Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Δέλτα

Γιάννης Ιωαννίδης: Πολλαπλά λάθος επιλογή να παραμείνει η ΔΕΘ στο κέντρο

«Το βάρος μας θα πέσει στα έργα που ήδη δρομολογήσαμε και βρίσκονται σε διαφορετικό στάδιο ένταξης ή υλοποίησης»

Να αποτελέσει προτεραιότητα η δυτική Θεσσαλονίκη στις εξαγγελίες των πολιτικών αρχηγών, κατά την παρουσία τους στην πόλη και με αφορμή την 85η Διεθνή ‘Εκθεση, ζητά ο δήμαρχος Δέλτα, Γιάννης Ιωαννίδης, μέσω συνέντευξής που παραχώρησε στην εφημερίδα «Karfitsa».

Απαιτεί άμεσες και αναγκαίες παρεμβάσεις για να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής όλων των κατοίκων, ενώ
παράλληλα υπογραμμίζει πως ο κύβος δεν ερρίφθη για το θέμα της ΔΕΘ και της μετεγκατάστασής της και πως το να παραμείνει στο κέντρο της Θεσσαλονίκης είναι μια λάθος απόφαση.


Επίσης, με αφορμή τα «μισά» της διοίκησής του ο κ.Ιωαννίδης αναλύει τους στόχους του για την επόμενη διετία στον δήμο Δέλτα μέχρι και την έλευση των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Δήμαρχε με αφορμή την 85η ΔΕΘ και την παρουσία των πολιτικών αρχηγών στην πόλη, τι περιμένετε από τις εξαγγελίες για τη δυτική Θεσσαλονίκη;

Ευελπιστώ ότι όλοι οι πολίτες. Δυνατότητα ισότιμης συμμετοχής Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας στον εθνικό σχεδιασμό. Συγκεκριμένα έργα, χρηματοδότηση, ιεράρχηση και χρονοδιάγραμμα. Παρεμβάσεις που σηματοδοτούν τη νέα Αναπτυξιακή ταυτότητα, που περιλαμβάνει ισοδύναμα όλες τις διαστάσεις χωρικές και ποιοτικές. Ριζικό ανασχεδιασμό με όρους 21ου αιώνα.

Ειδικότερα η επιβαρυμένη Δυτική Θεσσαλονίκη, πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα. Παράδειγμα εναλλακτικής πράσινης βιώσιμης ανάπτυξης, που υπερβαίνει στερεότυπα και δεν επαναλαμβάνει λανθασμένες επιλογές. Τηλεγραφικά θα έλεγα:

-Δημιουργία Πράσινου Δυτικού Τόξου, πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής με αξιοποίηση ανενεργών στρατοπέδων.

-Δημιουργία ενιαίου δημόσιου χώρου, στο παραλιακό μέτωπο από Αγγελοχώρι μέχρι το Δέλτα Αξιού, με συνέχεια, προσβασιμότητα, ήπια κινητικότητα, με διασύνδεση πράσινων χώρων.

-Μετεγκατάσταση ΔΕΘ στα δυτικά, με δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου, στο κέντρο της πόλης με τη μικρότερη αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο, λύση ζωτική για τις ανάγκες της. Απελευθερώνει χώρους, εξισορροπεί το αναπτυξιακό ισοζύγιο της πολλαπλά υποβαθμισμένης δυτικής πλευράς.

-Λιμάνι, σιδηροδρομική διασύνδεση, οργάνωση άτυπης βιομηχανικής συγκέντρωσης Καλοχωρίου, εκκρεμείς οδικοί άξονες, ολοκλήρωση δικτύου μετρό, χωρίς αλλοίωση της «υπόγειας» ιστορικής διαδρομής, επέκταση του στα δυτικά.

-Λειτουργία προαστιακού προς Διεθνές Πανεπιστήμιο, ΒΙΠΕΘ Σίνδου, Αποτελεσματική αντιμετώπιση περιβαλλοντικής υποβάθμισης και δυσοσμίας που κατακλύζει τη δυτική Θεσσαλονίκη.

Τα παραπάνω είναι άμεσες, αναγκαίες επεμβάσεις στο στρατηγικό σχεδιασμό της ευρύτερης περιοχής, συστατικά μιας Θεσσαλονίκης, αναπτυγμένης, φιλικής, βιώσιμης, με κεντρικό στοιχείο το πράσινο. Ολοκληρωμένη παρέμβαση, όχι αποσπασματικά έργα, μπορούν να παρασύρουν όλη τη Βόρεια Ελλάδα σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης. Με συνεκτικό σχεδιασμό, μελετημένα βήματα, συνεργασία, θα έρθει το αποτέλεσμα.

Διεκδικήσατε η ΔΕΘ να πάει στη Σίνδο. Ωστόσο, θα παραμείνει στο κέντρο και θα προχωρήσει η ανάπλαση της. Πώς μπορεί αντισταθμιστικά να αναβαθμιστεί ο δήμος Δέλτα;

Ως δήμος Δέλτα, επιδιώκουμε τη σύνθεση, προσπαθούμε, να προσθέσουμε τις ψηφίδες μας, στον κοινό στόχο ολοκληρωμένου σχεδιασμού ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα μας…


Αυτά που ήδη παρέθεσα είναι τμήματα μιας ολοκληρωμένης ατζέντας που
περιλαμβάνει όλη την πόλη. Δεν υπάρχει αντίληψη διαπραγματευτικής αντιστάθμισης, είτε του Δήμου Δέλτα, είτε κάποιου άλλου από τους 7 Δήμους και Δημάρχους, με τους οποίους ενώσαμε αγωνίες, σχέδια και προσπάθειες. Σε μια αυτοδιοικητική πρωτοβουλία, ανοιχτής αντίληψης και διευρυμένης αναπτυξιακής ατζέντας. Μας ωθεί η ανάγκη ισότιμης ανάπτυξης, κοινωνικού οφέλους, στη συλλογική προοπτική.


Ως προς τη ΔΕΘ, η προσπάθεια να παραμείνει στο κέντρο, να δεσμευτούν οι εξελίξεις, δεν παύει να είναι μια πολλαπλά λάθος επιλογή, γιατί όλοι πολύ σύντομα, θα το βρουν μπροστά τους και θα πρέπει να απολογηθούν γιατί επέλεξαν να προχωρήσουν στη λάθος κατεύθυνση. Δεν θα αρκούν προσχηματικές υπεκφυγές που δεν ευσταθούν όπως, «δεν υπήρχαν χρήματα» «η λύση της μετεγκατάστασης είναι ακριβή».

Άρα ας μη βιαζόμαστε, ακόμα δεν έχει ριφθεί ο κύβος…


Είστε ικανοποιημένος από τη δική σας, έως τώρα, προσπάθεια στη διοίκηση; Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες αλλαγές που καταφέρατε και που «κολλήσατε»;

Ποτέ δεν είσαι ικανοποιημένος, ακόμα κι όταν έχεις αποτελέσματα ικανά να σε καθιστούν αισιόδοξο. Αν πρέπει να εντοπίσω κάτι που να μπορώ να θεωρήσω, ότι «κολλήσαμε» αυτό είναι η υποστελέχωση των υπηρεσιών, η αποψίλωση με την κινητικότητα, η έλλειψη κρίσιμου, αναγκαίου και κατάλληλου επιστημονικού προσωπικού, αριθμητικά και σε ειδικότητες, για να τρέξουν τα έργα. Χωρίς αυτή την αναγκαία και ικανή συνθήκη για να παραχθεί έργο, δυστυχώς θα προσπαθούμε στον υπερθετικό βαθμό και τα αποτελέσματα θα έρχονται με χρονική υστέρηση, που κανείς δεν επιθυμεί.


Σε ποιους τομείς θα ρίξετε το βάρος το επόμενο μισό της θητείας σας και μέχρι τις επόμενες εκλογές;

Το βάρος μας θα πέσει στα έργα που ήδη δρομολογήσαμε και βρίσκονται σε διαφορετικό στάδιο ένταξης ή υλοποίησης. Μια συμπεριληπτική εικόνα έργων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, έχει ως εξής:

-Υδροδότησης με καθαρό πόσιμο νερό, ολοκλήρωση αποχετευτικού- συνδέσεις στην περιοχή του Αξιού.
-Αλλαγή παλαιού δικτύου ύδρευσης
-Ολοκληρωμένο σχέδιο καθαριότητας, Γωνιές Ανακύκλωσης, Πράσινο Σημείο, νέους κάδους, ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ανανέωση στόλου αποκομιδής απορριμμάτων, με αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.
-Ξεμπλοκάρισμα του έργου «ανακατασκευή – αναπαλαίωση δημοτικού σχολείου Σίνδου».

Αναπλάσεις Σίνδου – Διαβατών.


-Εκσυγχρονισμό όλων των σχολικών συγκροτημάτων
-Ανακατασκευή Πλατείας Χαλάστρας και Πάρκου Κερκύρας
-Δημιουργία Πολυχώρου 23 στρεμμάτων στα Διαβατά.
-Μουσείο Τοπικής Ιστορίας στα Διαβατά
-ΕΠΑΛ Σίνδου και Χαλάστρας
Τα παραπάνω είναι μόνο μερικά από τα έργα που σκιαγραφούν το δείγμα της αντίληψης μας.

Πηγή: Από την έντυπη εφημερίδα karfitsa

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement