Θα απομακρυνθούν τόνοι αμιάντου
Το δρόμο για την κατεδάφιση των εγκαταλειμμένων κτιρίων, που υπολογίζονται σε περίπου 100, στο πρώην εργοστάσιο του ΑΓΝΟ στην Σταυρούπολη ανοίγει για το δήμο Παύλου Μελά το Πράσινο Ταμείο, με την συναίνεση και του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Η χρηματοδότηση ύψους 1 εκατ. ευρώ που πρόκειται να αποδοθεί στο δήμο, μετά από διεκδίκησή του από το Ταμείο, το οποίο φαίνεται διατεθειμένο να του την εξασφαλίσει, θα δώσει τη δυνατότητα στη δημοτική αρχή να αρχίσει άμεσα τις διαδικασίες για την εκπόνηση της μελέτης και εν συνεχεία της κατεδάφισης των ετοιμόρροπων κτιριακών εγκαταστάσεων του πρώην εργοστασίου της ΑΓΝΟ.
Το αίτημα για χρηματοδότησης, προκειμένου ο δήμος να προβεί στην συγκεκριμένη επιχείρηση, είχε κατατεθεί και από την προηγούμενη δημοτική αρχή, και φαίνεται πλέον ότι θα ικανοποιηθεί από τη νυν, με στόχο να κλείσει μια παλιά «πληγή» στην περιοχή της Σταυρούπολης.
Μιλώντας στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, σχετικά με τις διεκδικήσεις του από τα αρμόδια υπουργεία για έργα και δράσεις, ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Ασλανίδης τόνισε ότι κατά την τελευταία επίσκεψή του στην Αθήνα, όπου βρέθηκε και σε διάφορα υπουργεία, επισκέφθηκε και το Πράσινο Ταμείο.
«Από το Ταμείο διεκδικούμε χρηματοδότηση για να κατεδαφιστούν μετά από πολλά χρόνια τα ετοιμόρροπα και επικίνδυνα κτίσματα του ΑΓΝΟ» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «θα είναι μια μεγάλη μας επιτυχία να καταφέρουμε να πάρουμε χρηματοδότηση, ύψους 1 εκατ. ευρώ που θα αφορά στο κόστος της μελέτης και των αναγκαίων κατεδαφίσεων».
Το Ταμείο… άνοιξε την πόρτα
Μάλιστα ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο, ότι για την υπόθεση του ΑΓΝΟ είναι συναινετικός και θετικός τόσο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, όσο και η διοίκηση του Πράσινου Ταμείου.
«Μου είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρός του Ταμείου Γιάννης Ανδρουλάκης ότι τέτοιους χώρους ψάχνουμε για να εξυγιάνουμε, για αυτό είμαστε εδώ για να βοηθάμε σε αυτή την κατεύθυνση. Και βέβαια μιλούμε για την μελέτη και το κόστος κατεδάφισης που ανέρχονται σε 1 εκατ. ευρώ» επισήμανε ο κ. Ασλανίδης.
Ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η δημοτική αρχή βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία και με τους βουλευτές της Θεσσαλονίκης, από τους οποίους, ζητά να στηρίξουν το αίτημα του δήμου για χρηματοδότηση, προκειμένου να προχωρήσει η επιχείρηση στο πρώην εργοστάσιο του ΑΓΝΟ. «Για το ίδιο θέμα έχουμε ενημερώσει και το νέο υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Κώστα Γκιουλέκα, τον οποίο μάλιστα θα επισκεφθώ άμεσα και θα συζητήσουμε αναλυτικά το ζήτημα» υπογράμμισε ο δήμαρχος Παύλου Μελά.
Θα απομακρυνθεί και ο αμίαντος από τα κτίρια
Κληθείς από το makthes.gr να απαντήσει σχετικά με την επιχείρηση κατεδάφισης των ετοιμόρροπων κτιρίων και τι πρέπει να κάνει ο δήμος, ο πρώην αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφούσας παράταξης Κώστας Πάντσης, ο οποίος έχει ασχοληθεί επισταμένως με την υπόθεση, τόνισε ότι «πλέον η εκκαθάριση του χώρου εντός του πρώην εργοστασίου ΑΓΝΟ είναι ευθύνη και υποχρέωση του δήμου».
Ανάφερε ότι η δημοτική αρχή, μετά από τις συνεχείς διεκδικήσεις, θα καταφέρει να λάβει τη χρηματοδότηση από την πολιτεία, γιατί, όπως είπε, «είναι ένα αίτημα που εκκρεμεί από το 2021». Τότε, συνέχισε ο κ. Πάντσης, η προηγούμενη διοίκηση πίεζε εξίσου, αλλά δυστυχώς, οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου δεν έτρεξαν τις διαδικασίες.
«Σήμερα, η κατάσταση άλλαξε και τα πράγματα εκτιμώ ότι θα πάρουν το δρόμο τους. Εντός του πρώην εργοστασίου είχαν λόγο και οι φερόμενοι ιδιοκτήτες, στους οποίους δόθηκε περιθώριο την περασμένη άνοιξη να κατεδαφίσουν κάποια κτίρια. Κανείς όμως δεν κινητοποιήθηκε, με αποτέλεσμα η Πολεοδομία να προβεί σε αναγκαίους ελέγχους, κρίνοντας οριστικά και τελεσίδικα ότι τα κτίρια είναι ακατάλληλα και πρέπει να κατεδαφιστούν» εξήγησε ο πρώην αντιδήμαρχος.
Ως εκ τούτου, ο δήμος έχει στο εξής τον πρώτο λόγο στο χώρο, όπου εκτός από τα κτίρια που πρέπει να κατεδαφιστούν, είναι αναγκαίο να γίνει και η απομάκρυνση μεγάλης ποσότητας αμιάντου. «Για αυτό και απαιτείται άμεσα να ξεκινήσει η εκπόνηση μελέτης που θα υποδείξει από ποια κτίρια θα πρέπει να απομακρυνθεί ο αμίαντος που είναι επικίνδυνος να παραμένει στο χώρο» σημείωσε ο κ. Πάντσης, προσθέτοντας ότι μετά την Πολεοδομία που έκανε τη δουλειά της, τώρα θα πρέπει μπροστά να βγουν οι Τεχνικές Υπηρεσίες του δήμου.
Πηγή: makthes.gr