Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Παύλου Μελά

Νέο καθοριστικό βήμα για την οριστική δικαίωση του Δ.Παύλου Μελά στην έκταση της πρώην ΑΓΝΟ

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας

Νέο καθοριστικό βήμα στο ζήτημα της έκτασης στη Σταυρούπολη του Δήμου Παύλου Μελά όπου δραστηριοποιούνταν η γαλακτοβιομηχανία ΑΓΝΟ. Το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικό τον Νόμο που επικαλέστηκε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την απόρριψη του αιτήματος του Δήμου Παύλου Μελά από το 2015 σχετικά με α)την ανάκληση της παραχώρησης του συγκεκριμένου χώρου ως ιδιωτική περιουσία και β)την απόδοσή του ως χώρου πρασίνου σε κοινή χρήση.

Μόλις 2 μήνες μετά την έκδοση του Φ.Ε.Κ. 755Δ’ (2-11-2022) με το οποίο εγκρίθηκε η σημειακή τροποποίηση του εγκεκριμένου ΓΠΣ του πρώην Δήμου Σταυρούπολης, στο ΟΤ 1106Π και ο χαρακτηρισμός του ως χώρου πρασίνου, ο Δήμος Παύλου Μελά δικαιώνεται εκ νέου.

Η Απόφαση 2606/ 22.12.2022 του Δ΄ Τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας (αναρτήθηκε στις 11.1.2023) αναφέρει ξεκάθαρα ότι οι παραχωρήσεις που εκδόθηκαν με το άρθρο 123 του Αγροτικού Κώδικα καθίστανται πλέον ανακλητές εφόσο έχει πάψει να εξυπηρετείται ο αρχικός σκοπός της δημόσιας ωφέλειας, λόγω πλήρους μεταβολής των συνθηκών και εκτιμήσεων που οδήγησαν στην τότε παραχώρηση.

Η υπόθεση παραπέμπεται για εκδίκαση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ως μείζον ζήτημα που θα αποφασίσει για τη συνταγματικότητα της παραπάνω διάταξης.

Με αφορμή τα παραπάνω, ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης, εκφράζει την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις στην υπόθεση της μεγάλης έκτασης που φιλοξενούσε την τότε συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία ΑΓΝΟ και δηλώνει τα εξής: «Η Διοίκησή μας από τις πρώτες μέρες ανάληψης των καθηκόντων της μαζί με τις υπηρεσίες του Δήμου,  κινήθηκαν με σχέδιο, σταθερά προσανατολισμένες στην προστασία του δημοσίου συμφέροντος και συνεχίζουν μέχρι την τελική δικαίωση που θα επαναφέρει το ισοζύγιο κοινοχρήστων χώρων στην περιοχή της Πρόνοιας της ΔΕ Σταυρούπολης και θα ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό τους χώρους αστικού πρασίνου της δυτικής Θεσσαλονίκης».

Ας θυμηθούμε τι συνέβη το 2002

Το 2002 εγκρίθηκε η τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) Σταυρούπολης και στο ΟΤ1106Π χωροθετήθηκαν ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ, παρότι η χρήση του ΟΤ 1106Π από το ισχύον ρυμοτομικό σχέδιο του 1972 ήταν κοινόχρηστος  χώρος πρασίνου. Ως θεσμοθετημένος χώρος πρασίνου στο ΟΤ1106Π από το ισχύον ρυμοτομικό σχέδιο του 1972 έπρεπε να διατηρηθεί και όχι να προταθεί ως χώρος κεντρικών λειτουργιών πόλης (ακόμη και για τη ανάπτυξη εκεί διοικητικών υπηρεσιών του Δήμου). Άλλως, θα έπρεπε να βρεθεί ισοζύγιο 12.586 τμ. και τούτο διότι όπως προβλέπεται από το άρθρο 29 του ν.2831/2000 (Α΄140), από το άρθρο 10 του ν. 3044/2002 (Α 197), την Εγκύκλιο 18/2003 του ΥΠΕΧΩΔΕ και τη νομολογία του ΣΤΕ αλλά και το άρθρο 24 του Συντάγματος δεν είναι δυνατό να επέρχεται μείωση της συνολικής επιφάνειας θεσμοθετημένων κοινόχρηστων χώρων και η υποβάθμιση των όρων διαβίωσης των κατοίκων μιας περιοχής.

Η χωρίς αιτιολόγηση εξαίρεση της εξεταζόμενης έκτασης πραγματοποιήθηκε από τους ελεύθερους χώρους – πράσινα κι όχι από άλλες χρήσεις ειδικού προορισμού ή οικοδομήσιμους χώρους.

Το χρονολόγιο της ΑΓΝΟ στη Σταυρούπολη

Το 1955, το Υπουργείο Γεωργίας παραχωρεί έκταση περίπου 16 στρεμμάτων, στο Συνεταιρισμό Αγελαδοτρόφων Θεσσαλονίκης «Άγιο Μόδεστο», με καθορισμένο σκοπό την παστερίωση και αποθήκευση γάλακτος. Στη συνέχεια εκδίδεται τίτλος κυριότητας και μεταγράφεται η έκταση στο Υποθηκοφυλακείο Θεσσαλονίκης, χωρίς να παρέχονται επιπλέον δικαιώματα στον Συνεταιρισμό.

Το 1972, ο χώρος χαρακτηρίζεται Κοινόχρηστος (ΦΕΚ 303/Δ/1972).

Το 1974, η Ένωση Αγροτικών Γαλακτοκομικών και Αγελαδοτροφικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης «ΑΓΝΟ» αγοράζει από τον «Άγιο Μόδεστο» την έκταση και δημιουργεί την πρώτη βιομηχανία γάλακτος.

Οι ανεγερθείσες εγκαταστάσεις, πολλές από τις οποίες είναι αυθαίρετες, χρησιμοποιούνται για το σκοπό της παραχώρησης και λειτουργούν μέχρι περίπου το έτος 1992, όπου η «ΑΓΝΟ» μετεγκαθίσταται στον Λαγκαδά.

Και ενώ η παραχωρηθείσα έκταση και οι κτιριακές της εγκαταστάσεις, δεν χρησιμοποιούνται από το έτος 1992 για το σκοπό που παραχωρήθηκαν, αντί να επιστρέψουν ως περιουσία στο Δημόσιο και από εκεί ως κοινόχρηστος χώρος στον τότε Δήμο Σταυρούπολης, σημερινή Δημοτική Ενότητα του Δήμου Παύλου Μελά, εισάγονται στο αποθεματικό του Συνεταιρισμού, υποθηκεύονται και τίθενται στην εκκαθάριση αυτού όταν η «ΑΓΝΟ» πτωχεύει!!! Ακολουθεί μεταβίβαση στην εκκαθαρίστρια «Αγροτική Τράπεζα», έπειτα σε ανώνυμη εταιρία της ίδιας και καταλήγει μετά από πώληση, σε ιδιώτες!!!

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement