Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Δέλτα

Σκουπίδια και ποντίκια «πνίγουν» τις επιχειρήσεις στη ΒΙΠΕ Σίνδου

Επιχειρηματίες κάνουν λόγο για εικόνες ντροπής,

Αντιμέτωποι με εικόνες ντροπής βρίσκονται εδώ και ένα μήνα επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου (ΒΙΠΕ), καθώς εν μέσω καύσωνα, πνίγεται από λόφους σκουπιδιών και αδρανών υλικών που αποθέτουν διάφορες εταιρείες.

Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στην έκταση που ανήκει στα διοικητικά όρια του δήμου Ωραιοκάστρου, με επιχειρηματίες να καταγγέλλουν ότι έχει να στείλει απορριμματοφόρο πάνω από τρεις εβδομάδες, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μία τεράστια εστία μόλυνσης και τα ποντίκια να κάνουν… πάρτι.

Οι επιχειρηματίες, μιλώντας στη «ΜτΚ» εξαπολύουν βολές τόσο σε βάρος του δήμου που αδιαφορεί, όπως λένε, για τις εικόνες ντροπής στο επιχειρηματικό πάρκο της πόλης, όσο και εναντίον εταιρειών, λέγοντας πως αντί να χρησιμοποιούν δικούς τους κάδους, ειδικούς για τα βιομηχανικά απορρίμματά τους, τα αποθέτουν στους συμβατικούς. Το πρόβλημα κατά τους ίδιους επιδεινώνεται και από την τοποθέτηση μεγάλων κοντέινερ γνωστών εταιρειών σε δημόσιο χώρο, ενώ παρά τις συνεχείς εκκλήσεις τους να τα απομακρύνουν δεν έχει γίνει τίποτα εδώ και έξι μήνες.

Στις φωτογραφίες που εξασφάλισε η «ΜτΚ» και οι οποίες ελήφθησαν προ ημερών, φαίνεται ξεκάθαρα ότι υπάρχει σοβαρότατο θέμα δημόσιας υγείας, λόγω της συνεχούς εναπόθεσης υλικών δραστηριότητας από παρακείμενες επιχειρήσεις που πετούν παραγόμενα προϊόντα τους κάδους απορριμμάτων που είναι προορισμένοι για εναπόθεση απλών συνήθων απορριμμάτων.

«Η κατάσταση είναι αφόρητη, λόγω και των υψηλών θερμοκρασιών, ενώ φτάσαμε στο σημείο να κυνηγάμε και ποντίκια στα γραφεία μας» τόνισε επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στην ΒΙΠΕ, στην έκταση που ανήκει στο δήμο Ωραιοκάστρου. Μάλιστα καταφέρεται εναντίον την δημοτικής αρχής, η οποία όπως λέει, δεν έχει φροντίσει ως οφείλει, να στείλει απορριμματοφόρα για την αποκομιδή.

Απειλείται η δημόσια υγεία

Σύμφωνα με τους επιχειρηματίες της περιοχής, ο κίνδυνος είναι πλέον μεγάλος για τη δημόσια υγεία, τονίζοντας ότι οι εταιρείες – επιχειρήσεις που δημιουργούν απόβλητα από τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες οφείλουν να τα έχουν σε ειδικούς κάδους, δικούς τους, εντός των εγκαταστάσεων τους προς αποθήκευση και να τα αποστέλλουν ακολούθως με δική τους φροντίδα προς ανακύκλωση.

«Ακόμη και όταν αδειάζουν οι κάδοι από τον δήμο, γεμίζουν μέσα σε μία ώρα με τα απόβλητα που προέρχονται από το προϊόν της εργασίας τους, με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνει να εναποθέσει οιοσδήποτε τρίτος μία συνήθη μικρή σακούλα απορριμμάτων» επισημαίνουν οι ίδιοι, υπογραμμίζοντας ότι η μη συμμόρφωση αποτελεί εγκληματική αμέλεια για τη δημόσια υγεία.

Επιχειρηματίες που μίλησαν στη «ΜτΚ» για την κατάσταση με τα σκουπίδια ανέφεραν σχετικά και με τα κοντέινερ, ότι πλην μίας εταιρίας, καμία άλλη δεν συμμορφώθηκε για την απομάκρυνσή τους, αγνοώντας ότι καταλαμβάνουν δημόσιο χώρο και όχι ιδιωτικό, όπως θα έπρεπε.

vipe2.jpg

«Αποτέλεσμα είναι η παρανομία και η ατιμωρησία να γίνονται κανόνας. Γιατί αν ακολουθήσουν το παράδειγμα αυτό και άλλες εταιρίες και εναποθέσουν παρανόμως τεράστια containers σε δημόσιο χώρο, τότε δεν θα μπορούμε ούτε να προχωρήσουμε. Δεν γίνεται για χάριν της ισονομίας κάποιοι να έχουν ατιμωρησία και να ενοχλούν όλες τις παρακείμενες επιχειρήσεις» επισήμαναν οργισμένοι οι επιχειρηματίες.

Οι ίδιοι ανέφεραν ότι έστειλαν σχετική επιστολή και στην ΕΤΒΑ, που εκμεταλλεύεται το βιομηχανικό πάρκο, ζητώντας να απομακρύνει τα τεράστια κοντέινερ της, υπενθυμίζοντάς της την επιστολή που είχε αποστείλει την 01/02/2023, ότι θα συμμορφωθεί σε 20 ημέρες. «Έκτοτε έχουν περάσει έξι μήνες και η Ελληνική Τράπεζα δεν έχει προβεί σε καμία απομάκρυνση των κοντέινερ της. Μάλιστα και αυτή τη φορά μας απάντησαν ότι θα συνεργαστούν όλα τα τμήματα της εταιρείας για το ζήτημα και θα επανέλθουν με την γραπτή τους απάντηση. Αλλά αυτό μένει να το δούμε» σημείωσαν οι επιχειρηματίες.

vipe.jpg

Τι απαντά ο δήμος Ωραιοκάστρου

Κληθείσα να απαντήσει στις καταγγελίες των επιχειρήσεων η αντιδήμαρχος Καθαριότητας Σοφία Δημητριάδου τόνισε ότι τα απορριμματοφόρα του δήμου περνούν κάθε Τετάρτη από τη ΒΙΠΕ και κάνουν την αποκομιδή κανονικά. «Είναι θέμα προγραμματισμού σε μία περιοχή ιδιαίτερα δύσκολη, στην οποία προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» σημείωσε, ενώ είπε πως αύριο (την Τετάρτη που πέρασε, 12 Ιουλίου) από νωρίς τα απορριμματοφόρα θα καθάριζαν όλη την περιοχή. Ξεκαθάρισε πως οι καταγγελίες των επιχειρήσεων δεν ευσταθούν, καθώς, όπως είπε «πάμε βάση προγράμματος και όχι όποτε θέλουμε».

Πάντως η αντιδήμαρχος παραδέχθηκε ότι η κατάσταση με τα σκουπίδια είναι αφόρητη, επιρρίπτοντας ευθύνες σε εταιρείες που δεν τηρούν τον κανονισμό και εναποθέτουν βιομηχανικά σκουπίδια σε κοινούς κάδους απορριμμάτων. «Έχουμε πειστήρια για όλα αυτά, βίντεο και φωτογραφίες για κάποιες εταιρείες και επιχειρήσεις που διαχειρίζονται με πολύ λάθος τρόπο τα απορρίμματά τους. Δεν έχει ευθύνες ο δήμος που καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες με το προσωπικό του, αλλά οι ίδιες οι επιχειρήσεις στη ΒΙΠΕ Σίνδου» τόνισε η κ. Δημητριάδου, σημειώνοντας παράλληλα ότι τις ημέρες του καύσωνα το προσωπικό της καθαριότητας κάνει την αποκομιδή από τις 6 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι. «Μετά είναι απάνθρωπο να λέμε στους ανθρώπους αυτούς μαζέψτε σκουπίδια την ώρα που οι θερμοκρασίες χτυπούν κόκκινο» σχολίασε χαρακτηριστικά.

Στις τριτοκοσμικές εικόνες με τους ξέχειλους, από σκουπίδια, κάδους, πέριξ των εγκατεστημένων επιχειρήσεων στη ΒΙΠΕ Σίνδου επιχειρεί να βάλει η ΕΤΒΑ-Βιομηχανικά Επιχειρηματικά Πάρκα, η οποία σχεδιάζει να αναλάβει την αποκομιδή των απορριμμάτων, προσφέροντας συνολικό πακέτο ανταποδοτικών υπηρεσιών καθαριότητας από τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Όπως τόνισε στη «ΜτΚ» η επικεφαλής του τμήματος Ανάπτυξης-Αδειοδοτήσεων της ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ Μαίρη Νικολάου οι ανταποδοτικές υπηρεσίες συνίστανται σε υπηρεσίες αποκομιδής αστικών αποβλήτων, καθαριότητας κοινοχρήστων χώρων και συντήρησης και λειτουργίας δικτύου δημόσιου ηλεκτροφωτισμού. Αυτές, είπε, παρέχονται από τις δημοτικές αρχές μέσω χρεώσεων, τα «δημοτικά τέλη», στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας των καταναλωτών.

«Η εταιρεία με γνώμονα την καλύτερη λειτουργία των Πάρκων και σε συνδυασμό με εύλογο εκτιμώμενο κόστος, η ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ από 01/01/2023 ανέλαβε σταδιακά τις υπηρεσίες αυτές σε 10 Επιχειρηματικά Πάρκα στη χώρα, ενώ το 2024 σχεδιάζει να εντάξει και άλλα πάρκα δίκτυο των εν λόγω υπηρεσιών, προκειμένου να βελτιστοποιηθεί το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών και να μειωθεί και η επιβάρυνση των εγκατεστημένων επιχειρήσεων» τόνισε σε δηλώσεις της.

Η κ. Νικολάου εξήγησε ακόμη ότι είναι μία δραστηριότητα που ενέχει επιχειρηματικό κίνδυνο για την ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ εξαιτίας του ρίσκου της είσπραξης τους, αλλά η εταιρεία αποφάσισε να το κάνει, ώστε να αυξήσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς όφελος των εγκατεστημένων επιχειρήσεων.

«Σε κάθε περίπτωση όμως, η ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ με όλες τις οργανωτικές μονάδες της όλο το εικοσιτετράωρο και όλες τις ημέρες του χρόνου παρέχει υπηρεσίες καθαρισμού και ευπρεπισμού των κοινοχρήστων χώρων και οδών της -όταν απαιτηθεί- καθώς προτεραιότητά της είναι η εύρυθμη λειτουργία του Πάρκου προς όφελος των εγκατεστημένων σε αυτό επιχειρήσεων» υπογράμμισε η επικεφαλής του τμήματος Ανάπτυξης-Αδειοδοτήσεων.

Πηγή: makthes.gr

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement