Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Παύλου Μελά

Επανεκκίνηση αθλητισμού: Ενημέρωση αθλητικών συλλόγων από τον Δ. Παύλου Μελά

Όλοι οι σύλλογοι θα πρέπει να καταθέσουν αίτηση χρήσης των αθλητικών χώρων

Διευκρινίσεις για την επανεκκίνηση του αθλητισμού δίνει ο δήμος Παύλου Μελά και ο προϊστάμενος Διεύθυνσης Παιδείας-Αθλητισμού-Πολιτισμού Στάθης Αναστασιάδης για την αποφυγή ταλαιπωρίας μέρους συλλόγων που τηλεφωνούν και θέτουν ερωτήματα.

Όπως επισημαίνει ο δήμος, για την συγκεκριμένη χρονική περίοδο όλοι οι σύλλογοι θα πρέπει να καταθέσουν αίτηση χρήσης των αθλητικών χώρων που αιτούνται καθώς η επανεκκίνηση του αθλητισμού δεν ήταν καθολική και ως εκ τούτου δεν μπορεί να ισχύει το πρόγραμμα των χώρων όπως αυτό θα εφαρμόζονταν σε φυσιολογικές συνθήκες. Συγκεκριμένα:

Η αίτηση πρέπει να συμπεριλαμβάνει αναλυτικά τις ώρες που αιτούνται οι σύλλογοι ανά τμήμα και ηλικιακή ομάδα όταν αυτό το τμήμα πρόκειται να συμμετάσχει σε πρωτάθλημα όπως το προσδιορίζει η Γ.Γ.Α. Σύλλογοι που δεν θα συμμετέχουν σε τέτοια πρωταθλήματα δεν μπορούν να κάνουν χρήση τους αθλητικούς χώρους με εξαίρεση των ακαδημιών του συλλόγου(6-12 ετών) με τις προϋποθέσεις που θέτει το πρωτόκολλο άθλησης της Γ.Γ.Α.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τις οδηγίες:

6) Η χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων (ανοικτών και κλειστών) για προπονήσεις αθλητών των κατηγοριών ατομικών και ομαδικών αθλημάτων που έχουν διοργανώσεις κατά την περίοδο ΜαΐουΣεπτεμβρίου 2021, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιακών κατηγοριών (παίδων-κορασίδων, εφήβων-νεανίδων, νέων-νέων γυναικών) που έχουν μοριοδοτούμενα για τα ΑΕΙ πρωταθλήματα και που έως τώρα δεν επιτρεπόταν η χρήση τους”.

Για αυτή την κατηγορία αθλητών πρέπει να υπάρξει λεπτομερής γνώση του ειδικού πρωτοκόλλου που διέπει την εφαρμογή του από τη Γ.Γ.Α.(τρόπος άσκησης,εξαερισμός χώρων, περιορισμός χωρητικότητας, self-test κλπ)

Οι ομάδες οφείλουν να:

Α) Να ορίσουν έναν υπεύθυνο COVID-19 και να τον γνωστοποιήσουν στην αντίστοιχη Ομοσπονδία με στοιχεία επικοινωνίας.

Β) Να προσκομίζουν την κατάσταση των αθλητών τους στην αθλητική εγκατάσταση με τα ωράρια προπόνησης.

Γ) Να προσκομίζουν μια φορά την εβδομάδα στην αθλητική εγκατάσταση τα αποτελέσματα των τεστ COVID-19 για τους αθλητές που συμμετέχουν στις προπονήσεις.

Δ) Να αποστέλλουν στην αντίστοιχη Ομοσπονδία σε εβδομαδιαία βάση, τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα των τεστ COVID-19 των αγωνιστικών τους τμημάτων με τη μορφή στους πίνακες που σας αποστέλλουμε με το ειδικό πρωτόκολλο της Γ.Γ.Α.

Δεν γίνεται χρήση αποδυτηρίων πουθενά!

Για το Beach volley συγκεκριμένα καθώς ο Δήμος μας διαθέτει τέτοιους συλλόγους:

“…..

9) Λειτουργία και χρήση ανοικτών εγκαταστάσεων πετοσφαίρισης σε άμμο για προπονήσεις από αθλητές και αθλούμενους, με τις εξής προϋποθέσεις:

α) έως 4 άτομα ανά γήπεδο

β) οι αθλητές/αθλούμενοι προσκομίζουν στην εγκατάσταση αρνητικό τεστ αντιγόνου για COVID-19, από διαπιστευμένα εργαστήρια ή τον ΕΟΔΥ με βάση τον Πίνακα 2.

Για τους δε συλλόγους που έχουν αθλητές Εθνικών ομάδων ή για προετοιμασία Ολυμπιακών Αγώνων ή ότι άλλο συμπεριλαμβάνει η εγκύκλιος της Γ.Γ.Α. πρέπει να τηρηθεί η διαδικασία που προβλέπεται από τη Γ.Γ.Α.(εισήγηση της Ομοσπονδίας στη Γ.Γ.Α.(ονομαστικές καταστάσεις), έκδοση βεβαίωσης της Γ.Γ.Α. και παράδοση στο Τμήμα Αθλητισμού.

Συγκεκριμένα:

“….

3) Χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων από όσους αναφέρονται σε ονομαστικές καταστάσεις που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, κατόπιν εισήγησης της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, για την κάλυψη των αναγκών προετοιμασίας των εθνικών ομάδων για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2021.Η χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων από τους παραπάνω αθλητές γίνεται κατά προτεραιότητα σε αθλητικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται από αθλούμενους ή άλλους αθλητές και ισχύουν περιορισμοί χωρητικότητας.”

4) Χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων από όσους αναφέρονται σε ονομαστικές καταστάσεις των ομοσπονδιών κατόπιν έγκρισης της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, για την κάλυψη των αναγκών προετοιμασίας των εθνικών ομάδων ανδρών-γυναικών για τις διεθνείς διοργανώσεις. Η χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων από τους παραπάνω αθλητές γίνεται κατά προτεραιότητα σε αθλητικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται από αθλούμενους ή άλλους αθλητές και ισχύουν περιορισμοί χωρητικότητας.

*Για το Δημοτικό μας Κολυμβητήριο θα υπάρξει ειδική ανακοίνωση μετά την έναρξη του στα μέσα Ιουνίου.

Ειδικά για το θέμα υγιεινής των χώρων πρέπει να δηλωθεί στο Τμήμα Αθλητισμού υπεύθυνος τήρησης του προπονητικού και υγειονομικού πρωτοκόλλου(απολύμανση, καθαριότητα) και υπεύθυνος Covid-19 (μπορεί να είναι κοινό πρόσωπο). Τα άτομα αυτά πρέπει να φέρουν θεσμική ή επαγγελματική ιδιότητα με το Σύλλογο(Πρόεδρος, έφορος, φυσικοθεραπευτής, γιατρός κλπ.)

Εδώ να τονίσουμε ότι ο Δήμος μας δεν διαθέτει μόνιμο προσωπικό καθαριότητας για τους αθλητικούς χώρους ειδικά τα απογευματινά και θα παρεμβαίνει σε καθαριότητα αυτών των χώρων εκ περιτροπής όπου δύναται σε πρωϊνές ώρες. Σε περίπτωση διαπιστωμένου κρούσματος Covid-19 το Τμήμα Αθλητισμού πρέπει να ενημερώνεται άμεσα και να προβαίνει σε απολύμανση του χώρου.

Οι Σύλλογοι είναι προφανές ότι θα πρέπει να λειτουργούν με πιστοποιημένους προπονητές-εκπαιδευτές δηλωμένους στο “ΕΡΓΑΝΗ” και φυσικά να τηρούν και οι ίδιοι το συγκεκριμένο πρωτόκολλο της ΓΓΑ(self-test από το ΕΡΓΑΝΗ κλπ). Κάθε σύλλογος θα δηλώσει στο Τμήμα Αθλητισμού τα ονόματα των υπευθύνων καθαριότητας(όνομα, τηλέφωνα, ιδιότητα). Το υλικό καθαριότητας οφείλεται να το προμηθεύεστε οι ίδιοι.

Το Τμήμα Αθλητισμού θα προβαίνει σε τακτικούς ελέγχους για την τήρηση των οδηγιών που θα σας αποσταλούν και όπου διαπιστώνεται καταστρατήγηση των όρων που τίθενται από τα υγειονομικά και άλλα πρωτόκολλα θα επιβάλλει κυρώσεις και αφαίρεση προπονητικών ωρών.

Στα επισυναπτόμενα έγγραφα της ΓΓΑ υπάρχουν οι αναλυτικές οδηγίες της ΓΓΑ και ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στους πίνακες που προσδιορίζονται οι μέγιστες χωρητικότητες ανά εγκατάσταση και άθλημα και ο βαθμός επικινδυνότητας κάθε αθλήματος όπως αυτός προσδιορίζεται από τη Γ.Γ.Α.

Κάθε σύλλογος που θα αιτηθεί ώρες θα πρέπει να υπογράψει και υπεύθυνη δήλωση τήρησης του παρόντος καθώς και ότι συμμορφώνεται με τις υποδείξεις προπονητικού και υγειονομικού πρωτοκόλου της ΓΓΑ όπως αυτές θα διαμορφώνονται κάθε φορά.

Ενημερωτικά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι σύμφωνα με το άρθρο 3, παράγραφος 4 του αθλητικού νόμου 4726/2020, που ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2020, τροποποιήθηκε το άρθρο 8 του ν. 2725/1999 λαμβάνεται υπόψη:

«Στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού τηρείται μητρώο ειδικά αναγνωρισμένων αθλητικών σωματείων. Αθλητικό σωματείο που δεν φέρει την κατά το παρόν ειδική αθλητική αναγνώριση και δεν έχει εγγραφεί στο ηλεκτρονικό μητρώο αθλητικών σωματείων του άρθρου 142 του ν. 4714/2020 (Α’ 148), δεν μπορεί να χρησιμοποιεί αθλητικές εγκαταστάσεις που ανήκουν σε εποπτευόμενα από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου».

Προθεσμίες εκ της Γ.Γ.Α.:

“Σωματείο που έχει εγγραφεί στο ηλεκτρονικό μητρώο κατά το έτος 2020 υποχρεούται, για κάθε άθλημα για το οποίο έχει εγγραφεί, να επικαιροποιήσει τα απαιτούμενα στοιχεία έως την

31-8-2021

Σωματείο που υπέβαλε οριστική αίτηση εντός των χρονικών ορίων ενός κύκλου, εφόσον η αίτησή του, κατόπιν του διενεργηθέντος ελέγχου, βρέθηκε ελλιπής με αποτέλεσμα τη μη εγγραφή του στο ηλεκτρονικό μητρώο, έχει δικαίωμα συμπλήρωσης – διόρθωσης της αίτησής του, ως προς τα πεδία που δεν έγινε αποδεκτή κατά τον έλεγχο, και υποβολής της εκ νέου (επανυποβολής) έως το πέρας του επόμενου κύκλου.

Ειδικά για τις αιτήσεις του δεύτερου κύκλου, το δικαίωμα συμπλήρωσης – διόρθωσης και επανυποβολής τους λήγει την 30-11-2021.

Άρα σύμφωνα με τα παραπάνω μετά τη λήξη και της παράτασης που ορίστηκε η 31-08-2021

(ή 31-11-2021) για την καταχώρηση των σωματείων στο μητρώο αν κάποιο σωματείο δεν καταχωρηθεί ως οφείλει στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων δεν θα μπορεί να κάνει χρήση των Δημοτικών Αθλητικών Εγκαταστάσεων

Τέλος να σας ενημερώσουμε κατά τον ίδιο τρόπο που θα αποστείλετε στη ΓΓΑ για την καταχώρηση στο μητρώο, κάθε σωματείο πρέπει να μας αποστείλει πρόσφατο καταστατικό του σωματείου του και το πρακτικό συγκρότησης του τελευταίου Διοικητικού Συμβουλίου(με τηλέφωνα των μελών του). Κάθε σωματείο θα τα στέλνει με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο mail: apegioudi@pavlosmelas.gr

Τα περιοριστικά μέτρα θα επανεκτιμώνται και οι οδηγίες ασφαλούς άθλησης θα επικαιροποιούνται ανάλογα με τη γενικότερη επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Στο πλαίσιο της διαδικασίας επανέναρξης του αθλητισμού, κρίνεται σκόπιμο στην παρούσα φάση από την Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της Γ.Γ.Α. να υποβληθούν άμεσα επικαιροποιημένα προπονητικά και αγωνιστικά πρωτόκολλα από τις ομοσπονδίες που δεν έχουν μεριμνήσει για την ανανέωσή τους, περιλαμβάνοντας μεταξύ άλλων τις νεότερες οδηγίες της Γ.Γ.Α. και προκειμένου να εγκριθούν.

Η υποχρέωση αυτή ισχύει και για τα αθλήματα που δεν έχουν ξεκινήσει προπονήσεις ή αγώνες, καθώς ενδέχεται να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement