Σε μία ανάρτηση, στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, προέβη ο Δήμος Δέλτα, θέλονας να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, σχετικά με “του τοξικού, διχαστικού και λαϊκιστικού λόγου της αντιπολίτευσης, όπως τουλάχιστον την ασκεί η παράταξη του κ. Δημητριάδη”, όπως αναφέρεται, επισημαίνοντας πως η αντιπολίτευση τηρεί παρόμοια στάση από τη στιγμή των εκλογικών αποτελεσμάτων.
Αυτήν τη φορά, ο “ντόρος” στρέφεται γύρω από τον παιδικό σταθμό της Χαλάστρας, με τον Δήμο Δέλτα, να δηλώνει πως το εν λόγω έργο θα γίνει, “γιατί πρέπει να δώσουμε λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα της τοπικής κοινωνίας”.
Στο δια ταύτα της ανάρτησης, ξεκαθαρίζονται αλήθειες και ψέματα -που φέρεται να εξαπολύει η αντιπολίτευση του Δήμου. Αναλυτικότερα:
Ψέματα και Αλήθειες
Ψέμα 1: Δεν είναι προμήθεια, είναι τεχνικό έργο
Αλήθεια: Υπάρχει Παγιωμένη Νομολογία από το Ελεγκτικό Συνέδριο όσον αφορά τις προκάτ κατασκευές που τις ορίζει ως προμήθεια. Το ότι συμπεριλαμβάνονται εργασίες δεν σημαίνει ότι η πράξη θα χαρακτηριστεί συνολικά ως έργο και αυτό είναι ξεκάθαρο από τις πράξεις το ελεγκτικού συνεδρίου, συμπεριλαμβανομένης και αυτής του ελέγχου της συγκεκριμένης προμήθειας από τον Επίτροπο, κατά τον οποίο εξετάζεται και ο χαρακτήρας του.
Ψέμα 2: Επειδή είναι προμήθεια, δεν μπορούν να συμμετάσχουν πολλοί στον διαγωνισμό
Αλήθεια: Δεν ισχύει ότι ως προμήθεια περιορίζουμε αυτούς που μπορούν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό. Αντιθέτως, ενώ στα τεχνικά έργα μπορούν να συμμετέχουν μόνο εργολήπτες δημοσίων έργων, στις προμήθειες, όπως αυτή μπορούν και όσες επιχειρήσεις πληρούν τις προδιαγραφές που θέτει ο διαγωνισμός πέρα από τους εργολήπτες. Άρα, διασφαλίζεται μεγαλύτερη συμμετοχή και κατά προέκταση η μεγαλύτερη δυνατή έκπτωση.
Ψέμα 3: Έτσι αυξάνεται το κόστος
Αλήθεια: Ως έργο θα είχαμε επιβαρυνθεί με το Εργολαβικό Όφελος το οποίο ανέρχεται στο 18% της εκτιμώμενης αξίας, αλλά και με άλλες δαπάνες (αναθεώρηση, απρόβλεπτα, περισσότερες κρατήσεις, κ.λπ.), κόστη τα οποία ΔΕΝ προβλέπονται στις συμβάσεις προμηθειών.
Ψέμα 4: Υπέρογκο το κόστος
Αλήθεια: Σχετικά με το κόστος, σκόπιμα και για λόγους εντυπώσεων αναφέρθηκε τιμή ανά τ.μ., που συμπεριλάμβανε το ΦΠΑ, το κόστος μελετών, τις εκδόσεις αδειών πυροπροστασίας και λειτουργίας παιδικού σταθμού, την διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου, άλλα και το κόστος της κατασκευής παιδικής χαράς. Στην πραγματικότητα, το κόστος της κατασκευής ανά τ.μ. είναι 1406,92 ευρώ. Επίσης πραγματοποιήθηκε επιτυχώς ο προσυμβατικός έλεγχος της διαγωνιστικής διαδικασίας από το αρμόδιο κατά το Σύνταγμα όργανο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κατά τον οποίο ελέγχθηκαν όλα τα σημεία, τόσο ως προς τον ενδεικτικό προϋπολογισμό κάθε δαπάνης, όσο και ως προς την εγκυρότητας της μελέτης.
Ψέμα 5: Δεν στέκει η μελέτη από νηπιαγωγό
Αλήθεια: Ελέγχθηκε η αξιοπιστία και η οικονομοτεχνική επάρκεια της μελέτης από όλους τους ελεγκτικούς φορείς και ουδέν ένδικο μέσο ασκήθηκε κατ’ αυτής.
Ψέμα 6: Ήταν κλειστή διαδικασία
Αλήθεια: Ακολουθήθηκε η πλέον διαφανής διαδικασία του Ανοικτού Διεθνούς Διαγωνισμού μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων, κατά την οποία υποβλήθηκαν τέσσερις προσφορές για την προμήθεια, οι οποίες και πήραν ηλεκτρονικό πρωτόκολλο. Αυτού του είδους οι διαγωνισμοί δεν είναι μια κλειστή διαδικασία. Αν κάποιος επιθυμούσε να συμμετάσχει και να κερδίσει το διαγωνισμό προσφέροντας μεγαλύτερη έκπτωση, μπορούσε.
Δείτε τη σχετική ανάρτηση:
Πηγή: Δήμος Δέλτα