Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Κορδελιού Ευόσμου

«Η γνώση για την διαχείριση της άνοιας είναι δύναμη»

Published

on

Οι ερωτήσεις που υπέβαλαν οι περισσότεροι από τους 120 συμμετέχοντες στην ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «ΑΝΟΙΑ Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ ΜΑΣ», μετέτρεψε την εκδήλωση σε λαϊκή διάλεξη ανοικτού πανεπιστημίου, ΚΑΙ η ανταλλαγή απόψεων, η κατάθεση εμπειριών μαζί με το περιεχόμενο των ερωτήσεων σε απολύτως χρήσιμη και χρηστική, διότι οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες ή ήταν περιθάλπτοντες πασχόντων με άνοια ή ευαισθητοποιημένοι συνδημότες μας οι οποίοι ήθελαν να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις και τους τρόπους πρόληψης και διαχείρισης της, για το σοβαρό ιατρικό και κοινωνικό πρόβλημα της ΑΝΟΙΑΣ.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου δια της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Προστασίας Δημόσιας Υγείας, το Κέντρο Κοινότητας Κορδελιού Ευόσμου και η Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Κορδελιού Ευόσμου, με την Ελληνική Εταιρία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου.

Ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου Κλεάνθης Μανδαλιανός μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του, τόνισε «Αυτή η ασθένεια η ΑΝΟΙΑ εξελίσσεται σε επιδημία του αιώνα μας, η οποία δεν επηρεάζει και δεν αλλάζει μόνον τον ασθενή και την ποιότητα της ζωής τους αλλά ανατρέπει και την ζωή όλης της οικογένειας του. Το βλέπω στο ιατρείο μου, η άνοια είναι ένα παγκόσμιο θέμα, είναι πρόβλημα κάθε οικογένειας. Η άνοια πλέον μας αφορά όλους γιατί αφορά τους γονείς μας και μας πονά όλους γιατί υποφέρουν οι γονείς μας και μας προβληματίζει όλους γιατί δεν ξέουμε τις περισσότερες φορές τι να κάνουμε για να βοηθήσουμε τους γονείς μας. Η άνοια είναι μια πολύπλοκη, πολυεπίπεδη ,δαιδαλώδης πάθηση και αποτελεί μείζον ιατρικό, κοινωνικό και οικονομοτεχνικό πρόβλημα για τις ανεπτυγμένες κοινωνίες με μεγάλο προσδόκιμο επιβίωσης. Όλα αυτά για μένα είναι μια ζώσα πραγματικότητα και στο ιατρείο και στο δημαρχείο. Μπορεί ως δήμαρχος να είμαι νέος – γιατρός όμως είμαι και θα είμαι για πάντα για αυτό κλείνοντας σας ενημερώνω ότι αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε ως διοίκηση να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εγκατάστασης δομών διάγνωσης, καταγραφής, αντιμετώπισης και θεραπείας της άνοιας στον δήμο μας και εύχομαι αυτός ο αγώνας μας σύντομα να ευοδωθεί προς όφελος όλων μας».

Η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας Δημόσιας Υγείας Πρόεδρος Δημοτικής Επιχείρησης Κορδελιού Ευόσμου κ. Φωτεινή Πεσματζόγλου Δεβετζή στον χαιρετισμό της μεταξύ άλλων επεσήμανε « Ξανασυναντιόμαστε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα με την ελληνική εταιρία νόσου Αλτζαχάιμερ και συγγενών διαταραχών και αυτό δείχνει δύο πράγματα. Πρώτον την άριστη συνεργασία μας με την πρόεδρο της πανελλήνιας ομοσπονδίας αλτζχάιμερ και υπεύθυνη του πρώτου οικοτροφείου για ασθενείς τελικού σταδίου «ΠΑΝΑΓΙΑ ΓΛΥΚΟΦΙΛΟΥΣΑ» κ. Μάγδα Τσολάκη και τους άριστους συνεργάτες της και δεύτερον το έκδηλο ενδιαφέρον της διοίκησης μας και του κέντρου κοινότητας του δήμου μας, για την στήριξη και την βελτίωση της ποιότητας της ζωής και των πασχόντων αλλά και των περιθαλπτόντων. Γιατί όλοι πλέον γνωρίζουμε η άνοια δημιουργεί πολλά προβλήματα όχι μόνον στον ασθενή αλλά και σε όλη την οικογένεια με πρώτους τους άμεσα περιθάλποντες του. Στόχος και της σημερινής μας ενημερωτικής συνάντησης είναι ακούσουμε και να μάθουμε από τους ομιλητές μας που είναι και στελέχη του οικοτροφείου ΠΑΝΑΓΙΑ ΓΛΥΚΟΦΙΛΟΥΣΑ τρόπους και μεθόδους για το πώς μπορούμε να διαχειριστούμε την άγνωστη, την δύσκολη, την επώδυνη και πρωτόγνωρη για όλους μας νέα οικογενειακή μας καθημερινότητα και μάλιστα ΟΧΙ ΑΓΝΩΣΤΩΝ προσώπων ΑΛΛΑ των δικών μας οικείων και πολυαγαπημένων ανθρώπων που από την μια μέρα στην άλλη έγιναν άλλοι άνθρωποι και με άλλον χαρακτήρα».

Η Γεσθημανή Κοντζαπιγίκογλου Κοινωνική Λειτουργός Κέντρου Κοινότητας Κορδελιού Ευόσμου, παρουσίασε τις υπηρεσίες, τις παροχές και τις αρμοδιότητες του Κέντρου Κοινότητας Κορδελιού Ευόσμου – με παράρτημα ΚΕΜ- στους δημότες. Την παρουσίαση συνόδευσε με την παράλληλη προβολή ολιγόλεπτου Βίντεο στο οποίο υπήρχαν δηλώσεις εξυπηρετούμενων ωφελούμενων δημοτών για τις υπηρεσίες του Κέντρου Κοινότητας.
Στη συνέχεια την σκυτάλη πήραν οι ομιλητές – Στελέχη της Ελληνικής Εταιρίας Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών και του Οικοτροφείου ¨ΠΑΝΑΓΙΑ ΓΛΥΚΟΦΙΛΟΥΣΑ» ο Θάνος Χατζηκωστόπουλος Κλινικός Ψυχολόγος και η Αναστασία Νεοκοσμίδου Κοινωνική Λειτουργός, οι οποίοι παρουσίασαν στους παρισταμένους με τρόπο απλό, σαφή και απόλυτα κατανοητό τόσο με την προβολή βίντεο όσο και με την αναφορά παραδειγμάτων τις πολύ ενδιαφέρουσες θεματικές που αφορούσαν στην διάγνωση της Άνοιας, τα συμπτώματα, τα Στάδια της Νόσου, την αντιμετώπιση, την πρόληψη, την διατροφή, τις έρευνες για το ελαιόλαδο και ρόδι, καθώς και στην λειτουργία και την δομή του Οικοτροφείου «Παναγία η Γλυκοφιλούσα» το οποίο λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2022, στη Θεσσαλονίκη.

Οι ομιλητές απάντησαν σε όλες τις ερωτήσεις των δημοτών και έδωσαν οδηγίες συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης των φροντιστών οι οποίοι επωμίζονται την μεγάλη ευθύνη της περίθαλψης των ασθενών με άνοια στο σπίτι.
Οι συμμετέχοντες επαίνεσαν με πολύ συγκινητικό τρόπο τις πολλές και άριστες δωρεάν αξιοπρεπείς παροχές του Οικοτροφείου « ΠΑΝΑΓΙΑ ΓΛΥΚΟΦΙΛΟΥΣΑ» προς ασθενείς τελικού σταδίου.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement