Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Παύλου Μελά

Ξεκινούν οι επετειακές εκδηλώσεις του Δ.Παύλου Μελά για τα 200 χρόνια της Επανάστασης

Published

on

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 8 Μαρτίου με διαδικτυακή ομιλία για τις γυναίκες της Επανάστασης.

Με διαδικτυακή ομιλία που θα έχει ως θέμα «Οι γυναίκες στην Επανάσταση του 1821» ξεκινούν την Δευτέρα, 8 Μαρτίου, οι εκδηλώσεις του Δήμου Παύλου Μελά για τη συμπλήρωση των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης.

Την εκδήλωση διοργανώνει το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Παύλου Μελά μέσω της πλατφόρμας zoom και θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021 στις 19:00, με εισηγήτρια την ιστορικό Βασιλική Λάζου.

Αφορμή για τη διοργάνωση της διαδικτυακής εισήγησης αποτελεί η επέτειος για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, καθώς και ο εορτασμός για την Ημέρα της Γυναίκας, ενώ οι άξονες στους οποίους θα κινηθεί καλύπτουν τόσο τη ζωή και την καθημερινότητα των γυναικών κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, όσο και τις πράξεις και τη στάση τους απέναντι στο θάνατο, το φόβο και την πείνα. Από το Σούλι ως το Μεσολόγγι και τα νησιά, οι γυναικείες μορφές της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 συνέβαλαν με τρόπο ουσιαστικό στην οργάνωση και διεξαγωγή της: εφοδίαζαν τους αγωνιστές με πολεμοφόδια, πολέμησαν στο πλάι τους σαν γνήσιες ηρωίδες, αφιέρωσαν τη ζωή τους και πρόσφεραν τις περιουσίες τους για την Ελλάδα, για την ελευθερία. Υπήρξαν όμως και οι γυναίκες που βίωσαν τον πόλεμο από το δικό τους μετερίζι, παλεύοντας με καθημερινές, αλλά συχνά ανυπέρβλητες δυσκολίες. Η ομιλία που έχει προγραμματιστεί για τις 8 Μαρτίου πραγματεύεται ακριβώς αυτό: τον τρόπο με τον οποίο εκείνες βίωσαν τη ζοφερή πραγματικότητα του πολέμου και την ανάταση της Επανάστασης. Μιλά για τη μοίρα όσων βρέθηκαν μέσα στα κάστρα και τις πολιορκημένες πόλεις, στην ύπαιθρο και τα νησιά. Φέρνει στην επιφάνεια τη γυναικεία δράση στην Τριπολιτσά, το Μεσολόγγι, την Αθήνα και τη Μάνη. Περιγράφει τις στερήσεις και την υποδούλωση, ενώ αναφέρεται στις επώνυμες και τις ανώνυμες γυναίκες της επανάστασης και αποτιμά τι έχασαν και τι κέρδισαν στον ελληνικό αγώνα για ανεξαρτησία.  

Η εισήγηση παρακολουθεί τη ζωή των γυναικών εν καιρώ πολέμου και εντάσσει τη δράση τους στo πλαίσιο και τα γεγονότα της εποχής.

Για να παρακολουθήσετε την ομιλία:

Για εξυπηρέτηση όλων, παρακαλείται ο/η κάθε ενδιαφερόμενος/η να συμπληρώσει τα στοιχεία του/της στην ειδική φόρμα πατώντας εδώ. https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfwoMKC1Yp09TqTUjb_t-mKTk2V6WGOL4A1HoecmLn9pwPIfQ/viewform

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement