Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Πολιτισμός

Δεξιότητες από κορυφαίους μουσικούς, στο First Chair Academy Summer Festival

Published

on

Θα παραμείνουν έως την ερχόμενη Παρασκευή, στο πλαίσιο της συμμετοχής τους σε ένα φεστιβάλ, μοναδικό στο είδος του

Νεαροί μουσικοί απ’ όλο τον κόσμο, καταξιωμένοι καθηγητές και καλλιτέχνες παγκοσμίου βεληνεκούς «συχνάζουν» εδώ και λίγες μέρες στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (ΟΜΜΘ). Θα παραμείνουν έως την ερχόμενη Παρασκευή, στο πλαίσιο της συμμετοχής τους σε ένα φεστιβάλ, μοναδικό στο είδος του, το First Chair Academy Summer Festival 2023.
Δράσεις, σεμινάρια, διαλέξεις, συζητήσεις και πρόβες πραγματοποιούνται καθημερινά από το περασμένο Σάββατο στις εγκαταστάσεις του Μεγάρου, όπου εξέχοντες μουσικοί ηγέτες ορχηστρών, μαέστροι, μουσικολόγοι, ειδικοί εκπαιδευτές και μελετητές, διδάσκουν και εμπνέουν τις επόμενες γενιές κορυφαίων οργανοπαιχτών ορχήστρας.

«Η ιδιαιτερότητα αυτού του προγράμματος έγκειται στο ότι εστιάζει στην εξειδικευμένη προετοιμασία που χρειάζεται ένας νέος μουσικός, ώστε στο μέλλον να μπορέσει να είναι leader σε μία μεγάλη, σπουδαία ορχήστρα», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΟΜΜΘ Χρίστος Γαλιλαίας. Όπως τόνισε, πέρα από το αυτονόητο κομμάτι του πόσο καλά παίζει κανείς, σε μία ομάδα ένας ηγέτης απαιτείται να διαθέτει και κάποια επιπλέον χαρακτηριστικά. «Το πρόγραμμα προσπαθεί ακριβώς να προετοιμάσει τα παιδιά ώστε να μπορέσουν να έχουν μία πετυχημένη ακρόαση αύριο-μεθαύριο που θα τους επιτρέψει να ενταχθούν σε μία μεγάλη ορχήστρα σε ένα τέτοιο σημαντικό και νευραλγικό ρόλο», συμπλήρωσε ο κ. Γαλιλαίας.

Το First Chair Academy (FCA) είναι λοιπόν μια επαναστατική και εμπνευσμένη νέα πρωτοβουλία δράσεων, που έχει σχεδιαστεί για να αναπτύξει τις ηγετικές ικανότητες και την υψηλή μουσική διαπαιδαγώγηση, στοιχεία απαραίτητα για τους κορυφαίους οργανοπαίχτες μουσικούς που θα επανδρώσουν μελλοντικά τις κορυφαίες θέσεις των ορχηστρών. Το φεστιβάλ είναι μία συμπαραγωγή του ΟΜΜΘ με το FCA και το Athens Management Agency.
«Είναι ένας οργανισμός που σχεδιάστηκε να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ του ακαδημαϊκού κόσμου και του κόσμου της επαγγελματικής ζωής. Θέλουμε να διδάξουμε στους νέους τις αρχές της ηγεσίας», υπογράμμισε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του FCA Igor Gruppman, που είναι ο επικεφαλής της ομάδας των υπευθύνων για την καθοδήγηση των νέων ταλέντων και πρώην Αρχιμουσικός της London Symphony Orchestra και της Rotterdam Philharmonic.

Το γεγονός ότι είναι πολύ διαφορετική η δουλειά του κορυφαίου στην ορχήστρα, από αυτήν κάποιου που παίζει πολύ καλά ένα όργανο, επιβεβαίωσε με βάση την 20ετή εμπειρία του ως εξάρχων στην Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ), ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της, Σίμος Παπάνας. «Δεν είναι καθόλου αυτονόητο ότι μπορούν να μαζευτούν 80-100 άνθρωποι και να παίξουν μουσική, δίνοντας όλοι μαζί την ψυχή τους ταυτόχρονα, με πάθος αλλά και με οργάνωση. Ένα πολύ μεγάλο μέρες αυτής της διαδικασίας εναπόκειται στους κορυφαίους της ορχήστρας, οι οποίοι δημιουργούν τη γέφυρα από τον μαέστρο προς το σώμα της ορχήστρας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπάνας, τονίζοντας ότι είναι μία διαδικασία που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν διδάσκεται επαρκώς σε επαγγελματικό περιβάλλον και γι’ αυτό συνεχάρη το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

«Όλα αυτά εντάσσονται στην εξωστρέφεια του Μεγάρου -που είναι βασικός μας στόχος, στις συνέργειες, στις συνεργασίες, ενώ ευελπιστούμε ότι θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια και θα γίνει θεσμός», είπε από την πλευρά της η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης Ευγενία Αλεξανδροπούλου, επισημαίνοντας ότι η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται στην κοινωνική προσφορά του Μεγάρου, που -όπως είπε, «απλόχερα χαρίζει στην πόλη και στη Β. Ελλάδα γενικότερα, αλλά και -γιατί όχι;- σε όλο τον κόσμο».

Οι δράσεις του First Chair Academy Summer Festival 2023 θα κορυφωθούν με μια ανοιχτή προς το κοινό πρόβα, ώστε να γίνει η πρώτη παρουσίαση των έργων που δουλεύτηκαν κατά την διάρκεια του φεστιβάλ, αλλά και του δρόμου εκμάθησης και καθοδήγησης των νέων ταλέντων στο κομμάτι της ηγεσίας μέσα στην ορχήστρα.
«Δεν είναι ακριβώς μία συναυλία όπως όλες οι άλλες, αλλά όπως είναι και ο τίτλος της Behind the Scenes Concert, κάποιος που θα έρθει θα καταλάβει ποια είναι η διαδικασία που χρειάζεται για να οδηγήσει σε ένα αποτέλεσμα», εξήγησε ο κ. Γαλλιλαίας.

Η παρουσίαση του κονσέρτου με τη MOYSA και τους συμμετέχοντες του προγράμματος θα λάβει χώρα την ερχόμενη Πέμπτη στις 21:00 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με ελεύθερη είσοδο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει το συμφωνικό έργο Scheherazade op 35 του Nikolai Rimsky-Korsakov και το κομμάτι για έγχορδα. Το the Silence του Alfred Momotenko-Levitsky, σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement