Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Επικαιρότητα

«Power Pass» και «Αλλάζω Συσκευή»: Τελευταία ευκαιρία για επίδομα ρεύματος

Published

on

Επανέλεγχος και διορθώσεις για φιλοξενούμενους ή άλλαξαν διευθύνσεις κατοικίας στο Ε1

Ως σήμερα μπορούν να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα Power Pass οι δικαιούχοι της αποζημίωσης έως και 600 ευρώ για το ηλεκτρικό ρεύμα.

«Σπάνε τα ρεκόρ» οι αιτήσεις καταναλωτών για την επιδότηση «Power Pass» αλλά και για το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω-Αλλάζω συσκευή» καθώς σήμερα λήγει η σχετική διορία και πάνω από τρία εκατομμύρια νοικοκυριά έχουν ήδη ως τώρα υποβάλει συμμετοχή.

Ταυτόχρονα όμως αποκαλύπτονται και λάθη που εμποδίζουν πολλούς να κάνουν αίτηση και να λάβουν την επιδότηση των 18-600 ευρώ για τους λογαριασμούς ρεύματος που πλήρωσαν κατά το περασμένο εξάμηνο για την κύρια κατοικία τους.

Για τον λόγο αυτό, πέραν από δικαιούχους “της τελευταίας στιγμής” που θα σπεύσουν σήμερα για αίτηση, είσοδο στην πλατφόρμα vouchers.gov.gr κάνουν επίσης:

· άλλοι για να διορθώσουν Ε1 και στοιχεία που εμφανίζονταν λάθος στην εφαρμογή Power Pass. Στην κατάσταση αυτή βρίσκονται κυρίως όσοι άλλαξαν σπίτι το 2021 ή δήλωναν λάθος στο Ε1 ποια είναι η κύρια κατοικία τους.

· άλλοι για να «διπλοτσεκάρουν» και να είναι απολύτως σίγουροι ότι έχει υποβληθεί πράγματι η αίτηση που έκαναν προ ημερών. Δηλαδή ότι βρίσκεται «υπό εκκαθάριση» και δεν γύρισε σε κατάσταση «προς υποβολή». Αυτό παθαίνουν κυρίως όσοι έκαναν διόρθωση κατοικίας στο Ε1 αφού πρώτα είχαν στείλει την αίτηση στο voucher.gov.gr -και για αυτό πρέπει να την υποβάλουν ξανά γιατί δεν λογίζεται στις υποβληθείσες.

Τα δύο προβλήματα

Η συνολική περίμετρος των δυνητικά δικαιούχων Power Pass περιλαμβάνει περίπου 4 εκατομμύρια νοικοκυριά που πληρούν το οικογενειακό εισοδηματικό κριτήριο των 45.000 ευρώ. Ένας αριθμός αποκλείεται αυτομάτως γιατί δεν χρησιμοποιεί κυμαινόμενο συμβόλαιο και δεν επιβαρύνθηκε με ρήτρα αναπροσαρμογής, ενώ σε άλλους η επιβάρυνση ήταν μικρότερη από 30 ευρώ στο εξάμηνο και δεν θα επιδοτηθούν κατά 60% διότι το ποσό πουτους αναλογεί θα είναι μικρότερο και από τα 18 ευρώ.

Στην πραγματικότητα όμως, ένας μεγάλος αριθμός φαίνεται ότι μπορεί να μείνει εκτός επιδότησης Power Pass επειδή έχει φορολογικές εκκρεμότητες ή λάθη, που δεν προλαβαίνει να διορθώσει μέχρι απόψε.

Όπως πρώτο αποκάλυψε το newmoney.gr οι βασικοί λόγοι είναι:

1ον) “Φιλοξενία” αντί για “κύρια κατοικία – δωρεάν παραχώρηση”: Φιλοξενούμενοι δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση. Από λάθος ή άγνοια όμως, πολλοί έχουν ηλώσει λάθος την κατάστασή τους στο Ε1.

Άλλο είναι αν τους έχει παραχωρηθεί η κατοικία για να διαμένουν, άλλο είναι αν φιλοξενούνται από άλλους και διαμένουν όλοι μαζί σαν ενιαίο νοικοκυριό.

Αν πχ γονείς έχουν δώσει σπίτι στην κόρη τους και δηλώνουν ότι φιλοξενούνται από αυτήν, αλλά πλέον μόνον οι ίδιοι μένουν σε αυτό, ενώ η κόρη τους έχει φύγει και μένει αλλού (πχ παντρεύτηκε και μένει με τον σύζυγο) τότε ούτε οι γονείς μπορούν να κάνουν αίτηση για την κατοικία όπου διαμένουν, ούτε και η κόρη τους αφού δηλώνει ότι έχει σαν κύρια κατοικία εκείνη του συζύγου της.

«Κύρια κατοικία» έχουν όσοι μένουν σε σπίτι που τους ανήκει, που το νοικιάζουν ή που τους έχει παραχωρηθεί για να μένουν από κάποιον άλλον, όχι όμως όσοι φιλοξενούνται από κάποιον (και αυτό υπονοοεί ότι μένουν μαζί σαν ένα ενιαίο νοικοκυριό).

Στην περίπτωση αυτή, η λύση είναι πάλι η τροποποιητική φορολογική δήλωση. Δηλαδή να γίνει διόρθωση του λάθους στο Ε1 (για να ξεκλειδώσει ο Δεκέμβριος), τόσο του “ιδιοκτήτη” όσο και του “φιλοξενούμενου”.

2ον) αλλαγή διεύθυνση κύριας κατοικίας: επιδότηση δίδεται μόνο για την κύρια κατοικία. Αν δήλωσαν λάθος ακίνητο σαν κύρια κατοικία, χάνουν το επίδομα.

Στην πανδημία πολλοί ματακόμισαν προσωρινά σε επαρχία. Το σπίτι που δηλωνόταν ως κύρια κατοικία στην εφορία το 2021 μπορεί να έμενε κενό χωρίς κατανάλωση ρεύματος. Αντιθέτως στη δευτερεύουσα κατοικία ο λογαριασμός ρεύματος «έκαιγε» αλλά δεν επιδοτείται.

Η διόρθωση για τους μήνες Ιανουάριο-Μάιος του 2022 γίνεται εύκολα κατά την συμπλήρωση της αίτησης στην πλατφόρμα Power Pass.

Η διόρθωση όμως για το πού διέμεναν τον μήνα Δεκέμβριο του 2021 «σκοντάφτει» στη φετινή δήλωση Ε1, για τα περσινά εισοδήματα.

Υπάρχουν τρία ενδεχόμενα:

  • αν έχουν υποβάλει φετινό Ε1 πριν μπουν στο vouchers.gov.gr τότε η αίτηση παίρνει αυτομάτως την διεύθυνση κύριας κατοικίας που βάλανε στη φορολογική τους δήλωση. Αν δεν αλλάξουν το Ε1, δεν αλλάζει ο Δεκέμβριος στην αίτηση. Αν αλλάξουν το Ε1, τότε μπαίνει η σωστή διεύθυνση στην αίτηση για τα 600 ευρώ.
  • αν δεν έχουν υποβάλει το Ε1 αλλά κάνουν πρώτα την αίτηση, τότε η αίτηση παίρνει την διεύθυνση που δηλώνουν στο vouchers.gov.gr και μπαίνει «υπό εκκαθάριση» για να πληρωθεί. Αν όμως μπουν μετά στο Ε1 και το υποβάλουν πριν κλείσει η διορία υποβολής των αιτήσεων, τότε η διεύθυνση που βάζουν στο Ε1 μεταφέρεται αυτομάτως και στην αίτηση για το Power Pass. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Επειδή η αίτηση «ξεκλείδωσε» πρέπει να μπουν μέχρι σήμερα στο vouchers.gov.gr και να πατήσουν ξανά «υποβολή».
  • αν δεν έχουν υποβάλει ακόμα το Ε1 αλλά το υποβάλουν πχ από αύριο (αφού δηλαδή κλείσει η πλατφόρμα των αιτήσεων Power Pass) τότε η αίτηση δεν επηρεάζεται από τις αλλαγές του Ε1, θεωρείται ως οριστικά υποβληθείσα και

Ποιοι άλλοι χάνουν

Από τα σχεδόν 3 εκατομμύρια νοικοκυριά που έκαναν αίτηση για επιδότηση Power Pass, πολλοί τη χάνουν, για λόγους όπως οι εξής:

  • υπέρβαση ορίου εισοδήματος
  • φορολογική κατοικία στο εξωτερικό
  • μη υποβολή δήλωσης Ε1 πέρυσι και φέτος (έως 30 Μαΐου)
  • την αίτηση την έκανε ήδη ο άλλος σύζυγος (αν κάνουν κοινό Ε1)

Επιπλέον, για θανόντες μεταξύ Δεκεμβρίου 2021 και Μαΐου 2022 δεν μπορεί να υποβληθεί αίτηση. “Κλειδώνει” το ΑΦΜ του δικαιούχου και οι κληρονόμοι το χάνουν, εκτός αν στην δήλωσή τους είχαν οι ίδιοι ως κύρια κατοικία, το σπίτι όπου διέμενε ο θανών.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, φαίνεται πως ξεπεράστηκε το πρόβλημα “ασυμβατότητος” στοιχείων που αντιμετώπιζαν κάποιοι για επιδότηση ρεύματος σε φοιτητική στέγη. Ενώ δηλαδή ο γονέας συμπληρώνει σωστά την αίτηση για το σπίτι που νοικιάζει το παιδί του που είναι φοιτητής, η πλατφόρμα αντλεί αυτόματα τα στοιχεία του εκμισθωτή του ακινήτου αλλά ξαφνικά η διαδικασία σταματάει με ένα μήνυμα που ενημερώνει για …ασυμβατότητα στοιχείων. Ωστόσο το πρόβλημα έχει εντοπιστεί και διορθώνεται Αν κάποιος αντιμετώπιζε δυσκολίες, πρέπει να έχει λυθεί και να δοκιμάσει να συνδεθεί ξανά πριν τη λήξη της διορίας των αιτήσεων.

Δυσκολία στη συμπλήρωση αντιμετώπισαν κάποιοι όμως και στην πλατφόρμα “Αλλάζω Συσκευή”: το σπίτι όπου θα γίνει αλλαγή συσκευών δηλώνεται με βάση τον αριθμό παροχής ρεύματος του ακινήτου. Πρέπει να αναγραφούν τα 11 πρώτα ψηφία του αριθμού αυτού, δηλαδή όχι μόνον τα 9 ψηφία που αναγράφονται στο Ε1, ούτε και τα 12 ψηφία που αναγράφει ο λογαριασμός ρεύματος –και ούτε πρέπει να βάλει κανείς την διαχωριστική παύλα πριν τα τελευταία 3 ψηφία. Αν δεν πετύχει τα 11 ψηφία χωρίς παύλα, η διαδικασία δεν προχωράει.

Πηγή: protothema.gr

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement