Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Κορδελιού Ευόσμου

Δ.Κορδελιού – Ευόσμου: Ημερίδες για την πρόληψη της νεανικής παραβατικότητας

Η σχολική βία, ο σχολικός εκφοβισμός και η νεανική παιδική παραβατικότητα των ανηλίκων τέθηκαν στο επίκεντρο του 27ου Φεστιβάλ Παιδείας, το οποίο οργάνωσε ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου, δια της Αντιδημαρχίας Παιδείας Σχολικής Στέγης, Προσχολικής Αγωγής & Δραστηριοτήτων.

Εν αρχή πραγματοποιήθηκαν για τους μαθητές της Ά τάξης των Λυκείων του δήμου τρεις ημερίδες, με θέμα: «Πρόληψη της Νεανικής Παραβατικότητας», στο πλαίσιο των οποίων τα παιδιά ενημερώθηκαν από τις εισηγήσεις του Λάζαρου Γρηγοριάδη, Υπαστυνόμου Β’ από την Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης και του Νίκου Στρατηλάτη, ψυχολόγου ψυχοθεραπευτή της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου.

«Δυστυχώς, τελευταία καταγράφονται ολοένα και περισσότερα κρούσματα εκφοβισμού και βίας στα σχολεία, φαινόμενο που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό και σίγουρα δεν περιποιεί τιμή στην κοινωνία μας. Πρέπει να ενσκύψουμε όλοι μαζί πάνω από τα παιδιά και να τα βοηθήσουμε να συνειδητοποιήσουν ότι η βία σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί λύση για το οτιδήποτε και ότι ο σεβασμός στο συνάνθρωπο, στο συμμαθητή, στον συμπολίτη αποτελεί αξία και θεμέλιο για την εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας μας. Όλοι μαζί πρέπει να προσπαθήσουμε, για να σπάσουμε την «αλυσίδα» των φαινομένων βίας και εκφοβισμού στα σχολεία μας και αυτό μπορεί να γίνει με συζήτηση με τα παιδιά μας αλλά και με τη διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων για το ζήτημα», δήλωσε ο δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου, Λευτέρης Αλεξανδρίδης.

«Με ευθύνη και αγάπη, εντάξαμε στο Φεστιβάλ Παιδείας τρεις ημερίδες για ένα φλέγον θέμα που μας απασχολεί, μας ανησυχεί και μας αφορά όλους. Ζούμε σε μια απρόβλεπτη και αντιφατική εποχή πρωτοφανών αντιθέσεων, στην οποία ενώ η τεχνολογική πρόοδος συναγωνίζεται την ταχύτητα του φωτός, ταυτόχρονα στις σχέσεις των ανθρώπων κυριαρχεί κάθε μορφή απάνθρωπης έως και κανιβαλικής βίας. Μπροστά σε αυτό το ανεξέλεγκτο κοινωνικό φαινόμενο της βίας και του εκφοβισμού, δεν πρέπει και δεν μας επιτρέπεται να κλείνουμε τα μάτια. Για αυτό κι εμείς ως αντιδημαρχία παιδείας ανοίγουμε το θέμα σταδιακά σε όλα τα σχολεία μας και αγγίζουμε με ευαισθησία και τα θύματα, και τους θύτες, αλλά και τους θεατές γιατί όλα είναι παιδιά μας», δήλωσε η αντιδήμαρχος Παιδείας Σχολικής Στέγης, Προσχολικής Αγωγής και Δραστηριοτήτων, Σύμινα Καλού.

Ο Λάζαρος Γρηγοριάδης αναφέρθηκε εκτενώς στα αίτια παραβατικότητας, στην ψυχολογία των εφήβων, στις αρνητικές έως και αυτοκαταστροφικές επιδράσεις που έχει μετέπειτα η παραβατικότητά και στο θύμα και στο θύτη αλλά και στο θεατή –παρατηρητή κάθε αποτρόπαιου παραβατικού και βίαιου γεγονότος το οποίο θα μπορούσε και μπορεί να αποφευχθεί εάν καλλιεργηθεί η ενσυναίσθηση, ο διάλογος και η αποδοχή της κάθε διαφορετικότητας. Παράλληλα, προέτρεψε τα θύματα να μη φοβούνται να μιλήσουν και τους θύτες να μην προβαίνουν σε πράξεις που αργότερα θα μετανιώσουν.

Ο Νίκος Στρατηλάτης προσέγγισε τις πολυπαραγοντικές αιτίες της έξαρσης του φαινομένου της βίας, του εκφοβισμού και της παραβατικότητας και εστίασε στη μυθολογική, θεολογική, ιστορική, κοινωνική, νομική και ψυχολογική πλευρά του φαινομένου. Τόνισε ότι εύκολες λύσεις για την επίλυση αυτού του σύνθετου του προβλήματος δεν υπάρχουν, διευκρινίζοντας όμως ότι «η παραβατικότητα παρ’ όλες τις μορφές της και το πόσο ελκυστική μπορεί να μοιάζει, παραμένει προσωπική επιλογή και ταυτόχρονα κριτήριο και εμφανής απόδειξη της αυτοεκτίμησης του καθενός».

Οι ημερίδες πραγματοποιήθηκαν :

• 11/4/2024 στο Θέατρο « Μίκης Θεοδωράκης» στο Ελευθέριο Κορδελιό, την οποία παρακολούθησαν μαθητές/τριες της Ά τάξης των Λυκείων Ελευθερίου Κορδελιού

• 17/4/2024 στην Αίθουσα πολλαπλών ΕΠΑΛ Ευόσμου, την οποία παρακολούθησαν μαθητές/τριες της Ά τάξης των ΕΠΑΛ Ευόσμου

• 22/4/2024 στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου, την οποία παρακολούθησαν μαθητές/τριες της Ά τάξης των Λυκείων του Ευόσμου.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement