Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Παύλου Μελά

Διημερίδα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά: Η Επόμενη Μέρα

Published

on

Η διημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 11 και την Πέμπτη 12 Μαΐου

Διημερίδα «Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά. Μία Λύση βασισμένη στη φύση. Η Επόμενη Μέρα» που διοργανώνεται από τον δήμο Παύλου Μελά την Τετάρτη 11 και την Πέμπτη 12 Μαΐου.

Η διημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Hotel Lazart στην περιοχή της Μονής Λαζαριστών, από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού – Αστικής Ανάπτυξης – Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων.

Η υλοποίηση του εμβληματικού έργου της αξιοποίησης του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά των 340 στρεμμάτων και της δημιουργίας του υπερτοπικού Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά ξεκίνησε στις 24 Νοεμβρίου 2021 και αναμένεται να αποδοθεί στους πολίτες το φθινόπωρο του 2023.

Ταυτόχρονα είναι σε εξέλιξη η επανάχρηση, κυρίως των ιστορικών κτηρίων του πρώην στρατοπέδου, αρχής γενομένης των Α2 και Α3, στα οποία θα αναπτυχθούν μουσειακοί χώροι και θα εγκατασταθούν δημοτικές υπηρεσίες.

«Μέχρι να ανοίξουμε διάπλατα τις πόρτες του Πάρκου μας, Δημοτική Αρχή του δήμου Παύλου Μελά και υπηρεσιακός μηχανισμός, στο πλαίσιο υλοποίησης του Ευρωπαϊκού έργου «Connecting Nature – Αστική αναγέννηση μέσω λύσεων βασισμένων στη φύση», διοργανώνουμε τη συγκεκριμένη εκδήλωση, με αντικείμενο το αφήγημα της ‘’επόμενης ημέρας’’ στο ΜΠΠΜ, τις συνέργειες με φορείς και την κοινωνία των πολιτών, μέσα από μια διημερίδα που θα περιλαμβάνει τέσσερις θεματικές ενότητες».

Ο Δήμος Παύλου Μελά εμπλέκει την κοινωνία και όλους τους ενδιαφερόμενους τοπικούς και υπερτοπικούς φορείς στον ουσιαστικό διάλογο για την ανάπτυξη και λειτουργία του Πάρκου μας, μέσα από την παρουσίαση της εξέλιξης του έργου, καθώς και πετυχημένων, εγχώριων και διεθνών καλών πρακτικών.

Στην έναρξη της διημερίδας, ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης θα τιμήσει συμβολικά τους Δημάρχους Σταυρούπολης και Παύλου Μελά που ‘’έγραψαν’’ τα πρώτα γράμματα στη διεκδίκηση του στρατοπέδου και έβαλαν τα θεμέλια για να γίνει πράξη το όραμα της αξιοποίησης του πρώην στρατοπέδου.

Θα δοθούν συμβολικές πλακέτες στις οικογένειες των αείμνηστων Δημάρχων Χρήστου Τσακίρη (1979-1990) και Διαμαντή Παπαδόπουλου (2003-2006 & 2011-2014), που διετέλεσε Δήμαρχος Σταυρούπολης και υπήρξε ο πρώτος Δήμαρχος Παύλου Μελά και στους Δημάρχους Σταυρούπολης Σπύρο Μπαρούτα (1991-2002) και Σάββα Σερασίδη (2007-2010).

Η εκδήλωση θα διεξαχθεί σε φυσικό και ψηφιακό περιβάλλον. Θα είναι ανοιχτή στο κοινό με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ και ταυτόχρονα θα μεταδοθεί ζωντανά με υπηρεσία Live Streaming. Επίσης, θα υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης μέσω της πλατφόρμας Zoom και με υποστήριξη διερμηνείας για τους εταίρους του Connecting Nature.

Οι ομιλίες / παρουσιάσεις θα είναι των 12-15 λεπτών και σε κάθε ενότητα θα υπάρχουν συντονιστές, κυρίως από τον χώρο των ΜΜΕ.

Το πρόγραμμα

ΤΕΤΑΡΤΗ 11 ΜΑΙΟΥ 2022
11.15-12.00 Προσέλευση – Εγγραφές

12.00-12.30
Εναρκτήρια Ομιλία του Δημάρχου Παύλου Μελά Δημήτρη Δεμουρτζίδη και Χαιρετισμοί Επισήμων
Χαιρετισμός του Προέδρου της ΚΕΔΕ και Δημάρχου Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου, με εξ αποστάσεως μήνυμα

12.30-13.00 Εισαγωγικές Ομιλίες:
Αναστασία Δημητριάδου, Διεύθυνση Σχεδιασμού, Αστικής Ανάπτυξης και Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων, Δήμος Παύλου Μελά (για το Ευρωπαϊκό έργο CONNECTING Nature)
Μίνα Παπαδιαμαντή, Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, Δήμος Παύλου Μελά (για το έργο «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και απόδοση σε Κοινή χρήση του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά»)

➢ ΕΝΟΤΗΤΑ 1
Πράσινο στο αστικό περιβάλλον / Αναψυχή – Ευεξία / Εμπειρίες

Συντονισμός:
Θεοδώρα Καρακιουλάχ, Δημοσιογράφος | Άκης Σακισλόγλου, Δημοσιογράφος

13.00-15.00 Ομιλητές:
Πρόδρομος Νικηφορίδης, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Σύμβουλος Αρχιτεκτονικής Μελέτης ΜΠΠΜ
Κυριάκος Ποζρικίδης, Διευθύνων Σύμβουλος του εθνικού εκθεσιακού φορέα ΔΕΘ – HELEXPO Α.Ε.
Γεώργιος Τσακούμης, Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ / ΤΚΜ
Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, Kαθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) και Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών
Παντελής Τζερτζεβέλης, Δημοσιογράφος ειδικού Τύπου, Μηχανολόγος Μηχανικός, μέλος της Ένωσης Ποδηλατικών Σωματείων Μακεδονίας Θράκης (Ε.Π.ΣΩ.ΜΑ.Θ)
Φωτεινή Αλεξίου, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Δήμος Παύλου Μελά και Σχολή Καλών Τεχνών
Φάνια Περσάκη, Γεωπόνος – Αρχιτέκτονας Τοπίου, Δήμος Παύλου Μελά

15.00-15.30 Συμπεράσματα – Ερωτήσεις – Συζήτηση

*Την πρώτη ημέρα θα υπάρχει διαθέσιμος καφές κτλ στην έναρξη της εκδήλωσης και ελαφρύ γεύμα μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ενότητας ομιλιών

ΠΕΜΠΤΗ 12 ΜΑΙΟΥ 2022
09.30-10.00 Προσέλευση – Εγγραφές – Καφές

➢ ΕΝΟΤΗΤΑ 2
Έρευνα – Καινοτομία – Οικονομική Ανάπτυξη

Συντονισμός:
Κάτια Γερακαρίτου, Δημοσιογράφος

10.00-11.30 Ομιλητές:
Δημήτρης Τζοβάρας, Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ)
Μάριος Αστερίου, Οικονομολόγος, Δήμος Παύλου Μελά
Κωνσταντία Μπέσσα, Στέλεχος της Ειδικής Ομάδας Σχεδιασμού και Αξιολόγησης του προγράμματος “Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη” Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
Κυριάκος Μερελής, Υπεύθυνος Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων Διοικούσας Επιτροπής Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ)
Γιάννης Τζεβελέκης, Διεύθυνση Πολεοδομίας

11.30 -12.00 Συμπεράσματα – Ερωτήσεις – Συζήτηση

12.00 -12.30 Διάλειμμα για καφέ

➢ ΕΝΟΤΗΤΑ 3
Πολιτισμός – Ιστορία

Συντονισμός:
Τάσος Ρέτζιος, Δημοσιογράφος – Δημοσιογράφος TV100 | Στάθης Αναστασιάδης, Διεύθυνση Παιδείας – Αθλητισμού – Πολιτισμού

12.30-14.00 Ομιλητές:
Ματούλα Σκαλτσά, Ιστορικός της τέχνης, μουσειολόγος, ομότιμη καθηγήτρια Α.Π.Θ. |Πάνος Τζώνος, Αρχιτέκτων-Μηχανικός, ομότιμος καθηγητής Α.Π.Θ.
Σταυρούλα Φωτοπούλου, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού Αθλητισμού
Στράτος Δορδανάς, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών & Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ)
Σπύρος Λαζαρίδης, Συγγραφέας
Τριαντάφυλλος Κουρούκλας, Προϊστάμενος Τμήμα Πολιτισμού | Κατερίνα Καλουδοπούλου, Τμήμα Πολιτισμού
Μαρία Συμαλίδου, Προϊσταμένη Μητρώων και Διαδικασιών Προσωπικού, Αρχαιολόγος, Δήμος Παύλου Μελά

14.00-14.30 Συμπεράσματα – Ερωτήσεις – Συζήτηση

14.30-15.30 Διάλειμμα για φαγητό

➢ ΕΝΟΤΗΤΑ 4
Διαχείριση – Συμμετοχή – Βιώσιμο μέλλον

15.30-16.00
Ο Μάριος Αστερίου, Οικονομολόγος MBA – MPhil Διεθνή Χρηματοοικονομικά, στέλεχος της Διεύθυνσης Σχεδιασμού, Αστικής Ανάπτυξης και Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων, θα παρουσιάσει την εμπειρία του Φορέα Διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης»

16.00-16.30 Συμπεράσματα – Ερωτήσεις – Συζήτηση

Κλείσιμο Διημερίδας | Απολογισμός – Προτάσεις

Την Πέμπτη 12 Μαΐου, τις ώρες 08.30-10.00 θα πραγματοποιηθούν υπαίθρια περιβαλλοντικά δρώμενα – παιχνίδια στην κεντρική πλατεία εκδηλώσεων της Μονής Λαζαριστών με προσκεκλημένους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων Σταυρούπολης (3ο και 13ο) στους οποίους θα δοθούν ενημερωτικοί χάρτες του υπό διαμόρφωση ΜΠΠΜ, αναμνηστικά δώρα με τη χορηγία των Ζαχαροπλαστείων Βασίλης και κεράσματα – ευγενική προσφορά της Τράπεζας Τροφίμων Θεσσαλονίκης.

Εάν επιθυμείτε να παρακολουθήσετε τη διημερίδα μέσω Live Streaming,

➢Για την Τετάρτη 11.05.2022, πατήστε ΕΔΩ
https://www.youtube.com/embed/LTbXbT0wU7M

➢Για την Πέμπτη 12.05.2022, πατήστε ΕΔΩ
https://www.youtube.com/embed/BxoA5OCn0Ow

Περισσότερες πληροφορίες
2313 302825 , 972 (ώρες Γραφείου)

Το έργο Connecting Nature – Συμπαραγωγή με τη Φύση για τη Μετάβαση, την Καινοτομία και τη Διακυβέρνηση των Πόλεων είναι μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας HORIZON 2020, με τη συμμετοχή του δήμου Παύλου Μελά και 30 ακόμη εταίρων από την Ευρώπη, την Ασία και τη Ν. Αμερική. Σκοπός του CONNECTING Nature είναι να προάγει την ενσωμάτωση Λύσεων Βασισμένων στη Φύση (Nature Based Solutions) για την αντιμετώπιση των σύγχρονων αστικών προκλήσεων.
Η φύση βοηθά στην παροχή αποτελεσματικών λύσεων που χρησιμοποιούν και αξιοποιούν τις ιδιότητες των φυσικών οικοσυστημάτων και τις υπηρεσίες που παρέχουν με έξυπνο και ορισμένες φορές «σχεδιασμένο» τρόπο. Αυτές οι Βασισμένες στη Φύση Λύσεις παρέχουν βιώσιμες, οικονομικά αποδοτικές και ευέλικτες εναλλακτικές πολλαπλών σκοπών που υποστηρίζουν την επίτευξη διαφόρων στόχων. Η συνεργασία με τη φύση, σε αντίθεση με την εργασία εναντίον της, μπορεί να ανοίξει το δρόμο προς μια πιο αποδοτική ως προς τους πόρους, ανταγωνιστική και πιο πράσινη οικονομία. Επίσης, μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και στην οικονομική ανάπτυξη, μέσω της κατασκευής και της παροχής νέων προϊόντων και υπηρεσιών που ενισχύουν το φυσικό κεφάλαιο και δεν το εξαντλούν.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement