Η συντονισμένη επιχείρηση κατεδάφισης ετοιμόρροπων κτιρίων σε Εύοσμο και Ελευθέριο – Κορδελιό δεν είναι απλώς μια τεχνική παρέμβαση· συνιστά μια έμπρακτη απάντηση σε δεκαετίες αδιαφορίας που άφησαν ολόκληρες γειτονιές εκτεθειμένες σε κινδύνους και απαξίωση. Εκεί όπου το κεντρικό κράτος διαχρονικά αποτύγχανε να ασκήσει τον στοιχειώδη έλεγχο, ο Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου αναλαμβάνει τώρα να κλείσει τις «πληγές» που παρέμεναν ανοιχτές, συχνά μπροστά στα μάτια πολιτών που έβλεπαν την ασφάλεια και την ποιότητα ζωής τους να διαβρώνονται.
Οι κατεδαφίσεις τριών επικίνδυνων κτισμάτων, δύο στον Εύοσμο (Εθνικής Αντιστάσεως 1-3 και Μικράς Ασίας 38 με Αρκαδίου) και ενός στο Ελευθέριο – Κορδελιό (Σωκράτους 2), αποτελούν την πρώτη πράξη ενός ευρύτερου σχεδίου που είχε για χρόνια μείνει στα χαρτιά. Κτίρια εγκαταλελειμμένα, στατικά αμφίβολα και υγειονομικά επικίνδυνα, μετατρέπονταν σιωπηρά σε ωρολογιακές βόμβες για τη δημόσια ασφάλεια. Το γεγονός ότι επιτέλους μπαίνει τάξη σε αυτό το πεδίο, αποτυπώνει την ανάγκη η Τοπική Αυτοδιοίκηση να λειτουργεί ως καταλύτης όπου η κεντρική διοίκηση κωφεύει.
Ο δήμαρχος Λευτέρης Αλεξανδρίδης, υπενθυμίζοντας τις παρεμβάσεις που ήδη υλοποιήθηκαν —τη μετεγκατάσταση του Ειδικού Σχολείου Ελευθερίου – Κορδελιού μετά από είκοσι χρόνια, την επικαιροποίηση της μελέτης για στάδιο και κολυμβητήριο, τη λειτουργία του ανελκυστήρα στην πεζογέφυρα της Ολυμπιάδος, την πλήρη αδειοδότηση των αθλητικών εγκαταστάσεων και την πιστοποίηση των παιδικών χαρών— υπογραμμίζει πως η αποκατάσταση της κανονικότητας δεν είναι υπόθεση εντυπώσεων αλλά διαρκούς δουλειάς.
Σε μια περίοδο όπου η κυβερνητική αδράνεια έχει μετατρέψει τη δημόσια ασφάλεια σε υπόθεση ατομικής ευθύνης, τέτοιου είδους παρεμβάσεις επιβεβαιώνουν ότι οι τοπικές αρχές μπορούν να σηκώσουν βάρη που άλλοι αρνούνται να αναλάβουν. Η κατεδάφιση των επικίνδυνων κτισμάτων δεν είναι απλώς τεχνικό έργο, αλλά πολιτική πράξη: μια καθαρή δέσμευση ότι ο δημόσιος χώρος δεν θα αφεθεί στο έλεος της εγκατάλειψης.
Ο Αλεξανδρίδης μιλά για «κλείσιμο ανοιχτών μετώπων πολλών ετών» και πράγματι, οι τομές αυτές λειτουργούν ως αντιπαράδειγμα στον φαύλο κύκλο υποσχέσεων χωρίς αντίκρισμα. Όταν η κυβέρνηση αφήνει τη γραφειοκρατία να λιμνάζει, ο δήμος δείχνει πως η αποφασιστικότητα και ο ορθός σχεδιασμός μπορούν να αποδώσουν χειροπιαστά αποτελέσματα.
Σε μια εποχή όπου το δημόσιο συμφέρον συχνά μετατρέπεται σε πολιτική ρητορεία, η κατεδάφιση των ετοιμόρροπων κτιρίων σε Εύοσμο και Ελευθέριο – Κορδελιό αποδεικνύει ότι υπάρχουν ακόμη διοικήσεις που επιλέγουν τη δουλειά αντί των υποσχέσεων. Και αυτό, για έναν δήμο που επί χρόνια βίωσε παραμέληση, είναι ίσως το πιο ουσιαστικό βήμα προς μια πόλη ασφαλέστερη, καθαρότερη και δικαιότερη για τους ανθρώπους της.