Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Απόψεις

Λ.Κυρίζογλου: Σταθήκαμε όρθιοι στο καθήκον μας και με κορωνοϊό

Published

on

‘Αρθρο του δημάρχου Αμπελοκήπων – Μενεμένης στο ditika.gr. Οι στόχοι της διοίκησης του για το 2021 και πόσο θα τους επηρεάσει η πανδημία.

Στις δύσκολες στιγμές που περάσαμε και περνάμε λόγω της πανδημίας σταθήκαμε όρθιοι στο καθήκον μας και στο ύψος των περιστάσεων με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου μας να βρίσκονται επί ποδός. Υλοποιήσαμε και εφαρμόσαμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή και τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊου. Δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενημέρωση – εξειδίκευση- προσαρμογή όλων των υπηρεσιών και των εργαζομένων στην νέα πραγματικότητα.

Από την έναρξη της πανδημίας για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης ενισχύθηκαν και διευρύνθηκαν οι υπηρεσίες καθαριότητας και κοινωνικοπρονοιακών δομών. Πραγματοποιήθηκαν προμήθειες απολυμαντικών και υγειονομικού υλικού, προβήκαμε σε αγορά μηχανήματος (παρελκόμενο) απολύμανσης και πλύσης εξωτερικών χώρων και τεσσάρων βενζινοκίνητων νεφελοψεκαστήρων πλάτης. Μετά την προμήθειά τους ξεκινήσαμε τις απολυμάνσεις όλων των δημοτικών κτιρίων και προχωρήσαμε σε εργασίες πλυσίματος, δρόμων, πάρκων, αθλητικών εγκαταστάσεων και πλατειών. Επίσης πραγματοποιήθηκε καθαρισμός- απολύμανση 2.600 κάδων απορριμμάτων από τα ειδικά οχήματα-πλυντήρια που έχει στη διάθεσή του ο Δήμος μας για την προστασία της δημόσιας υγείας, με νερό από τις γεωτρήσεις του δήμου μας.

Σταθήκαμε δίπλα στον πολίτη με τη διεύρυνση των προγραμμάτων «Βοήθεια στο Σπίτι», τη διανομή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, στο Κοινωνικό Παντοπωλείο αλλά και σε έκτος ΤΕΒΑ κι εκτός κοινωνικού παντοπωλείου πολίτες. (α) Διανομή προϊόντων κατ’ οίκον του επισιτιστικού προγράμματος ΤΕΒΑ (Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους): έγινε διανομή σε 1840 ωφελούμενες οικογένειες. (β) Διανομή βρεφικών προϊόντων (πάνες, βρεφικά γάλατα, κρέμες) σε 67 ωφελούμενες οικογένειες ΤΕΒΑ. (γ) Διανομή προϊόντων κατ’ οίκον στους 121 ωφελούμενους του κοινωνικού παντοπωλείου. (δ) Πρόγραμμα “Κατ’ οίκον” Εξυπηρέτηση Ευπαθών ομάδων πολιτών: Δημιουργήθηκε τηλεφωνικό κέντρο όπου μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες ευπαθών ομάδων πληθυσμού (ηλικιωμένα άτομα χωρίς υποστηρικτικό περιβάλλον, ΑμΕΑ κλπ), που δε μπορούν να μετακινηθούν ή αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν.

Λάβαμε τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της αύξησης του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων στην περιοχή της αρμοδιότητάς μας. Αγαστή συνεργασία με τα φιλοζωικά σωματεία και φιλόζωους πολίτες του Δήμου για διεκπεραίωση θεμάτων που αφορούν τα αδέσποτα ζώα και προσπάθειες για να δοθούν για υιοθεσία ή προσωρινή φιλοξενία.

Διοργανώσαμε εθελοντικές αιμοδοσίες και σταθήκαμε αρωγοί στην έκκληση του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας για τη μετακίνηση της διαδικασίας της αιμοδοσίας εκτός νοσοκομείων, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους.

Επίσης συστάθηκε ομάδα εργασίας από υπαλλήλους της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου, καθώς και προσωπικό άλλων υπηρεσιών του Δήμου και των Νομικών Προσώπων του. Η κοινωνική υπηρεσία δέχεται, αξιολογεί και διεκπεραιώνει αιτήματα από ευπαθείς ομάδες για θέματα που αφορούν σε προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης (πχ φάρμακα, τρόφιμα κλπ), διεκπεραίωση αιτημάτων σε ΚΕΠ, κλπ. (ε) Διανομή προϊόντων πρώτης ανάγκης σε πολίτες που βρίσκονται σε έκτακτη ανάγκη. (στ) Διανομή προϊόντων σε ΡΟΜΑ κατοίκους της περιοχής Αγίου Νεκταρίου. (ζ) Διανομή ξηρών προϊόντων και έτοιμων γευμάτων στους ωφελούμενους του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» μέσω προγράμματος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας

Ο Δήμος μας έχοντας στην κορυφή του ενδιαφέροντός του την Παιδεία και την Εκπαίδευση με ταχύτητα, σχολαστικότητα και σύμφωνα πάντα με τα προβλεπόμενα, ολοκλήρωσε τον καθαρισμό όλων των σχολικών συγκροτημάτων. Αξίζει να αναφέρουμε ότι προχωρήσαμε εντός των πλαισίων των οικονομικών μας δυνατοτήτων, με δικούς μας πόρους, στην προμήθεια ψηφιακού εξοπλισμού και δικτυακού υλικού αλλά και σε εργασίες εγκατάστασης, ενίσχυσης-αναβάθμισης της δικτυακής υποδομής σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια του Δήμου μας. Προηγήθηκε συνεργασία με τους διευθυντές και επιτόπιος έλεγχος της υφιστάμενης κατάστασης κάθε σχολείου και η καταγραφή των αναγκών.

Οι Δήμοι είναι η πιο κοντινή μορφή εξουσίας των πολιτών, ο πιο κοντινός βαθμός διοίκησης και οι πολίτες έχουν προσδοκίες μεγάλες και απευθύνονται σε εμάς για αρωγή και κατεύθυνση. Προκειμένου να δώσουμε άμεσες λύσεις στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν «βάλαμε πλάτη» με έναν τρόπο που είναι δυσανάλογος των δυνατοτήτων μας και καταφέραμε να τα βγάλουμε πέρα. Αυξήθηκαν οι ανάγκες για οικονομικούς πόρους, στην καθαριότητα, τον κοινωνικό τομέα, οι έκτακτες ανάγκες σε προσωπικό, παροχή υγιών συνθηκών ασφαλείας και μέσων σε εργαζόμενους, στην βοήθεια και εξυπηρέτηση των δημοτών ενώ αντίθετα καταβαραθρώθηκαν τα έσοδα.

Στην πρωτοφανή αυτή υγειονομική κατάσταση αλλάξαμε  σχεδιασμούς και βάλαμε άλλες προτεραιότητες για  τη διαχείριση της  πανδημίας. Προκειμένου να συνεχίσουμε δίνουμε καθημερινή μάχη στους τομείς της υγείας και των κοινωνικών υπηρεσιών. Επίσης δίνουμε έμφαση στις τεχνολογικές υποδομές ώστε να εξυπηρετούνται οι δημότες εξ αποστάσεως (τηλεφωνικά κέντρα, ηλεκτρονικές πληρωμές ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, διαδικτυακές πληροφορίες). Με ουσιαστικές δράσεις και παρεμβάσεις, βασιζόμενοι πάντα στην εμπειρία και στο ικανό προσωπικό μας εκσυγχρονίζουμε όλες τις υπηρεσίες μας και ο ψηφιακός μετασχηματισμός λειτουργίας του Δήμου μας είναι γεγονός.

Και το 2021 θα συνεχίσουμε και θα παραμείνουμε άμεσοι, ευέλικτοι και αποτελεσματικοί. Θα σταθούμε ισχυροί πυλώνες άσκησης κοινωνικής πολιτικής ώστε να ανταποκριθούμε στην παρούσα κρίση. Εξυπηρέτηση, ασφάλεια, πρόνοια και κοινωνική μέριμνα είναι πραγματικά η πυξίδα μας καθώς για εμάς η κοινωνική πολιτική μεταφράζεται με πράξεις.

Στον τομέα των έργων, έχουν ήδη εκπονηθεί μελέτες για την βελτίωση των υποδομών του δήμου ενώ παράλληλα για το 2021 έχουν προγραμματιστεί δεκάδες μικρά και μεγάλα έργα σε όλο το δήμο. Ήδη ολοκληρώθηκαν οι ανακαινίσεις/αναπλάσεις σχεδόν όλων των πάρκων και παιδικών χαρών του δήμου με την τοποθέτηση νέων ασφαλών παιχνιδιών για τα παιδιά αλλά και οργάνων άθλησης ελεύθερα αθλουμένων για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Ξεκίνησε το έργο της αντικατάστασης του συνθετικού ταρτάν στο Δημοτικό Στάδιο “Κων. Καραμανλής” και ολοκληρώνεται η κατασκευή του νέου ανοικτού γηπέδου μπιτς-βόλλεϋ στην Κοινότητα Αμπελοκήπων ενώ έχουν εκπονηθεί μελέτες για την ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων και των δύο Κοινοτήτων του δήμου. Η προστασία του περιβάλλοντος είναι προτεραιότητα για τη Δημοτική Αρχή και σε αυτό θα συνεχίσουμε να επενδύουμε και το 2021.

Η αλήθεια είναι ότι κανείς μας δεν ξέρει ποια θα είναι η εικόνα την επόμενη μέρα και πότε θα έρθει αυτή η επόμενη μέρα. Εμείς όμως προετοιμαζόμαστε με τα μέσα που έχουμε και προσπαθούμε πάντα να καλύπτουμε το χαμένο έδαφος. Σταθήκαμε στις επάλξεις και είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να υπηρετούμε με όσα μέσα διαθέτουμε τον πολίτη.

Λάζαρος Κυρίζογλου

Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης

και Α’ Αντιπρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Ελλάδος

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement