Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Επικαιρότητα

Σαρωτικοί έλεγχοι από σήμερα για τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους

8.000 αστυνομικοί για τους ελέγχους των μέτρων

Από σήμερα ξεκινά η εφαρμογή των νέων μέτρων περιορισμού της έξαρσης της πανδημίας και υπ’ ατμόν βρίσκονται τις τελευταίες ώρες επιχειρήσεις, δημόσιοι φορείς και ελεγκτικοί μηχανισμοί, προκειμένου να προετοιμαστούν όσο το δυνατόν καλύτερα για την εφαρμογή των υγειονομικών περιορισμών.

Ήδη, το επιχειρησιακό σχέδιο που έχουν εκπονήσει κυβερνητικά στελέχη προβλέπει μπαράζ ελέγχων, τους οποίους θα πραγματοποιούν 8.000 αστυνομικοί με 1.900 συνεργεία των 10-15 ατόμων σε όλη τη χώρα, όπως και 400 στελέχη της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, αλλά και στελέχη της ΔΙΜΕΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης. Για λόγους διαφάνειας, τα κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ θα δρουν σε διαφορετικές περιοχές, από αυτές που υπηρετούν κανονικά τα μέλη τους, ενώ οι έλεγχοι θα διενεργούνται αιφνιδιαστικά και ταχύτατα, προκειμένου να διαπιστωθεί ο πραγματικός αριθμός τυχόν παραβάσεων.

Στα «όπλα» που φέρει η φαρέτρα των ελεγκτικών κλιμακίων είναι τα διπλασιασμένα πλέον πρόστιμα, που ανέρχονται σε 5.000 ευρώ, μαζί με αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης για 15 ημέρες, σε περίπτωση που διαπιστωθεί παρέκκλιση από τα μέτρα. Επιπλέον, οι επιχειρήσεις που δεν συμμορφωθούν με τους νέους υγειονομικούς περιορισμούς, θα εγγράφονται στην «μαύρη λίστα», δηλαδή ψηφιακή πλατφόρμα του Υπουργείου Ανάπτυξης, προκειμένου να ενημερώνονται σχετικά οι πολίτες.

Την επίσκεψη των ελεγκτικών μηχανισμών θα δεχθούν πρώτα οι υπότροπες επιχειρήσεις, ενώ οι έλεγχοι στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου θα επεκταθούν σε σημεία μαζικού ενδιαφέροντος, όπως:

· χώρους νυχτερινής διασκέδασης

·χώρους εστίασης (μπαρ, εστιατόρια) ιδίως με εξωτερικούς χώρους

·μεγάλα εμπορικά κέντρα

·σούπερ μάρκετ

·λιανεμπόριο

Σε επόμενο στάδιο, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες και κομμωτήρια.

Προσεκτικοί ως προς τον έλεγχο της ταυτοπροσωπίας θα πρέπει να είναι από πλευράς τους και επιχειρηματίες, καθώς θα πρέπει να απαιτούν την αντιπαραβολή του πιστοποιητικού με το δελτίο ταυτότητας, προκειμένου να εξασφαλίζεται ότι και τα δύο ανήκουν στο ίδιο άτομο.

Ειδικά για τους επιχειρηματίες της εστίασης και της διασκέδασης, στο στόχαστρο των ελεγκτικών μηχανισμών αναμένεται να τεθούν οι ημιεξωτερικοί χώροι, χώροι δηλαδή με οροφή και πλαϊνά προστατευτικά, οι οποίοι θεωρούνται κλειστοί, σε αντίθεση με τους ανοιχτούς, για τους οποίους δεν προβλέπεται οροφή και περιμετρική κάλυψη. Περαιτέρω διευκρινίσεις, άλλωστε, αναμένονται εντός της ημέρας με την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης αναφορικά με τους νέους υγειονομικούς περιορισμούς, ώστε αυτοί να τεθούν αύριο σε πλήρη εφαρμογή.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement