Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Επικαιρότητα

Η Θεσσαλονίκη αναπνέει δηλητήριο – Σε ποιες περιοχές η ρύπανση είναι εκτός ελέγχου

Μεγάλη έρευνα του Guardian δείχνει πως η πόλη συνεχίζει να ξεπερνά κατά πολύ τα όρια ασφαλείας που θέτουν Ε.Ε. και Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Ο βρετανικός Guardian με μία μεγάλη πανευρωπαϊκή έρευνα ήρθε να καταδείξει πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση στη Θεσσαλονίκη παραμένει εκτός των ορίων της Ε.Ε., ενώ όσον αφορά τα πιο αυστηρά όρια που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και τα οποία η Ευρώπη θα υιοθετήσει με μεγάλη καθυστέρηση έως το 2035 είναι εντελώς εκτός ελέγχου, με αποτέλεσμα οι Θεσσαλονικείς να αναπνέουν δηλητήριο.

Στην μεγάλη έρευνα του βρετανικού μέσου, η οποία καταδεικνύει πως η πλειονότητα των Ευρωπαίων αναπνέει τοξικό αέρα, η Θεσσαλονίκη κατατάσσεται στη θλιβερή λίστα των πιο μολυσμένων περιοχών της Ευρώπης, ενώ ο διαδραστικός χάρτης που φιλοξενεί ο «Guardian» μπορεί να πληροφορήσει τον καθέναν ακριβώς για την ποιότητα του αέρα στην περιοχή του και τη συγκέντρωση των μικροσωματιδίων.

Δείτε τον χάρτη

https://www.theguardian.com/environment/ng-interactive/2023/sep/20/europes-pollution-divide-see-how-your-area-compares

Οι «μαύρες» περιοχές

Οι τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ αναφέρουν ότι οι μέσες ετήσιες συγκεντρώσεις PM2,5 δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 5 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο (μg/m3). Η νέα ανάλυση διαπίστωσε ότι μόνο το 2% του πληθυσμού της Ευρώπης ζει σε περιοχές εντός αυτού του ορίου. Οι ειδικοί λένε ότι η ρύπανση από PM2,5 προκαλεί περίπου 400.000 θανάτους ετησίως σε ολόκληρη την ήπειρο.

Kαι στη Θεσσαλονίκη, αυτός ο αριθμός είναι άνω του 19 και φυσικά χρωματίζεται με μαύρο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Συγκεκριμένα, πατώντας κανείς πάνω στον διαδραστικό χάρτη, βλέπει πώς στις πιο επιβαρυμένες περιοχές είναι ο κεντρικός δήμος (δήμος Θεσσαλονίκης), η Καλαμαριά, η Πυλαία, οι Αμπελόκηποι και η Μενεμένη, ο Εύοσμος και το Κορδελιό, η Πολίχνη, τα Διαβατά, το Καλοχώρι, η Νέα Μαγνησία, τα Κύμινα και η Ευκαρπία, ενώ σε ελαφρώς καλύτερη μοίρα με ποσοστό συγκέντρωσης σωματιδίων 14-16 mg/m3 είναι οι Συκιές, η Χαλάστρα, τα Μάλγαρα και η Σίνδος. Λιγότερο επιβαρυμένος είναι ο αέρας σε Νέο Ρύσιο, Θέρμη, Πανόραμα, Φίλυρο, Ασβεστοχώρι και Ωραιόκαστρο.

Πηγή: makthes.gr

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement