Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Επικαιρότητα

Ξεκλειδώνουν Market και Youth Pass – Οι ημερομηνές κλειδιά

Πότε αναμένεται οι δικαιούχοι να δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους

Nέα εγκύκλιος της ΑΑΔΕ ανοίγει τον δρόμο για την αντίστροφη μέτρηση για το δεύτερο κύκλο του Market Pass. Σύμφωνα με την εγκύκλιο η οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

To νέο market pass θα έχει διάρκεια για 3 μήνες. Αυτό σημαίνει πως θα καλύψει τους μήνες Αύγουστο-Οκτώβριο, παρόλα αυτά το ποσό που θα πιστωθεί στους δικαιούχους θα μπορεί να καταναλωθεί μέχρι και τις 31/12/2023. Βέβαια στο οικονομικό επιτελείο υπάρχουν σκέψεις για επέκταση του μέτρου για άλλους δύο μήνες εφόσον βέβαια το επιτρέψουν τα δημόσια οικονομικά, καθώς ο πληθωρισμός στα τρόφιμα καλπάζει ακόμη με διψήφια ποσοστά και μάλιστα άνω του 12%.

Όσον αφορά στον δεύτερο κύκλο, όσοι πήραν το Market Pass στον πρώτο γύρο δεν χρειάζεται να ξανακάνουν νέες αιτήσεις, καθώς οι αιτήσεις θα επαναξιολογηθούν αυτόματα. Παρόλα αυτά, αυτό που θα πρέπει να προσέξουν είναι ότι θα πρέπει να έχουν υποβάλει πρώτα τη φορολογική τους δήλωση μέχρι και τις 31 Αυγούστου.

Όσοι καθίστανται τώρα δικαιούχοι, καθώς είχαν αποκλειστεί στο πρώτο γύρο λόγω εισοδήματος ή δεν είχαν προλάβει τις ημερομηνίες του πρώτου κύκλου, θα πρέπει να κάνουν αίτηση. Η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει τον Σεπτέμβριο. Eννοείται πως και σε αυτή τη περίπτωση θα πρέπει οι δικαιούχοι να έχουν υποβάλει τις φετινές φορολογικές δηλώσεις.

Λόγω λοιπόν της παράτασης των φορολογικών δηλώσεων, αλλά και ότι πρέπει να εξεταστούν και οι αιτήσεις για τους νέους δικαιούχους, υπάρχει στο τραπέζι η σκέψη ο δεύτερος κύκλος του Market Pass να δοθεί εφάπαξ είτε στα τέλη Σεπτεμβρίου είτε στις αρχές του Οκτωβρίου.

Youth Pass

Aφορολόγητη και ανεκχώρητη σύμφωνα με την εγκύκλιο της ΑΑΔΕ είναι και η ενίσχυση των 150 ευρώ που θα δοθεί στους νέους 18άρηδες το λεγόμενο Youth Pass. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει τον Σεπτέμβριο. Για φέτος, το επίδομα θα δοθεί αναδρομικά και σε όσους έχουν κλείσει τα 19. Οι πρώτες πληρωμές αναμένονται τον Οκτώβριο.

Δικαιούχοι είναι όσοι έως την 31η Δεκεμβρίου του 2022 έχουν συμπληρώσει το 18ο ή 19ο έτος της ηλικίας τους. Επίσης απαραίτητη προϋπόθεση είναι να διαθέτουν κωδικούς Taxisnet, καθώς η αίτηση κατατίθεται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο.

Η αίτηση θα γίνεται μέσω του gov.gr. Το ηλεκτρονικό κουπόνι που θα λαμβάνουν οι νέοι θα μπορούν να το ξοδέψουν σε ταξίδια αλλά και σε πολιτιστικές δράσεις, όπως σινεμά, παραστάσεις και άλλα.

Πηγή: moneyreview.gr

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement