Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Επικαιρότητα

Προχωρούν οι διαδικασίες για το έργο της διαπλάτυνσης της οδού Λαγκαδά

Η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης γνωμοδότησε ομόφωνα θετικά στους περιβαλλοντικούς όρους του έργου ολοκλήρωσης των μελετών

Προχωρούν οι διαδικασίες για το έργο της διαπλάτυνσης της οδού Λαγκαδά, στο τμήμα της από τη διασταύρωση με την οδό Αγίων Πάντων μέχρι τον κόμβο στο στρατόπεδο Παύλου Μελά, σε συνολικό μήκος ενός χιλιομέτρου. Η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης γνωμοδότησε σήμερα ομόφωνα θετικά στους περιβαλλοντικούς όρους του έργου ολοκλήρωσης των μελετών, ενώ όπως ανέφεραν υπηρεσιακοί παράγοντες, για να φτάσουν οι διαδικασίες σε επίπεδο δημοπράτησης θα πρέπει να γίνουν η οριστική μελέτη και η μελέτη εφαρμογής.

   Συγκεκριμένα, προβλέπεται η διαπλάτυνση της οδού Λαγκαδά προς το δυτικό της όριο, όπου υφίσταται διαθέσιμος χώρος, σύμφωνα με το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο. Από τις δύο λωρίδες που έχει σήμερα ο δρόμος ανά κατεύθυνση, θα έχει πλέον τρεις λωρίδες ανά κατεύθυνση, κεντρική διαχωρισμένη νησίδα πλάτους 1,5 μέτρου, πεζοδρόμια πλάτους 3,5 μέτρων ανά κατεύθυνση, ενώ στο ρεύμα εξόδου προς την περιφερειακή οδό (στη δεξιά οριογραμμή του δρόμου) θα προστεθεί λωρίδα στάθμευσης δύο μέτρων. Το συνολικό πλάτος του δρόμου θα διαμορφωθεί στα 31,5 μέτρα.

   Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση, στο έργο περιλαμβάνεται επίσης η αναμόρφωση τεσσάρων ισόπεδων κόμβων (στις διασταυρώσεις με τις οδούς Αγίων Πάντων, Νεοχωρίου, Αγίου Γεωργίου και Παύλου Μελά) καθώς και η προσαρμογή της νέας οδού προς τα εκατέρωθεν τμήματα της Λαγκαδά.

   Σημειώνεται ότι η οδός Λαγκαδά από την πλατεία Δημοκρατίας έως τη διασταύρωση με την οδό Αγίων Πάντων έχει διαπλατυνθεί, όπως επίσης και από το Στρατόπεδο Παύλου Μελά μέχρι τον κόμβο Τιτάν. Το υπό διαπλάτυνση τμήμα του ενός χιλιομέτρου είναι το τμήμα με τη στενότερη διατομή, το οποίο δημιουργεί τεράστιο κυκλοφοριακό πρόβλημα στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.

   Κατά τη συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου χαρακτήρισε το έργο πολύ σημαντικό και υπογράμμισε ότι η ολοκλήρωσή του αναμένεται να συμβάλει στη βελτίωση των συνθηκών κυκλοφορίας των οχημάτων στην περιοχή. Στο ίδιο πνεύμα, η εισήγηση των υπηρεσιών της Περιφέρειας αναφέρει: «Τα οφέλη που αναμένονται από την υλοποίηση του έργου αφορούν αρχικά στον περιορισμό του χρόνου των μετακινήσεων των χρηστών της οδού, καθώς η αναβάθμιση και διαπλάτυνση του υπό μελέτη τμήματος της οδού Λαγκαδά και η εναρμόνισή της με τα υπόλοιπα διαπλατυσμένα τμήματά της, θα αποφορτίσει συνολικά την οδό από την έντονη κυκλοφοριακή συμφόρηση που δέχεται. Επίσης, εκτός από την αναβάθμιση της λειτουργικότητας της οδού θα αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό και οδική ασφάλεια για τους χρήστες της, ενώ παράλληλα και με την εκπόνηση της Υδραυλικής μελέτης θα επέλθει και η αντιπλημμυρική προστασία της οδού. Τέλος, το υπό μελέτη οδικό τμήμα θα ωφελήσει και θα ενισχύσει την περιοχή του έργου τόσο κοινωνικά όσο και οικονομικά, καθώς θα βελτιωθεί στο μέγιστο η προσβασιμότητα των ανθρώπων στα τοπικά εμπορικά καταστήματα αλλά και στις εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας και υποδομής που διαθέτει η περιοχή».

   Υπηρεσιακοί παράγοντες της Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης τόνισαν ότι το έργο θα λύσει πολλά κυκλοφοριακά προβλήματα και σημείωσαν ότι ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησής του είναι 18 μήνες ωστόσο οι εργασίες αναμένεται να προχωρήσουν με γρηγορότερους ρυθμούς. Επιπλέον υπογράμμισαν την ανάγκη να γίνει μια υπάρξει μελέτη κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, ώστε να γίνει η κατασκευή του έργου ανά λωρίδα και να διευθετείται η κυκλοφορία για το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσουν τα έργα.

   Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Νέαπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης τόνισε ότι η διαπλάτυνση της οδού Λαγκαδά στο συγκεκριμένο σημείο έχει καθυστερήσει, επισήμανε ότι είναι ένα έργο κρίσιμης σημασίας γιατί σημειώνονται και ατυχήματα στην περιοχή και σχολίασε ότι η κυκλοφορία πρόκειται να αυξηθεί καθώς εκεί βρίσκεται μια από τις κεντρικές εισόδους στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά που θα γίνει Μητροπολιτικό Πάρκο. Παράλληλα διατύπωσε ερωτήματα για τις απαλλοτριώσεις που θα χρειαστεί να γίνουν και τις πιστώσεις που θα απαιτηθούν και ζήτησε από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, μόλις ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός, να συμμετέχουν σε σχετική ενημέρωση που θα γίνει από τον Δήμο στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement