Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Νέαπολης Συκεών

Πολυαρχιερατικός Εσπερινός για τη Σύναξη των Αγίων της Νεάπολης – Λαμπρή υποδοχή της Παναγίας Γοργοϋπηκόου (φωτο)

Published

on

Πλήθος κόσμου χθες στον περικαλλή Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Νεαπόλεως

Χαίρει και πανηγυρίζει η προσφυγική Νεάπολη της δυτικής Θεσσαλονίκης εορτάζοντας τους Νεαπολίτες Αγίους της, τους ουράνιους προστάτες και άγρυπνους φρουρούς της, των οποίων τη Σύναξη τιμά πανδήμως το πρώτο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου κάθε έτους.

Φέτος, ιδιαιτέρως η τοπική Εκκλησία της Νεάπολης με αφορμή την συμπλήρωση 100 ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή σεμνύνεται για τον Άγιο Γεώργιο εκ Νεάπολης της Καππαδοκίας, όπως έχει ονομαστεί και η συγκεκριμένη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Πρόσφυγες της Νεάπολης βρέθηκαν και στην Ν. Ιωνία της Αθήνας, με τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Γεωργίου να φυλάσσονται στον Ιερό Ναό Αγίου Ευσταθίου ενώ έχουν ξεκινήσει οι εργασίες από τον Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας κ. Γαβριήλ για την ανέγερση Ιερού Ναού προς τιμήν του Νεομάρτυρα Γεωργίου!

Στον φετινό λαμπρό εορτασμό προστέθηκε η ξεχωριστή ευλογία του προσκυνήματος της Ιερής Εικόνας της Παναγίας Γοργοϋπηκόου εκ Σμύρνης της Μικράς Ασίας, την οποία υποδέχθηκαν στον κεντρικό δρόμο έξω από τον Ναό οι Αρχιερείς, ο Ιερός Κλήρος και ο Λαός με κάθε τιμή και ευλάβεια, με την Φιλαρμονική της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης να αποδίδει τις πρέπουσες τιμές.

Στον πανηγυρικό Πολυαρχιερατικό Εσπερινό που τελέστηκε χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος, συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Ν. Ιωνίας κ. Γαβριήλ, Ν. Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου, Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίου και του Ποιμενάρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα, ο οποίος καθιέρωσε και ανέδειξε την εορτή της Συνάξεως των Νεαπολιτών Αγίων.

Πλήθος ευσεβών πιστών προσήλθε στον περικαλλή Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Νεαπόλεως για να μετάσχει των Ιερών Ακολουθιών και να προσκυνήσει τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Γεωργίου του Νεαπολίτου, του Αγίου Αθανασίου του Κουλακιώτου, του Αγίου Ακακίου του Ασβεστοχωρίτου και του Αγίου Θεοχάρους του Νεαπολίτου για να λάβει τη χάρη και την ευλογία τους.

Τους αρχιερείς πλαισίωσαν Ιερείς και Ιεροδιάκονοι με επικεφαλής τον Πρωτοσύγκελλο της Ι.Μ. Ν. Ιωνίας Αρχιμ. Επιφάνιο Αρβανίτη ενώ την μέριμνα της άρτιας διοργάνωσης των όλων ι. Ακολουθιών και εορταστικών εκδηλώσεων είχε ο Προϊστάμενος του Ναού Πρωτ. π. Ελευθέριος Κουτσαυσάκης.

Στον εόρτιο Εσπερινό μετείχαν επίσης ο Δήμαρχος Συκεών-Νεάπολης κ. Σίμος Δανιηλίδης, οι Βουλευτές Α’ Θεσσαλονίκη; κ.κ. Δημήτριος Κούβελας και Στράτος Σιμόπουλος, εκπρόσωποι τοπικών Φορέων και Συλλόγων και ο ευλογημένος λαός που υπερεπλήρωσε τον Ιερό Ναό και τον αύλειο χώρο αυτού, αφενός μεν για να τιμήσει τους Αγίους της τοπικής του Εκκλησίας και να καταθέσει την ευγνωμοσύνη του, αφετέρου για να προσκυνήσει την θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας της Τριχερούσας (πιστό αντίγραφο), η οποία κοσμεί τα τελευταία χρόνια τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Νεαπόλεως και στέκεται προστάτιδα των Ορθοδόξων Χριστιανών της περιοχής.

Στο θείο λόγο του ο χοροστατών Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος αναφέρθηκε περιεκτικά στην εντοπιότητα και τον βίο των Νεαπολιτών Αγίων, οι οποίοι ως Νεομάρτυρες μαρτύρησαν για την πίστη τους στον Χριστό στα χρόνια της Τουρκοκρατίας!

Φανέρωσαν, όπως είπε, διά του Μαρτυρίου τους τον δρόμο του Εσταυρωμένου Χριστού, θανατώθηκαν για να ζήσει ο κόσμος και να θριαμβεύσει η πίστη, παρουσιάζοντας τα σημεία που φανερώνει ο Θεός στα Μαρτύρια όπως η λάμψη, το φως, η ευωδία, το άφθαρτο των σωμάτων τους, κ.α.

“Οι Άγιοι, οι Νεομάρτυρες προστάτες σας, μας προσφέρουν τα σημεία της αιώνιας ζωής, μας προσφέρουν τα τεκμήρια της Βασιλείας του Θεού!” είπε στο τέλος του λόγου του, αφού προηγουμένως επεσήμανε τους ιδιαίτερους πνευματικούς δεσμούς που συνδέει την Νεάπολη με την ομώνυμη περιοχή της Ν. Ιωνίας, όπου θησαυρίζεται το σκήνωμα του Νεομάρτυρος Γεωργίου Νεαπολίτου, ευχαριστώντας τον Σεβ. Ποιμενάρχη κ. Βαρνάβα για την ευγενική πρόσκλησή του να συνεορτάσουν τη σύναξη των Αγίων της προσφυγικής Νεάπολης.

Από την πλευρά του ο Σεβ. Ποιμενάρχης της δυτικής Θεσσαλονίκης κ. Βαρνάβας ευχαρίστησε έναν – έναν τους αγίους Αρχιερείς για την λαμπρά τους παρουσία καθώς και τους ευλαβείς πιστούς για την μαζική συμμετοχή τους στις λατρευτικές Ακολουθίες, τιμώντας τους Νεομάρτυρες της Νεάπολης που θυσίασαν τη ζωή τους για την πίστη τους στον αληθινό Θεό.

Πηγή: romfea.gr

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement