Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Πολιτισμός

Συναυλία της MOYSA στις 18 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ο μαέστρος John Thomas Dodson

Η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (MOYSA) θα ταξιδέψει το κοινό στον κόσμο του ρομαντισμού, με μεγάλα έργα. Ο σπουδαίος Αμερικανός μαέστρος John Thomas Dodson θα διευθύνει την ορχήστρα, ενώ ο Γιάννης Τσιτσελίκης θα συνοδεύει με το βιολοντσέλο. Η αίθουσα «Φίλων Μουσικής» θα φιλοξενήσει την ιδιαίτερη συναυλία στις 18 Φεβρουαρίου 2023, στις 20.30. Η αγάπη του κόσμου για την MOYSA και το έργο της φαίνεται και αυτή τη φορά, με τη συναυλία να είναι ήδη Sold Out.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ο μαέστρος John Thomas Dodson, ερχόμενος από την Αμερική με πλήθος σπουδαίων συνεργασιών στην καριέρα του, συνεργάζεται με τον καταξιωμένο Έλληνα σολίστ, Γιάννη Τσιτσελίκη, και την Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης για τη δημιουργία μίας συναυλίας που θα μείνει αξέχαστη.

Με οδηγό την περίοδο του ρομαντισμού θα παρουσιαστούν εντυπωσιακά και απαιτητικά έργα, τα οποία συναντώνται συχνά σε επαγγελματικές ορχήστρες. Η συναυλία παρέχει στο κοινό ένα ξεχωριστό θέαμα, το οποίο επιβραβεύει τους νεαρούς καλλιτέχνες. Ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας της MOYSA είναι έκδηλος, παρέχοντας στους νέους μουσικούς την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τόσο σημαντικά ορχηστρικά έργα, επικοινωνώντας με το κοινό την αίσθηση της μουσικής.

Συντελεστές

Γιάννης Τσιτσελίκης: Βιολοντσέλο
MOYSA – Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης
John Thomas Dodson: Διεύθυνση Ορχήστρας

Συμμετέχουν μουσικοί της Συμφωνικής Ορχήστρας του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης.

Πρόγραμμα

Α’ Μέρος
Richard Wagner Εισαγωγή από την όπερα Tannhäuser
(1813-1883)

Pyotr Ilyitch Tchaikovsky Romeo and Juliet, Overture-Fantasy
(1840-1893)

Β’ Μέρος
Gabriel Fauré Elegy για τσέλο και ορχήστρα, έργο 24
(1845-1924)

Saint-Saëns Κονσέρτο για τσέλο αρ. 1 σε λα ελάσσονα, έργο 33
(1835-1921) i. Allegro non troppo
ii. Allegretto con moto
iii. Allegro non troppo

Σύντομα Βιογραφικά

Γιάννης Τσιτσελίκης
Έδωσε με επιτυχία πολλά ρεσιτάλ, πραγματοποίησε τουρνέ σε Ελλάδα και σε πολλές χώρες του εξωτερικού και δίδαξε σε masterclass στο Wayne State University των Η.Π.Α. Το 1996 τιμήθηκε για την καλλιτεχνική του πορεία από την Ακαδημία Αθηνών, με το Βραβείο Σπύρου Μοτσενίγου. Από το 2000 έως το 2018 κατείχε τη θέση του κορυφαίου βιολοντσελίστα στην ΚΟΑ, ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2018 διδάσκει στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.

Αποφοίτησε από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης το 1990, αποκτώντας Δίπλωμα Βιολοντσέλου με Άριστα Παμψηφεί. Συμπλήρωσε τις σπουδές του με υποτροφίες στο Royal College of Music του Λονδίνου και το Eastman School of Music των Η.Π.Α. και τις

τελειοποίησε με τον János Starker στο Indiana University “Master of Music” το 1998. Μόλις δεκατεσσάρων χρόνων έπαιξε σόλο και ηχογράφησε για το Γ’ Πρόγραμμα της ΕΡΑ και την
ΕΡΤ. Σε ηλικία δεκαέξι ετών κέρδισε το Α’ Βραβείο σε Διαγωνισμό του “Συλλόγου Αποφοίτων
Ωδείων Θεσσαλονίκης” και έδωσε ρεσιτάλ που οργάνωσαν η ΚΟΑ και η ΚΟΘ. Το 1989 εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Βενετία, σε συναυλία που κάλυψε τηλεοπτικά η RAI.

Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς καλλιτέχνες (όπως με τον Δημήτρη Σγούρο στο Καλοκαιρινό Φεστιβάλ Μυκόνου το 2011) και αξιόλογες ορχήστρες της Ελλάδας και του εξωτερικού, υπό τη διεύθυνση Αρχιμουσικών όπως οι Vladimir Spivakov και Philippe Entremont. Παράλληλα έχει υπάρξει μέλος της World Orchestra for Peace.

Το 2003 και το 2005 συμμετείχε ως ένας από τους κορυφαίους βιολοντσελίστες σε συναυλίες που πραγματοποιήθηκαν σε Ευρώπη, Ρωσία και Κίνα υπό τη διεύθυνση του Valery Gergiev, ενώ το 2004 συμμετείχε, κατόπιν ακρόασης, ως κορυφαίος βιολοντσελίστας σε περιοδεία της Orchestra del Maggio Musicale της Φλωρεντίας, υπό τον Zubin Mehta στη Σιγκαπούρη και την Ινδία.

Τον Σεπτέμβριο του 2011 έκανε το ντεμπούτο του στις Η.Π.Α. ερμηνεύοντας το Κοντσέρτο του Dvořák με την Adrian Symphony Orchestra. Τον Οκτώβριο του 2014 προσεκλήθη από την Birmingham Bloomfield Symphony Orchestra και τον Μαέστρο John Thomas Dodson. Εμφανίστηκε επίσης ως σολίστ με την Ορχήστρα του Πανεπιστημίου στην Ατλάντα (Georgia State).

John Thomas Dodson

Απόφοιτος του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, ο John Thomas Dodson είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στη διεύθυνση ορχήστρας από το Peabody Conservatory of Music, ενώ υπήρξε και υπότροφος του Aspen Music School στη διεύθυνση ορχήστρας. Εκτός από τη μουσική, σπούδασε βουδιστικές παραδόσεις και πρακτικές ενσυνειδητότητας στο College of the Holy Cross, στο Ερευνητικό Κέντρο UCLA Mindfulness Awareness, στο Κέντρο UMass Memorial και στο Κέντρο Soto Zen της Ατλάντα. Διεξάγει σεμινάρια και εργαστήρια ενσυνειδητότητας, βοηθώντας τους μουσικούς να χρησιμοποιούν την ενσυνειδητότητα για να ενισχύσουν τη δημιουργικότητά τους και συνεπώς να αποδίδουν τα μέγιστα στην τέχνη τους.

Οι συναυλίες του Αμερικανού μαέστρου John Thomas Dodson έχουν χαρακτηριστεί «εκπληκτικές», με τον Τύπο να τονίζει τη «σαφή και επικοινωνιακή ηγετική του ικανότητα στο βάθρο» και να περιγράφει τις ερμηνείες του ως παρουσιάσεις «ενθουσιώδους έντασης και μεγάλης σαφήνειας».

Ο John Thomas Dodson έχει διευθύνει σε πασίγνωστους χώρους εκδηλώσεων στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, όπως το Carnegie Hall και το Lincoln Center της Νέας Υόρκης, η Ουγγρική Κρατική Όπερα της Βουδαπέστης, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Kodak Hall του

Rochester στο Eastman Theatre, το Boettcher Concert Hall στο Denver και το Severance Hall στο Cleveland. Ως προσκεκλημένος μαέστρος έχει διευθύνει ορχήστρες στη Δομινικανή Δημοκρατία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, το Μεξικό, την Πολωνία και τη Ρωσία. Ο μαέστρος Dodson έχει διευθύνει την Όπερα του Yale, τη Συμφωνική Ορχήστρα του New Haven και την
Όπερα του Cleveland και έχει συνοδέψει τις χορευτικές παραστάσεις του Θεατρικού Μπαλέτου της Ορχήστρας του Τολέδο.

Επί του παρόντος είναι ο βασικός προσκεκλημένος μαέστρος της Δημοτικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Ατλάντα, της παλαιότερης δημοτικής ορχήστρας στην Ατλάντα της Τζόρτζια, όπως επίσης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Conciertos de la Villa του Σάντο Ντομίνγκο και μουσικός διευθυντής του Φεστιβάλ Lexington Bach. Διετέλεσε βασικός μαέστρος της Γυναικείας Ορχήστρας του Cleveland για τρεις σεζόν και υπήρξε μουσικός διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας Birmingham-Bloomfield, της Συμφωνικής Ορχήστρας Adrian, της Συμφωνικής Ορχήστρας Bryan, της Ορχήστρας της Νέας Υόρκης, του Μουσικού Φεστιβάλ Coronado και της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Τουσόν.

Τιμές Εισιτηρίων: 10 ευρώ, 5 ευρώ (μειωμένο)

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement