Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Νέαπολης Συκεών

Δ.Νεάπολης – Συκεών: Επενδύσεις στην ανάπτυξη με έργα και προγράμματα

Με συμμετοχή πολιτών και εκπροσώπων τοπικών συλλόγων και φορέων η τηλεδιαβούλευση για τον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό πρόγραμμα 2023

Με τη θετική γνωμοδότηση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, που συνεδρίασε διαδικτυακά, ολοκληρώθηκε προχθές το βράδυ η τηλεδιαβούλευση για τον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα 2023 του δήμου Νεάπολης-Συκεών.

Πρόκειται για έναν Προϋπολογισμό που ανέρχεται στα 70.695.522,64 ευρώ, ο οποίος, όπως τόνισε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης κατά την εισήγησή του, εγγυάται την ισόρροπη περαιτέρω ανάπτυξη σε όλους τους τομείς, με ιδιαίτερη έμφαση στο περιβάλλον, την κοινωνική πολιτική, την Παιδεία, τον Πολιτισμό και Αθλητισμό. Στόχος, όπως υπογράμμισε, είναι η συγκράτηση των ανελαστικών δαπανών στο 40% του προϋπολογισμού και το υπόλοιπο να κατευθυνθεί σε επενδύσεις σε έργα, προγράμματα και δράσεις. Την ίδια ώρα, ο προϋπολογισμός του Τεχνικού Προγράμματος ανέρχεται στα 18.714.875,97 ευρώ περιλαμβάνοντας ένα διευρυμένο σχέδιο έργων.

Η συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης (Δ.Ε.Δ.) πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης με την υποστήριξη της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Novoville, η οποία μετέτρεψε την αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου σε στούντιο. Αυτή διήρκεσε περισσότερο από τέσσερις ώρες, στην οποία συμμετείχαν τα μέλη της Δ.Ε.Δ. (αποτελείται από εκπροσώπους τοπικών συλλόγων και φορέων, όπως και από πολίτες που προκύπτουν από κλήρωση) και πολλοί άλλοι πολίτες, που είτε συμμετείχαν ενεργά με ερωτήσεις, θέσεις, σχόλια και προτάσεις, είτε παρακολούθησαν τη διαδικασία μέσα από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Google Meet, facebook, Youtube Live, Website) από όπου κι αν βρίσκονταν, μέσω του υπολογιστή, του τάμπλετ ή του έξυπνου κινητού τους τηλεφώνου (smartphone).

«Πρόκειται για τη κορυφαία διαδικασία κοινωνικού διαλόγου που εμβαθύνει τη δημοκρατία και καθιστά τους συμπολίτες ενεργούς πολίτες στη συνδιαμόρφωση του μέλλοντος του τόπου μας, στις αξίες της οποίες παραμένουμε πιστοί, ακόμη και πριν την θέσπιση της υποχρεωτικότητας από τον νόμο», ανέφερε ο Σίμος Δανιηλίδης. Όπως τόνισε, «η βαρύτητα που επιρρίπτει ο δήμο μας στη διαδικασία καταγράφεται από τα τελικά διαμορφωθέντα τεχνικά προγράμματα των προηγούμενων ετών, καθώς από τα 200 έργα και παρεμβάσεις τουλάχιστον οι 150 αποτελούν ιδέες και προτάσεις της κοινωνίας και των συμπολιτών μας, με τους οποίους βρισκόμαστε σε μια διαρκή διαβούλευση καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους».
Στο πλευρό του δημάρχου στο στούντιο του τρίτου ορόφου στο δημοτικό κατάστημα Νεάπολης, όπου τη διαδικασία συντόνιζε η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνα Τσουκαλά, βρίσκονταν οι αντιδήμαρχοι Στέλιος Γκατζές (Τεχνικών Έργων), Παρή Γενίτσαρη (Περιβάλλοντος), Θόδωρος Κυζιρίδης (Διαχείρισης Απορριμμάτων) και Τάσος Τσακιρίδης (Πολιτικής Προστασίας και Δόμησης), οι οποίοι έδιναν αναλυτικές απαντήσεις στα ερωτήματα και τα σχόλια των πολιτών που συμμετείχαν.

«Σε ετοιμότητα για την αξιοποίηση των χρηματοδοτήσεων…»
«Όταν τα έσοδα του δήμου από τους ΚΑΠ για έργα είναι μόλις 522.570 ευρώ, ο δήμος μας, με την ωριμότητα των μελετών και τη συνεχή διεκδίκηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων, πέτυχε χρηματοδοτήσεις για έργα και επενδύσεις που ξεπερνούν τα 21 εκατ. ευρώ. Επίσης, και σε αυτόν τον προϋπολογισμό αξιοποιείται το υγιές δημοτικό ταμείο των 17,25 εκατ. ευρώ, το οποίο χρηματοδοτεί κρίσιμα προγράμματα και δράσεις του δήμου, αποτελώντας ένα ασφαλές ‘‘μαξιλάρι’’ στους χαλεπούς οικονομικά καιρούς για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Έτσι, θα προχωρήσουμε σε έργα, προμήθειες εξοπλισμών, απαλλοτριώσεις και μελέτες της τάξης των 31.863.189 ευρώ, που είναι ένα ιλιγγιώδες ποσό για το μέγεθος του δήμου μας. Και όλα αυτά σταθερά αλλάζουν την εικόνα του δήμου και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δανιηλίδης.

Όπως ανέφερε με ιδιαίτερη έμφαση, «δεν θα μπορούσε και σ’ αυτόν τον προϋπολογισμό να υστερούν τα κοινωνικοπρονοιακά έργα και προγράμματα». Από αυτά ξεχωρίζουν η κατασκευή της πρώτης στην Ελλάδα Μονάδας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και Υποστήριξης ανθρώπων με αλτσχάιμερ και άνοια, που προβλέπεται να κατασκευαστεί σε δημοτικό οικόπεδο συνολικής έκτασης 2.000 τ.μ. στον οικισμό των Πεύκων επί της οδού Κωνσταντινουπόλεως και Κ. Παλαιολόγου, όπως και η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για ΑμεΑ, επίσης στα Πεύκα. «Με τέτοιες πρωτοβουλίες, με τέτοια προγράμματα και έργα υπηρετούμε την κοινωνία, και ιδιαίτερα τις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, και όχι με κούφια λόγια», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στη βελτίωση του περιβάλλοντος, που είναι από τα χειρότερα στην Ευρώπη λόγω της τραγικής έλλειψης πρασίνου και των αιωρούμενων καρκινογόνων μικροσωματιδίων, όπως είπε, τόνισε την ανάγκη του «πρασινισμού όχι μόνο του δήμου μας, κάτι που γίνεται με δεκάδες χιλιάδες φυτεύσεις, αλλά ολόκληρης της πόλης της Θεσσαλονίκης με το ξήλωμα του καρκινώματος των περιπτέρων της ΔΕΘ, η οποία πρέπει να μεταφερθεί στη δυτική Θεσσαλονίκη παραχωρώντας τη θέση της σε ένα μεγάλο μητροπολιτικό πάρκο στο κέντρο της πόλης, το οποίο θα ενώσει το θαλάσσιο μέτωπο με το Σέιχ-Σου, το οποίο πρέπει να επεκταθεί δυτικά μέσω του πράσινου πέταλου και του πράσινου εμβόλου αγκαλιάζοντας την πόλη».
Ειδική αναφορά έκανε και στις δομές της σχολικής στέγης και αθλητισμού, παρουσιάζοντας αναλυτικά τα νέα σύγχρονα πρότυπα σχολικά συγκροτήματα που κατασκευάστηκαν ή περνούν στη φάση της κατασκευής, τα οποία, όπως είπε, «καθιστούν τον δήμο μας πρωτοπόρο στην Παιδεία και τον Αθλητισμό, καθώς στον δήμο μας υπάρχουν περισσότερα από κάθε άλλον δήμο κλειστά γυμναστήρια που κατασκευάζονται μαζί με τα σχολεία».

«Αν σκεφτεί κανείς ότι όλα αυτά συμβαίνουν στον δήμο μας μέσα σε ένα αρνητικό περιβάλλον για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το οποίο διαμορφώνεται από την καθήλωση των κρατικών πόρων, την ενεργειακή κρίση, την κλιματική αλλαγή και την παγκόσμια υγειονομική κρίση και πανδημία, τότε εύκολα μπορεί να εκτιμήσει πόσο σπουδαία και μεγάλα είναι όλα αυτά που υλοποιούμε και σχεδιάζουμε με το βλέμμα στο μέλλον. Προχωράμε μπροστά αγωνιζόμενοι για τα οράματά μας και ατενίζοντας το μέλλον με αισιοδοξία, έχοντας ολοκληρωμένο σχέδιο, σαφείς προτεραιότητες, διασφαλισμένους πόρους, οικονομική υγεία και αποτελεσματική-διαφανή-νόμιμη διαχείριση», πρόσθεσε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.

«Στρατηγικός σχεδιασμός…»
«Το τεχνικό πρόγραμμα έργων του 2023 δεν είναι μια απλή παράθεση έργων και αντίστοιχων χρηματικών ποσών, αλλά εντάσσεται σε έναν συνολικότερο στρατηγικό σχεδιασμό για το μέλλον της πόλης μας. Απαντά, δε, με έργα στα ζητούμενα του στρατηγικού σχεδιασμού, που είναι η αειφορία και η πράσινη ανάπτυξη, η αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος, η πολεοδομική οργάνωση, η βελτίωση της λειτουργικότητας της πόλης και η ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων», τόνισε μεταξύ άλλων κατά την εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Στέλιος Γκατζές, κάνοντας αναλυτική αναφορά στα έργα και δίνοντας απαντήσεις στα ερωτήματα των πολιτών που συμμετείχαν στη τηλεδιαβούλευση.
«Το τεχνικό πρόγραμμα δεν είναι στατικό, δεν ξεκινά σήμερα για να τελειώσει σε έναν χρόνο. Είναι ένα δυναμικό εργαλείο με συνέχεια, το οποίο περιλαμβάνει έργα που ολοκληρώθηκαν και παραδίδονται, έργα που συνεχίζονται και νέα έργα σε χρηματοδοτικά προγράμματα», υπογράμμισε, περιγράφοντας στη συνέχεια την εικόνα στον τεχνικό τομέα, που συνοψίζονται στα εξής:
Συνεχιζόμενα έργα προϋπολογισμού 3.500.000 ευρώ,
Νέα έργα προϋπολογισμού 15.000.000 ευρώ για το 2023,
Μελέτες έργων προϋπολογισμού 1.632.770 ευρώ,
Έργα που παραδίδονται το επόμενο διάστημα προϋπολογισμού 13.800.000 ευρώ.
Από την πλευρά της, η αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Παρή Γενίτσαρη μίλησε για το μεγάλο πρόγραμμα ενίσχυσης του πρασίνου και την αναβάθμιση των κοινοχρήστων χώρων, των πάρκων και των πλατειών. Έμφαση, ωστόσο, έδωσε στην εκστρατεία ευαισθητοποίησης της κοινωνίας με το πρόγραμμα της υιοθεσίας δένδρου, δράση, η οποία, όπως τόνισε, θα επεκταθεί στις σχολικές κοινότητες αγκαλιάζοντας τους μαθητές.
Τέλος, ο αντιδήμαρχος Διαχείρισης Απορριμμάτων Θόδωρος Κυζιρίδης μίλησε για την ανανέωση και ενίσχυση του μηχανολογικού εξοπλισμού και την αναδιάρθρωση της Υπηρεσίας Καθαριότητας «που επέφερε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα καθιστώντας τον δήμο μας ως τον πιο καθαρό δήμο, τόσο στη διαχείριση των απορριμμάτων όσο και στο πλύσιμο των δρόμων, των πάρκων και των πλατειών».

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement