Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Νέαπολης Συκεών

Υπογράφηκε η σύμβαση για την ενεργειακή αναβάθμιση του κολυμβητηρίου Συκεών

Published

on

Το έργο προϋπολογισμού 1.470.000,00 € θα συμβάλει στον περιορισμό των εκπομπών αερίων και στην εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας

Υπογράφηκε ανάμεσα στον δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών, τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων  και τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρίας Renel IKE η σύμβαση ενεργειακής αναβάθμισης του δημοτικού κολυμβητηρίου Συκεών.

Βασικό στοιχείο και πυρήνας του έργου προϋπολογισμού 1.470.000,00 € το οποίο θα ολοκληρωθεί μέσα σε οκτώ μήνες είναι η εγκατάσταση μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού-Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) η οποία με τη λειτουργία της θα περιορίσει την κατανάλωση φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Στόχος της συγκεκριμένης αναβάθμισης στην πιο ενεργοβόρα δομή του δήμου εξαιτίας της φύσης της λειτουργίας της (να σημειωθεί ότι το καλοκαίρι εξυπηρετεί ημερησίως 570 άτομα μεταξύ των οποίων και μέλη αθλητικών σωματείων) είναι η εξοικονόμηση πόρων για το δημοτικό ταμείο, η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και κυρίως ο έλεγχος των εκπομπών των αερίων που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα.

Ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης φανερά ικανοποιημένος για την υπογραφή της σύμβασης με τους εκπροσώπους της αναδόχου Γιώργο Χαλβατζή και Γιώργο Χατζάργυρο επισημαίνει ότι η ενεργειακή αναβάθμιση του κολυμβητηρίου των Συκεών αποτελούσε μία από τις προτεραιότητες της διοίκησης του δήμου στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει για τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε μία πόλη που την πνίγουν οι ρύποι παράλληλα με την εξοικονόμηση ενέργειας και οικονομικών πόρων από το ταμείο του δήμου.Όπως τονίζει ο ίδιος «είμαστε υπερήφανοι για το κολυμβητήριό μας και τώρα θα είμαστε ακόμη περισσότερο γιατί θα εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες των πολιτών και των ομάδων χωρίς να επιβαρύνει το περιβάλλον. Σε έναν πράσινο δήμο όπως ο δικός μας κάθε κίνηση στην κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος είναι σημαντική».

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Στέλιος Γκατζές κάνει λόγο για ένα έργο πολύ σημαντικό για την Τεχνική Υπηρεσία και για ολόκληρο τον δήμο γιατί με την ολοκλήρωσή του το κέρδος θα είναι τριπλό: «Ενεργειακά αυτόνομο κολυμβητήριο, λιγότεροι ρύποι, μικρότερο κόστος για τον δήμο». Προσθέτει επίσης ότι με τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρίας συμφωνήθηκε η συνεχής παρακολούθηση των εργασιών και η καθημερινή συνεργασία ώστε να ξεπερνιούνται τυχόν προβλήματα που θα προκύπτουν.Αξίζει να σημειωθεί ότι με πρόταση του δημάρχου ο εξοπλισμός του κολυμβητηρίου θα αξιοποιηθεί προκειμένου να παρέχει ενέργεια και στα γειτονικά δημοτικά κτίρια όπως τo κλειστό Γυμναστήριο, την Τεχνική Υπηρεσία, την Πολεοδομία Νεάπολης-Συκεών καθώς και παρακείμενα σχολεία.  

Τι περιλαμβάνει η ενεργειακή αναβάθμιση  

Πέρα από την εγκατάσταση μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού-Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) η οποία θα παρέχει θερμότητα μέσω της οποίας θα επιτυγχάνεται έκχυση ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο, στο κολυμβητήριο θα εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά και ηλιακοί θερμοσίφωνες για τα ντους καθώς και αντλίες θερμότητας.

Θα ακολουθήσει αλλαγή κουφωμάτων, ενίσχυση και εκσυγχρονισμός των μονώσεων προκειμένου η ολοκλήρωση των εργασιών να βρει το κολυμβητήριο αισθητά λιγότερο ενεργοβόρο και κοστοβόρο.

Συγκεκριμένα προβλέπονται:

-Μόνωση εξωτερικής τοιχοποιοίας -Μόνωση οροφής-Αντικατάσταση των εξωτερικών κουφωμάτων του κτιρίου με νέα ενεργειακά-Τοποθέτηση στην οροφή του κτιρίου ηλιακών συλλεκτών επιλεκτικής επιφάνειας-Αντικατάσταση του συστήματος θέρμανσης της κολυμβητικής δεξαμενής με ΣΗΘΥΑ και με αντλία θερμότητας-Αντικατάσταση κλιματιστικών μονάδων-Αντικατάσταση συμβατικών λυχνιών με αντίστοιχους τύπου LED-Αντλία θερμότητας Ζεστού Νερού Χρήσης (ΖΝΧ).

Να σημειωθεί ότι κατόπιν πρόσκλησης για την υποβολή προτάσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ο δήμος Νεάπολης-Συκεών σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης ολοκλήρωσε τις μελέτες και υπέβαλε πρόταση για την αναβάθμιση του κολυμβητηρίου στις 28/6/2019 με προϋπολογισμό 901.760.

Στη συνέχεια αφού απαιτήθηκαν αλλαγές στα τεύχη δημοπράτησης έγιναν νέες μελέτες με προϋπολογισμό 1.470.000. Ο δήμος αιτήθηκε στις 1/2/2022 τροποποίηση της χρηματοδότησης με βάση τις νέες μελέτες.

Η τροποποίηση εγκρίθηκε στις 21/12/2022. Η δημοπράτηση του έργου έγινε στις 5/4/2023 και η σύμβαση υπογράφηκε στις 28/9/2023.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement