αναμένεται να παραδοθεί πριν το τέλος του 2023.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement