Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Κορδελιού Ευόσμου

Στη φυλακή 26χρονος που «ξάφριζε» αμάξια ενώ οι ιδιοκτήτες τους άναβαν καντήλια στα κοιμητήρια Ευόσμου

Εις βάρος του κατηγορουμένου, που δηλώνει αθώος, ασκήθηκε ποινική δίωξη για «διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής»

Επάγγελμα… τις κλοπές από αυτοκίνητα που στάθμευαν οι ιδιοκτήτες τους στα κοιμητήρια του Ευόσμου, είχε κάνει ένας 26χρονος στη Θεσσαλονίκη. Εις βάρος του κατηγορουμένου ασκήθηκε ποινική δίωξη για «διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής» και μετά την απολογία του στον ανακριτή κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος και πήρε τον δρόμο για τις φυλακές.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο 26χρονος «άνοιξε» τουλάχιστον έξι Ι.Χ. αυτοκίνητα που ήταν παρκαρισμένα στον χώρο τον κοιμητηρίων και αφαίρεσε από το εσωτερικό τους διάφορα αντικείμενα, χρήματα, τσάντες, πιστωτικές κάρτες, ενώ μετά από κάθε «χτύπημα» τρεπόταν σε φυγή με ένα νοικιασμένο αυτοκίνητο και με άγνωστο συνεργό του.

Στη δικογραφία περιγράφονται αναλυτικά οι έξι περιπτώσεις για τις οποίες κατηγορείται ο 26χρονος, ενώ ο τρόπος δράσης του είναι κοινώς σε κάθε περίπτωση κλοπής. Ο νεαρός έφτανε στα κοιμητήρια του Ευόσμου με ένα νοικιασμένο αυτοκίνητο για να καλύψει τα στοιχεία του, ενώ πάντα δρούσε μέρα – μεσημέρι.

Οι κλοπές

Η πρώτη περίπτωση που περιγράφεται στη δικογραφία είναι στις 20 Νοεμβρίου, όταν ο κατηγορούμενος στις 15.10 έσπασε το τζάμι από το αυτοκίνητο ενός 50χρονου το οποίο ήταν σταθμευμένο στην είσοδο των κοιμητηρίων και αφαίρεσε ένα πορτοφόλι, το δίπλωμα οδήγησης, 35 ευρώ, τρεις τραπεζικές κάρτες και διάφορα έγραφα.

Δύο ημέρες αργότερα, αυτή τη φορά περίπου στις 11 το πρωί, έσπασε το τζάμι άλλου αυτοκινήτου και εισήλθε στο εσωτερικό του, αρπάζοντας ένα τσαντάκι που περιείχε την ταυτότητα του θύματος, τραπεζικές κάρτες, 30 ευρώ, τα κλειδιά του σπιτιού, μέχρι και την άδεια κυκλοφορίας και την ασφάλεια του οχήματος.

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, περίπου στις 15.30, ο κατηγορούμενος εκμεταλλεύτηκε ότι μία 73χρονη γυναίκα άφησε ξεκλείδωτο το όχημά της και αφαίρεσε από το εσωτερικό του την τσάντα της που περιείχε ένα πορτοφόλι με χρηματικό ποσό 300 ευρώ, ένα κινητό τηλέφωνο, κλειδιά οικείας, και διάφορα άλλα προσωπικά αντικείμενα της παθούσας.

Την επόμενη ημέρα, στις 23 Νοεμβρίου και ώρα 15.30, ο 26χρονος έβαλε στο… μάτι και άνοιξε το αυτοκίνητο 60χρονης, εκμεταλλευόμενος ότι είχε αφήσει μισάνοιχτο το παράθυρο του οδηγού. Με γρήγορες κινήσεις αφαίρεσε από το εσωτερικό του την τσάντα της που περιείχε το πορτοφόλι της, μαζί με την ταυτότητά της, το δίπλωμα, 100 ευρώ, το βιβλιάριο υγείας και άλλα προσωπικά της αντικείμενα. Ο κατηγορούμενος αποχώρησε με το μαύρο αυτοκίνητο το οποίο όμως έγινε αντιληπτό από το θύμα που ειδοποίησε της ΕΛ.ΑΣ.

Το γεγονός ότι την τελευταία φορά έγινε αντιληπτός φαίνεται ότι… φρέναρε τον 26χρονο, όμως δεν τον σταμάτησε από το να συνεχίσει την δράση του, σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο. Στις 27 Δεκεμβρίου, περίπου στις 16.30, έφτασε και πάλι στα κοιμητήρια Ευόσμου, εντόπισε το όχημα που ήθελε να «χτυπήσει» και την κατάλληλη στιγμή έσπασε το τζάμι του συνοδηγού και ξεκίνησε να αφαιρεί από το εσωτερικό του διάφορα αντικείμενα, μεταξύ αυτών τραπεζικές κάρτες, ενδύματα, βιβλία, ένα ρολόι αξίας 350 ευρώ, 40 ευρώ σε μετρητά μέχρι και έναν σκληρό δίσκο που βρήκε εντός του οχήματος. Ο φερόμενος ως δράστης έφυγε με το ίδιο μαύρο όχημα το οποίο οδηγούσε άγνωστος άντρας, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν ταυτοποιηθεί.

Η έκτη και η τελευταία φορά που «χτύπησε» ο 26χρονος πριν συλληφθεί από τους αστυνομικούς, ήταν νωρίς το απόγευμα της 29ης Δεκεμβρίου. Με την «κλασική» του μέθοδο αφαίρεσε από όχημα γυναίκας, μία τσάντα που περιείχε 30 ευρώ, τραπεζικές κάρτες και άλλα προσωπικά αντικείμενα ενώ τράπηκε σε φυγή πάλι με το όχημα που οδηγούσε άγνωστος συνεργός του.

Ο κατηγορούμενος τελικά συνελήφθη παραμονή πρωτοχρονιάς όταν μετέβη στο αστυνομικό τμήμα για να δώσει το «παρών» και οι αστυνομικοί του πέρασαν χειροπέδες. Μάλιστα, ο 26χρονος εμφανίστηκε στο τμήμα οδηγώντας το αυτοκίνητο με το οποίο έφευγε από τις διαρρήξεις και, όπως προέκυψε, ήταν νόμιμα νοικιασμένο.

Ο 26χρονος ο οποίος ήταν γνωστός στις Αρχές και για άλλες περιπτώσεις κλοπών και διαρρήξεων, προανακριτικά αρνήθηκε τις κατηγορίες και υποστήριξε ότι ουδεμία σχέση έχει με τις κλοπές και τις διαρρήξεις οχημάτων.

«Για τις κλοπές που κατηγορούμαι δεν έχω καμία απολύτως σχέση. Στα κοιμητήρια βρίσκομαι κάθε μέρα, σε διάφορες μέρες, για τον αδελφό μου και άλλα συγγενικά μου πρόσωπα. Στα κοιμητήρια με γνωρίζουν, ακόμη και οι άνθρωποι από το security. Μαζί τους κάλεσα την αστυνομία και εντοπίσαμε άτομα που κλέβανε. Εγώ ο ίδιος έχω πάει στο τμήμα και έχω δώσει διάφορες πινακίδες από οχήματα που κλέβουν», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στους αστυνομικούς.

Η νομική άποψη

Μιλώντας στο protothema.gr, η συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου, Ανθούλα Ανάσογλου, τονίζει ότι πρόκειται για αυστηρή απόφαση της δικαιοσύνης να κρίνει προσωρινά κρατούμενο τον 26χρονο και επισημαίνει ότι από τα αποδεικτικά στοιχεία προκύπτει η αθωότητα του εντολέα της.

«Δυστυχώς, σε αυτή την περίπτωση είχαμε μία εξάντληση της αυστηρότητας από την πλευρά της ανάκρισης. Επίσης, διακρίνεται και μια υπερβολή από την πλευρά της αστυνομίας. Χωρίς ιδιαίτερα αποδεικτικά στοιχεία, διαμορφώθηκε ένα κατηγορητήριο βασισμένο δήθεν σε ένα «Modus operandi», τονίζει η ποινικολόγος και προσθέτει ότι «η δικαιοσύνη, όμως, δεν πρέπει να βασίζεται κατά κύριο λόγο μόνο στις καταθέσεις των αστυνομικών, αλλά θα πρέπει να μετρά και όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που συγκλίνουν στην αθώωση του κατηγορουμένου».

«Είναι πολύ λυπηρό να μην εξαντλούνται οι περιοριστικοί όροι και ένας απ’ αυτούς που αποτελεί μέγιστη καινοτομία της δικονομίας είναι η αποζημίωση των θυμάτων και να προχωράμε σε άτακτες προσωρινές κρατήσεις οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν λύνουν το θέμα της εγκληματικότητας. Η πρόβλεψη από το νομοθέτη τα εγκλήματα που δεν ασκείται βία για αποζημίωση των θυμάτων που αποτελεί μέγιστη καινοτομία που οδηγεί σε ικανοποίηση το κοινωνικό σύνολο της πλήρης αποζημίωσης για το λυπηρό συμβάν. Οποιαδήποτε άλλη λύση αποτελεί αναχρονιστική πράξη και οδηγεί πραγματικά σε αδιέξοδο. Το επόμενο βήμα είναι η πλήρης αποζημίωση όλων των φερόμενων ως θυμάτων», επισημαίνει η κα. Ανάσογλου.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement