Connect with us

Δήμος Νέαπολης Συκεών

Δ.Νεάπολης – Συκεών: Συνάντηση με την ηγεσία του Υπ.Εσωτερικών για τη σωτηρία ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ

Published

on

Συνέχιση των πρωτοβουλιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προαναγγέλλει ο δήμαρχος Σ.Δανιηλίδης

Έντονες αντιδράσεις για το πολυσέλιδο προσχέδιο της ΚΥΑ που κοινοποιήθηκε σήμερα στη δημοσιότητα με «στραγγαλιστική» προθεσμία τριών ημερών και άμεσες πρωτοβουλίες της Τ.Α. προαναγγέλλει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.

Με τη δρομολόγηση της πρώτης συνάντησης με την πολιτική ηγεσία του υπ. Εσωτερικών κλιμακώνονται οι πρωτοβουλίες της ΚΕΔΕ για την αποτροπή του «λουκέτου» στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ, που μαθηματικά θα επιφέρει η εφαρμογή του νέου νόμου (Ν. 4756/2020). Και η πραγματοποίηση της συνάντησης αυτής καθίσταται άμεσα αναγκαία καθώς σήμερα δόθηκε στη δημοσιότητα το πολυσέλιδο προσχέδιο της ΚΥΑ που θέτει «στραγγαλιστική» προθεσμία τριών ημερών.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το νόμο αυτόν που ψηφίστηκε πρόσφατα, η λειτουργία των δομών σε δημόσια σχολικά κτίρια θα προβλέπεται κατόπιν κοινής απόφασης (ΚΥΑ) τριών συναρμόδιων υπουργείων, γεγονός που θα οδηγήσει σε σοβαρότατες περιπέτειες τα 424 ΚΔΑΠ, τα 75 ΚΔΑΠμεΑ, τους 2.500 επιστημονικά εξειδικευμένους εργαζόμενους σε αυτά και τα δεκάδες χιλιάδες παιδιά που συμμετέχουν σε αυτά.

«Άνω του 80% των δημοτικών ΚΔΑΠ λειτουργεί σε σχολικά κτίρια, σε σύγχρονες και επαρκέστατες εγκαταστάσεις με άρτια υποδομή και εξοπλισμό, που έχει προσφερθεί από τους δήμους», τονίζει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, ζητώντας η ΚΥΑ να διευκολύνει την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ. Για το σκοπό αυτό, μάλιστα, όπως αναφέρει, θα υπάρξει μια σειρά και ένας νέος κύκλος επαφών και παρεμβάσεων, «ξεκινώντας από την πολιτική ηγεσία του υπ. Εσωτερικών, η οποία «συνάντηση ελπίζουμε να γίνει πολύ σύντομα, ιδιαίτερα τώρα με αφορμή την κοινοποίηση του προσχεδίου της ΚΥΑ».

Κλείσιμο δομών

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου, ενώ ηγεσία της ΚΕΔΕ απέστειλε χθες, Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021, επιστολή στον υπ. Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και στον αναπλ. υπ. Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, με την οποία ζητείται συνάντηση για το θέμα των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-μεΑ, ενώ εκφράζεται και η αγωνία που δεν παραλήφθηκε ακόμη η ΚΥΑ για τη σχετική μελέτη και διατύπωση άποψης, το προσχέδιο νωρίς σήμερα το μεσημέρι κοινοποιήθηκε στην ΚΕΔΕ με την «απαίτηση» να μελετηθεί και να αξιολογηθεί έως το μεσημέρι της ερχόμενης Παρασκευής.

Να σημειωθεί ότι το θέμα της συνέχισης της ομαλής και απρόσκοπτης λειτουργίας των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ (συνολικά 599 ανά τη χώρα) εξετάστηκε διεξοδικά σε βάθος την περασμένη εβδομάδα κατά τη συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εργαζομένων στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΠΑΣΕΚΔΑΠ), κατόπιν πρωτοβουλίας του προέδρου της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, και δημάρχου Νεάπολης-Συκεών, Σίμου Δανιηλίδη. Όπως συμφωνήθηκε από όλες τις πλευρές, κοινός και πρωτεύων στόχος είναι να κατοχυρωθεί η συνέχιση της λειτουργίας των κρίσιμων αυτών δομών ενταγμένων στους δήμους, και ταυτόχρονα να υπάρξει επίλυση του εργασιακού προβλήματος των εργαζομένων με τη μετατροπή της σύμβασής τους σε αορίστου χρόνου, με παράλληλη διασφάλιση της χρηματοδότησης.

Αυτά είναι και τα φλέγοντα ζητήματα που έθεσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου με την επιστολή που απέστειλε χθες (869_2021/8.3.2021) στον υπ. Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και στον αναπλ. υπ. Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα. Αυτή ήρθε ως συνέχεια των πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη, ο οποίος από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το θέμα κινητοποίησε το σύνολο των Οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ ανέπτυξε στενή συνεργασία με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, συμμετέχοντας και ο ίδιος στις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις.

Πρώτες αντιδράσεις για την ΚΥΑ

Με την επιστολή του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ζητά από τους κ. Βορίδη και Πέτσα να πραγματοποιηθεί «μία συνάντηση μαζί σας αλλά και με την παρουσία του Προεδρείου των Εργαζομένων των Δομών αυτών», προκειμένου να εκτεθούν αναλυτικά τα προβλήματα που θα ανακύψουν από την εφαρμογή του νόμου, που μπορούν να φθάσουν μέχρι και «να διακοπεί η επιτυχημένη λειτουργία των κοινωνικών αυτών δομών».

Παράλληλα εξέφρασε «την αγωνία μας για το γεγονός ότι αναμένουμε το σχέδιο της Κ.Υ.Α. για να καταθέσουμε τις θέσεις μας με απώτερο στόχο την εύρυθμη λειτουργία των δομών αυτών», κάτι που τελικά, υπό την πίεση της επιστολής, συνέβη σήμερα.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τον δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών, και πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, Σίμο Δανιηλίδη να κάνει λόγο για «μια πολύ προσβλητική για την Αυτοδιοίκηση εξέλιξη».

«Σήμερα πήραμε στα χέρια μας το προσχέδιο της ΚΥΑ και μας δίνουν προθεσμία μέχρι την Παρασκευή το μεσημέρι. Δεκάδες άρθρα σε δεκάδες σελίδες είναι αδύνατον να μελετηθούν και να αξιολογηθούν. Ήδη από την πρώτη ανάγνωση προκύπτουν τεράστια προβλήματα για τη συνέχιση της λειτουργίας εκατοντάδων τμημάτων που αναφέρονται σε δεκάδες χιλιάδες παιδιά στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ. Με το μαχαίρι στο λαιμό πρέπει εντός τριών 24ώρων να τη μελετήσουμε με τους επιστημονικούς συνεργάτες μας, τους νομικούς, τους τεχνικούς και άλλων ειδικοτήτων για να εκφέρουμε γνώμη», δηλώνει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.

Όπως τονίζει «δεν υπάρχει κανένα μα κανένα επιχείρημα που να δικαιολογεί την επιβολή της τόσο στραγγαλιστικής και ασφυκτικής προθεσμίας, που ως σκέψη και μόνο συνιστά μια πολύ προσβλητική για την Αυτοδιοίκηση εξέλιξη». «Κι αυτό που πρέπει να ανατραπεί άμεσα είναι η αλλαγή της προθεσμίας και των χρονικών περιθωρίων διαβούλευσης».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη, «δεν υπάρχει λόγος πίεσης χρόνου και η διαβούλευση με τα Όργανα της Τ.Α. (ΚΕΔΕ, ΠΕΔ, Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής) μπορεί να έχει περιθώριο ασφαλείας κάποιων εβδομάδων, τουλάχιστον έως το τέλος Μαρτίου». «Μέσα σ’ αυτό το χρονικό περιθώριο μπορούν τα Όργανα των δήμων να μελετήσουν σε βάθος το προσχέδιο της ΚΥΑ και να εκφέρουν ολοκληρωμένη την άποψή τους επί ενός εκάστου άρθρου, έτσι ώστε να διασφαλιστεί στο 100% η συνέχιση της ομαλής λειτουργίας των 599 ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ στο πλαίσιο των δήμων και να διασφαλιστεί η εργασία των χιλιάδων εργαζομένων σε αυτές».

Για την αντιμετώπιση του αιφνιδιαστικού αυτού προβλήματος, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου απέστειλε σήμερα νωρίς το απόγευμα επείγουσα επιστολή στην υφ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, με την οποία ζητείται «παράταση της κατάθεσης των παρατηρήσεών μας επί των σχεδίων των ΚΥΑ έως το τέλος του τρέχοντος μηνός Μαρτίου 2021».

Advertisement
Advertisement
Advertisement