Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Κορδελιού Ευόσμου

Εύοσμος: «Βροχή» οι αιτήσεις στο δήμο για νέα τραπεζοκαθίσματα

Οι επαγγελματίες ζητούν περισσότερο ελεύθερο χώρο

«Βροχή» άρχισαν να πέφτουν οι αιτήσεις στο δήμο Κορδελιού – Ευόσμου από τους επιχειρηματίες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, καφέ, μπαρ και εστιατόρια, κυρίως στην πλατεία Ευόσμου και πέριξ αυτής, οι οποίοι ζητούν να τους δοθεί επιπλέον χώρος για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.

Από την επανέναρξη της εστίασης στις 3 Μαϊου, οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν δεχτεί πάνω από 30 αιτήσεις από επαγγελματίες, ενώ ο αριθμός αναμένεται να ξεπεράσει τις 100 το επόμενο διάστημα. Οι περισσότεροι επιχειρηματίες, στην προσπάθεια τους να κερδίσουν το χαμένο έδαφος από το αναγκαστικό “λουκέτο” που έβαλαν λόγω της πανδημίας και να πάρουν οικονομική ανάσα, εκμεταλλεύονται τα κυβερνητικά μέτρα, (άρθρο 60 του Ν.4795/17.04.2021) σύμφωνα με τα οποία παρατάθηκε έως την 31η Οκτωβρίου 2021 το δικαίωμα των επιχειρήσεων εστίασης να ζητούν από τον οικείο Δήμο επιπλέον χώρο για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, ο οποίος μάλιστα χορηγείται εντελώς δωρεάν.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο makthes.gr ο αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών, και Δημοτικής Αστυνομίας, Κωνσταντίνος Σωτηράκης, με το άνοιγμα της εστίασης άρχισε η υποβολή των σχετικών αιτήσεων από πολλά καταστήματα που κάνουν ότι μπορούν για να αποκτήσουν μεγαλύτερο χώρο, προσελκύοντας περισσότερους πελάτες για να καλύψουν τη χασούρα μηνών, λόγω των συνεχιζόμενων lockdown και να κρατήσουν το προσωπικό στη δουλειά.

«Οι υπηρεσίες του δήμου άρχισαν ήδη να εξετάζουν τις αιτήσεις που υποβάλλονται και μάλιστα αυτό γίνεται προσεκτικά, καθώς υπάρχουν και εκείνες που δεν μπορούν να γίνουν δεκτές, αφού κάποιοι επαγγελματίες ζητούν να επεκταθούν σε κοινόχρηστο χώρο με πράσινο» επισήμανε ο κ. Σωτηράκης.

Ο ίδιος αναφερόμενος στον επιπλέον χώρο που ζητούν οι επαγγελματίες, είπε ότι με βάση το νόμο, μπορεί να είναι έως και τριπλάσιος του αρχικού και μπορεί να επαρκεί για την ανάπτυξη του ίδιου αριθμού τραπεζοκαθισμάτων που προβλέπονται στην ήδη κατεχόμενη άδεια. «Η διάταξη δηλαδή αποσκοπεί στον δωρεάν διπλασιασμό της δυναμικότητας των επιχειρήσεων σε τραπεζοκαθίσματα, όπου αυτό φυσικά είναι δυνατό» σημείωσε ο κ Σωτηράκης και πρόσθεσε ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μην θίγονται δικαιώματα άλλων επιχειρήσεων που διαθέτουν επίσης άδεια κατάληψης κοινοχρήστου χώρου.

Καμία ανοχή στις αυθαιρεσίες

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο με το άνοιγμα της εστίασης η πλειοψηφία των καταστημάτων συμμορφώθηκε στις σχετικές διατάξεις και λειτουργεί χωρίς προβλήματα Ωστόσο, είπε, πως υπάρχουν και αρκετές περιπτώσεις επιχειρήσεων που αυθαιρετούν σε βάρος άλλων που είναι συνεπείς, αλλά αυτό όπως διευκρίνισε ο αντιδήμαρχος δεν μπορεί να γίνει ανεκτό.

Ήδη όπως είπε, σε σύσκεψη που έγινε στο δημαρχείο με την ηγεσία της αστυνομίας, συμφωνήθηκε ότι η ΕΛ.ΑΣ θα προβαίνει σε συνεχείς ελέγχους για να διαπιστώνει αν τηρούνται τα μέτρα με την κατάληψη του κοινόχρηστου χώρου, προκειμένου να μην δημιουργούνται εντυπώσεις ότι κάποιοι… ευνοούνται και κάποιοι αδικούνται.

«Σε αυτό είμαστε ξεκάθαροι. Βάζουμε πλάτη για να στηρίξουμε την εστίαση που πλήρωσε ακριβά το τίμημα της πανδημίας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δήμος και αστυνομία θα κάνουν τα στραβά μάτια σε περιπτώσεις που καταπατείται δημόσιος χώρος» υπογράμμισε ο κ. Σωτηράκης.

Κανονιστικό πλαίσιο

Αναφορικά με το πόσα καταστήματα στην πλατεία Ευόσμου και γύρω από αυτή λειτουργούν με εξωτερικό χώρο, είπε ότι το 70% των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος έχει χώρο έξω, αλλά σημείωσε πως ζητούν και άλλο για να δουλέψουν περισσότερο.

«Η απόφαση της διοίκησης να μπει τάξη για την εύρυθμη λειτουργία της πλατείας, είναι ειλημμένη, χωρίς αυτό να εκληφθεί ως τιμωρητικό μέτρο για τους επαγγελματίες της εστίασης» ανέφερε ο κ. Σωτηράκης. Εξάλλου είπε ότι οι Τεχνικές Υπηρεσίες με τους τοπογράφους έχουν επανεκκινήσει τις διαδικασίες, ώστε να εκδοθεί το επόμενο διάστημα η κανονιστική διάταξη για τον καθορισμό του κοινόχρηστου χώρου. «Θα την εφαρμόσουμε σιγά – σιγά, ενώ παράλληλα ο δήμος θα φροντίσει να στηρίζει με κάθε τρόπο τους επαγγελματίες, χωρίς όμως εξαιρέσεις» σχολίασε ο αντιδήμαρχος.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα της πλατείας, που είναι η μεγαλύτερη στη δυτική Θεσσαλονίκη και συγκεντρώνει πολύ κόσμο αποτελεί «πληγή» για το δήμο Κορδελιού – Ευόσμου, καθώς ήταν χαρακτηρισμένη δρόμος και πεζόδρομος και επειδή ακριβώς δεν υπήρχε κανονιστικό πλαίσιο, ο κάθε επαγγελματίες άπλωνε τραπεζοκαθίσματα και άλλες υπαίθριες κατασκευές κατά την κρίση του.

Πηγή: makthes.gr

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement